Μετάβαση στο περιεχόμενο

C. Bechstein

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
C. Bechstein Pianoforte Aktiengesellschaft
Νομική μορφήΑνώνυμη εταιρεία
Κλάδοςκατασκευή μουσικών οργάνων και βιομηχανία
Ίδρυση1853, πριν 170 έτη (1853)
ΙδρυτήςΚαρλ Μπέχσταϊν
ΈδραΒερολίνο, Γερμανία
Προϊόνταπιάνο
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα

Η C. Bechstein Pianoforte Aktiengesellschaft, ευρύτερα γνωστή ως C. Bechstein, (προφέρεται: [ˈbɛxʃtaɪ̯n]) είναι γερμανική εταιρεία κατασκευής πιάνων που ιδρύθηκε το 1853 από τον Καρλ Μπέχσταϊν. Η C. Bechstein μαζί με τις εταιρείες Steinway, Bösendorfer και Blüthner αναφέρονται συχνά ως οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες (αγγλικά: Big Four‎‎) στην κατασκευή πιάνων.[1][2]

Ο Καρλ Μπέχσταϊν.

Πριν την ίδρυση της εταιρείας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καρλ Μπέχσταϊν, όντας νέος εκείνη την περίοδο, σπούδασε και εργάστηκε στη Γαλλία και στην Αγγλία ως τεχνίτης πιάνων, πριν καταφέρει να γίνει ανεξάρτητος κατασκευαστής. Τα πρώτα πιάνα που κατασκεύασε έγιναν για λογαριασμό άλλης εταιρείας.[3] Πριν την σύσταση της εταιρείας, o Μπέχσταϊν είχε εργαστεί ως ασκούμενος σε πολλές εξέχουσες κατασκευαστικές εταιρείες όπως η Pleyel, η Perau, η Pape and η Kriegelstein.[4] Το όραμά του ήταν να κατασκευάσει όρθια πιάνα για ευρωπαϊκή αγορά, αλλά όταν άκουσε πως ο Φραντς Λιστ συχνά κατέστρεφε τα πιάνα κατά τη διάρκεια των συναυλιών του άρχισε να σχεδιάζει πιάνα με ουρά.

Ίδρυση και μετέπειτα πορεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας ιδρύθηκε στο Βερολίνο από τον Καρλ Μπέχσταϊν την 1η Οκτωβρίου του 1853.[3][4] Το 1857, ο Χανς φον Μπίλοφ, γαμπρός του Λιστ, έδωσε την πρώτη του δημόσια συναυλία εκτελώντας τη Σονάτα για Πιάνο σε Σι ελάσσονα του Λιστ σε ένα πιάνο της Bechstein στο Βερολίνο.

Από την ίδρυση της εταιρείας και έπειτα, ο Μπέχσταϊν κατασκεύαζε πιάνα υψηλών απαιτήσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες να κατέχει ένα όργανο λόγω εμφάνισης δεξιοτεχνών καλλιτεχνών όπως ο Λιστ. Μέχρι το 1867, η εταιρεία είχε λάβει πάμπολλα βραβεία σε εκθέσεις του Λονδίνου και του Παρισιού. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του από τις γαλλικές τεχνικές, τον αγγλικό δυναμικό τόνο και την αμερικανική σχεδίαση της διασταυρωμένης τοποθέτησης των χορδών στο εσωτερικό του οργάνου, τα πιάνα του θεωρούνταν τα καλύτερα στην αγορά.

Μέχρι το 1870 και με την υποστήριξη του Φραντς Λιστ και του Χανς φον Μπίλοφ, τα πιάνα της εταιρείας χρησιμοποιούνταν σε πολλές αίθουσες συναυλιών και αρχοντικά αριστοκρατών. Μέχρι τότε μόνο τρεις άλλες εταιρείες είχαν καθιερωθεί ως ηγέτες της βιομηχανίας, η Steinway, η Bösendorfer και η Blüthner.

  1. Deloughry, Rachel. «Pianos and their Makers: The Big Four». blog.primephonic.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2021. 
  2. «The Full History of Blüthner Pianos Since 1853 to Present». AMH Pianos Services London (στα Αγγλικά). 30 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 «Bechstein». Grove Music Online (στα Αγγλικά). doi:10.1093/gmo/9781561592630.article.02460. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 «History of Bechstein ~ Sussex Pianos». www.sussexpianos.co.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]