Filmstrip
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Κατά τις δεκαετίες 1940 έως 1960, τα filmstrip ήταν συνηθισμένο είδος ταινιών με στατικές εικόνες, που απευθυνόταν κυρίως στο παιδικό κοινό. Επρόκειτο για ταινίες θετικού φιλμ 35 mm που περιείχαν περίπου τριάντα με πενήντα στατικές εικόνες τύπου slide. Αντίθετα με τους προβολείς slide όπου οι εικόνες περνούσαν οριζόντια μπροστά από το φακό, στα filmstrip η ταινία τοποθετούνταν στον ειδικό προβολέα κάθετα, έτσι σε ένα φιλμ των 25 εκθέσεων μπορούσαν να τοποθετηθούν μέχρι και 50 εικόνες.
Στις ηπείρους
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις ΗΠΑ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην Αμερική είχαν παραχθεί πολλές ταινίες filmstrip, αρχικά για χρήση στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης στο σχολείο. Αργότερα η Disney και άλλες εταιρίες παρουσίασαν θέματα κατάλληλα για το παιδικό κοινό, όπως παραμύθια αλλά και παρουσιάσεις μνημείων και άλλων αξιοθεάτων. Πολλοί τίτλοι έχουν ψηφιοποιηθεί και παρουσιάζονται σαν ταινίες μικρού μήκους στο YouTube.
Στην Ανατολική Ευρώπη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μεγάλος αριθμός τέτοιων ταινιών είχε παραχθεί σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, με θέματα όπως παιδικά παραμύθια, λογοτεχνικά έργα, ιστορίες από τη Βίβλο, επιστημονική φαντασία, περιπέτειες και πολεμικές ιστορίες, ακόμα και εγχειρίδια τεχνικής εκπαίδευσης και πολιτικής καθοδήγησης. Ο ιστότοπος diafilmmuzeum στην Ουγγαρία είναι αφιερωμένος στις ταινίες αυτές. Περιέχει κατάλογο των ταινιών καθώς και, σε ορισμένους τίτλους, ψηφιοποιημένα αντίγραφα που μπορούν να προβληθούν στην οθόνη του υπολογιστή. Η εταιρία Slide Manufacturing Ltd λειτουργεί ακόμα στην Ουγγαρία και παράγει και διαθέτει ταινίες filmstrip.
Στην Ελλάδα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1950 – 1960 παρόμοιες ταινίες κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα από την Αργώ Φιλμ, μια εταιρία με έδρα την οδό Καρόλου Ντήλ στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετέφραζε ταινίες από την Πολωνία και τις διέθετε στο ελληνικό κοινό. Η κάθε ταινία κόστιζε 20 δρχ. και υπήρχαν κουτιά των 10 ταινιών με την επιγραφή «Ταινίες Σινε – Σκοπ Αργώ – Φιλμ Περιέχει 10 ταινίες Παραγωγή Φωτο Κινηματογραφικά Στούντιο Βαρσοβίας –Πολωνία». Η ελληνική απόδοση γινόταν από τον Αλέκο Λαμπριανίδη. Πέρα από τις μεταφράσεις, η εταιρία κυκλοφόρησε και ταινίες με πρωτότυπα θέματα από την Ελληνική ιστορία, ελληνικά παραμύθια, ιστορίες με τον Καραγκιόζη και εγκυκλοπαιδικά/εκπαιδευτικά θέματα. Οι μακέτες σε πολλές περιπτώσεις ζωγραφίζονταν με το χέρι από την ζωγράφο Αθηνά Λατινοπούλου, τοποθετούνταν οι ελληνικοί υπότιτλοι με letraset και μετά ο φωτογράφος φωτογράφιζε τις μακέτες μία μία. Ακολουθούσε εμφάνιση του φιλμ, και διάφορες δοκιμές για να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα, μια «δουλειά που τώρα με τα προγράμματα Corel, photoshop και άλλα, γίνεται σε μια μέρα, τότε γινόταν σε εβδομάδες.»
Οι ταινίες προβάλλονταν με τον προβολέα-διασκόπιο BAJKA, πολωνικής κατασκευής. Πιθανώς και η διάθεση του προβολέα γινόταν από την Αργώ Φιλμ. Στην Αθήνα υπήρχαν ειδικά καταστήματα που πωλούσαν τους προβολείς και τις ταινίες στην περιοχή της Πλατείας Κάνιγγος και της οδού Ακαδημίας. Η διάθεση των ταινιών συνεχίστηκε ακόμα και μέχρι τη δεκαετία του 1980, οπότε η εμφάνιση στην αγορά οικονομικών μοντέλων κινηματογραφικών μηχανών προβολής και αργότερα των βίντεο, έβαλε τις ταινίες στατικών εικόνων στο περιθώριο. Σήμερα η εταιρία Αργώ Φιλμ δεν λειτουργεί και παρόμοιες ταινίες μπορούν να βρεθούν μόνο σε καταστήματα συλλεκτικών ειδών, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ψηφιοποίησης και διάθεσής τους στο Διαδίκτυο.
