Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φούτμπολ Λιγκ Τρόφι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιγκ Τρόφι Αγγλίας
ΔιοργανωτήςΠοδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας
Ίδρυση1983
ΧώραΑγγλία Αγγλία
Χώρος διεξαγωγήςΑγγλία και Ουαλία
Αριθμός ομάδων64
ΧορηγόςLeasing.com
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τη διοργάνωση

Το Λιγκ Τρόφι (αγγλικά: League Trophy) είναι αγγλική ποδοσφαιρική διοργάνωση κυπέλλου, στην οποία μετέχουν οι ομάδες των δύο κατώτερων κατηγοριών της ένωσης επαγγελματικού ποδοσφαίρου (Football League): της Λιγκ Ουάν και της Λιγκ Του. Μερικές σεζόν μετείχαν και οι καλύτερες ομάδες της Κόνφερενς Νάσιοναλ, δηλαδή της 5ης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1983/84 με την επίσημη ονομασία Associate Members' Cup, την οποία διατήρησε ως το 1992. Στη συνέχεια το επίσημο όνομα προκύπτει από τον εκάστοτε χορηγό. Οι ομάδες αγωνίζονται σε αγώνες νοκ-άουτ και ο τελικός γίνεται στο Στάδιο Γουέμπλεϊ.

Επτά σύλλογοι έχουν κατακτήσει από δύο φορές το τρόπαιο αλλά κανείς δεν το έχει πάρει ακόμα για τρίτη φορά. Τις περισσότερες παρουσίες σε τελικούς, από τέσσερις, έχουν η Μπρίστολ Σίτι και η Καρλάιλ Γιουνάιτεντ

Η ιδέα του Λιγκ Τρόφι πρέπει να αναζητηθεί σε δυο διοργανώσεις κυπέλλου που διεξάγονταν τη δεκαετία του ’30 για τις ομάδες των δύο ομίλων της τότε 3ης επαγγελματικής κατηγορίας με τις ονομασίες "Λιγκ Καπ Γ΄ κατηγορίας Νοτίου Ομίλου" (έξι σεζόν: 1934 ως 1939) και "Βορείου Ομίλου" (επτά σεζόν: 1934 ως 1939 και 1946).

Μέχρι το 1984 έγιναν διάφορες προσπάθειες να δημιουργηθούν διοργανώσεις για τους συλλόγους της 3ης και 4ης κατηγορίας, ώστε να αγωνίζονται και μεσοβδόμαδα αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Τέτοιες ήταν το Κύπελλο Τεξάκο, το Αγγλοσκοτσέζικο Κύπελλο και άλλες.

Το 1982/83 δημιουργήθηκε το Λιγκ Γκρουπ Καπ, το οποίο το 1983/84 μετονομάστηκε σε Λιγκ Τρόφι. Το σύστημα διεξαγωγής και ο αριθμός των συλλόγων που μετείχαν άλλαξε πολλές φορές μέχρι να καθιερωθεί το σημερινό.

Η διοργάνωση δεν τραβά πάντα το ενδιαφέρον των φιλάθλων, ειδικά στους πρώτους γύρους, όπου συχνά παρουσιάζεται το φαινόμενο αγώνων με λιγότερους από 1000 θεατές. Το ρεκόρ προσέλευσης σε προκριματικό αγώνα κατέχει η συνάντηση Σέφιλντ ΓουένσντεϊΜπλάκπουλ στις 25-2-2004, με 21.390 θεατές. Ο τελικός με τα περισσότερα εισιτήρια ήταν του 1988 μεταξύ ΓουλβςΜπέρνλι, με 80.841.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]