Ταμπουεμασάνα
Το Ταμπουεμασάνα (Tabwemasana), που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού Εσπίριτου Σάντου, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 15°22΄ Ν και 166°45΄ Α, είναι το υψηλότερο βουνό στο αρχιπέλαγος και το κράτος Βανουάτου, αλλά και ένα από τα υψηλότερα των νησιών της Ωκεανίας. Με υψηλότερο σημείο σε υψόμετρο 1.879 μέτρα[1] (σύμφωνα με άλλες πηγές[2] 1.877 μέτρα), το Ταμπουεμασάνα υψώνεται επιβλητικά στην περιοχή του και παρέχει σε όσους το ανεβαίνουν υπέροχη θέα προς τη Θάλασσα των Κοραλλίων στα ανατολικά. Το βουνό έχει δύο κορυφές, στις οποίες οι τοπικοί θρύλοι δίνουν αρσενικό στη μία και θηλυκό στην άλλη χαρακτήρα, και αναφέρουν ότι τη νύχτα, όταν κανένας δεν τις βλέπει, πλησιάζουν η μία την άλλη και αγκαλιάζονται.
Μέχρι τη δεκαετία του 1970 το χωριό Κερέπουα βρισκόταν στις πλαγιές του Ταμπουεμασάνα, σε απόσταση μιας μέρας με τα πόδια μέχρι την ακτή μέσα από πυκνή ζούγκλα. Στα τέλη της δεκαετίας αυτής, όπως και άλλα ορεινά χωριά, το Κερέπουα ξαναχτίστηκε σε παραθαλάσσιο μέρος και τώρα χρησιμεύει ως αφετηρία για όλες τις αναβάσεις στο βουνό. Πολύ λίγοι τουρίστες ωστόσο ανεβαίνουν στο Ταμπουεμασάνα κάθε χρόνο, και στην ψηλότερη κορυφή φθάνουν συνήθως λιγότεροι από 5-6 ανά έτος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην απομονωμένη τοποθεσία και τη φυσική δυσκολία της αναβάσεως μέχρι την κορυφή. Εξαιτίας της ελλείψεως δρόμου, όσοι επιθυμούν να ανέβουν στο βουνό πρέπει πρώτα να πάρουν το καΐκι από το χωριό Τασιρίκι μέχρι το Κερέπουα. Από εκεί ανεβαίνουν την κοιλάδα ενός ποταμού και μετά ακολουθεί απότομη άνοδος μέχρι τις κορυφές. Συνιστάται η συνοδεία έμπειρου ντόπιου οδηγού, καθώς η διαδρομή είναι πολύ δύσκολη.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ "Tabwémasana" on Peakbagger.com Ανακτήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2011
- ↑ «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mount Tabwemasana της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες). |