Τίτλοι ταινιών
Σε κάποιες βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης υπάρχουν παρόμοιες ταινίες, αλλά είναι άγνωστο αν είναι διαθέσιμες για δανεισμό στο ευρύ κοινό. Ακολουθεί ένας κατάλογος με τους τίτλους των ταινιών της Αργώ Φιλμ που εμφανίζονται στο σύστημα βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης:
- Αίγυπτος
- Αισθήσεις (Πλην Οράσεως)
- Ανακύκλωση Γυαλιού
- Ανακύκλωση Μετάλλου
- Ανακύκλωση Πλαστικού
- Ανακύκλωση Χαρτιού
- Αναπνευστικόν Και Απεκκριτικόν Σύστημα
- Αρχαία Ελληνική Ιστορία
- Αρχαία Κόρινθος-Επίδαυρος
- Βασιλικοί Τάφοι Βεργίνας
- Βομβυξ Ο Σηρικος (Μεταξοσκώληξ)
- Βραζιλία
- Γη
- Ελληνική Ιστορία Νεότερων Χρόνων
- Ελληνική Μυθολογία
- Ελληνοϊταλικός Πόλεμος
- Ένα Καλοκαίρι Στη Λαπωνία
- Ζωολογία
- Η Αλεπού Και Το Λιοντάρι, Αίσωπος
- Η Αλεπού Με Την Κομμένη Ουρά
- Η Αρκούδα Και Η Γιαγιά, Αίσωπος
- Η Αρκούδα Που Δεν Ήθελε Να Κοιμηθεί
- Η Ελληνική Επανάσταση Του
- Η Καρδερίνα Και Η Γάτα
- Η Κατοχή Στην Ελλάδα
- Η Σελήνη
- Η Σελήνη
- Η Υποβρύχιος Εξερεύνηση, Bowood Richard
- Ηφαίστεια
- Θησαυροί Αρχαίας Μακεδονίας
- Ιαπωνία
- Καναδάς
- Καταγωγή Του Πολιτισμού Της Αιγύπτου
- Καταγωγή Του Πολιτισμού Της Κοιλάδας Του Ινδού Ποταμού
- Καταγωγή Του Πολιτισμού Της Μεσοποταμίας
- Κβάζαρς, Πάλζαρς Και Μαύρες Τρύπες
- Κίνα
- Λούβρο
- Μαρία Κιουρί
- Μέγας Αλέξανδρος
- Μεξικό
- Μπάμπι Το Ελαφάκι
- Μυικόν Σύστημα
- Νευρικόν Σύστημα
- Ο Γάιδαρος Και Ο Λύκος, Αίσωπος
- Ο Γαλαξίας Μας Και Οι Άλλοι Γαλαξίες
- Ο Γενναίος Ραφτάκος
- Ο Κόσμος Των Πόλων - Αμερική - Ασία - Ωκεανία
- Ο Νάνος Που Τον Έλεγαν Κανένα
- Ο Πατέρας Και Τα Τρία Αδέρφια, Αίσωπος
- Ο Φιλάργυρος, Αίσωπος
- Οι Αζτέκοι Ι: Λάος Και Έθιμα
- Οι Αζτέκοι Ιι
- Οι Ίνκας Ι: Λάος Και Έθιμα
- Οι Ίνκας Ιι
- Οι Μάγιας Ι
- Οι Μάγιας Ιι
- Οι Μέλισσες
- Οι Οδόντες
- Οι Χημικές Οσμές Και Το Σώμα Σου
- Όρασις
- Παγετώνες - Παγόβουνα
- Πεπτικόν Σύστημα
- Ρωμαϊκή Και Βυζαντινή Ιστορία
- Τα Δόντια Και Η Περιποίηση Τους
- Τα Σπηλαία Της Ελλάδας
- Το Αίμα Και Η Κυκλοφορία Αυτού
- Το Αλκοόλ Και Το Σώμα Σου
- Το Βυζάντιο Και Ο Πολιτισμός Του
- Το Ηλιακόν Η Πλανητικόν Σύστημα
- Το Κατσικάκι Και Ο Λύκος, Αίσωπος
- Το Κοραλλένιο Δέντρο
- Το Λιοντάρι Γαμπρός, Αίσωπος
- Το Λιοντάρι Και Το Αγριογούρουνο
- Το Σύμπαν
- Το Χελιδόνι Και Το Αηδόνι, Αίσωπος
- Το Χριστουγεννιάτικο Πουλί
- Χάιντι
- Χριστούγεννα Στο Δάσος
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- diafilmmuzeum Αρχειοθετήθηκε 2007-01-25 στο Wayback Machine.
- Slide Manufacturing Ltd