Ρωσική φρουρά
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Η ρωσική φρουρά (ρωσικά: Русская гвардия) ή ρωσική αυτοκρατορική φρουρά (ρωσικά: Российская императорская гвардия), επίσημα γνωστή ως σωματοφυλακή (ρωσικά: Лейб-гвардия), ήταν στρατιωτικές μονάδες που υπηρετούσαν ως προσωπική φρουρά του αυτοκράτορα της Ρωσίας. Ο Μέγας Πέτρος ίδρυσε τις πρώτες μονάδες που ακολούθησαν την προυσιανή πρακτική στη δεκαετία του 1690, για να αντικαταστήσουν τους πολιτικά αναξιόπιστους Στρέλτσι. Η ρωσική φρουρά αυξήθηκε στη συνέχεια σε μέγεθος και ποικιλομορφία για να γίνει ένα επίλεκτο σώμα όλων των κλάδων στο εσωτερικό του αυτοκρατορικού στρατού εν αντιθέσει με τα οικία στρατεύματα με άμεση παρουσία στον Τσάρο. Πολλοί σύνδεσμοι όμως διατηρήθηκαν με την αυτοκρατορική οικογένεια και το μεγαλύτερο μέρος των συνταγμάτων της ρωσικής φρουράς στάθμευαν μέσα και γύρω από την Αγία Πετρούπολη σε καιρό ειρήνης.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά αποτελούνταν από 13 συντάγματα πεζικού, 4 συντάγματα τυφεκιοφόρων και 14 συντάγματα ιππικού, πυροβολικό, μηχανικό και μεταφορές. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης Μπρουσιλόφ οι μονάδες της 1ης και 2ης φρουράς εντάχθηκαν στο στράτευμα και από το Σεπτέμβριο του 1916 ήταν γνωστές ως «Ειδικός Στρατός».[1] Το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 1917 οι άμυνες των εφεδρικών ταγμάτων της αυτοκρατορικής φρουράς που έδρευαν στην Πετρούπολη ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην ανατροπή της τσαρικής κυβέρνησης. Οι μονάδες υπηρεσίας της φρουράς στο μέτωπο αποσυντέθηκαν μαζί με το υπόλοιπο του αυτοκρατορικού στρατού μέχρι να αντικατασταθεί επισήμως από το νέο Κόκκινο Στρατό στις 28 Ιανουαρίου 1918.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι πρώτες μονάδες που σχηματίστηκαν ήταν το Σύνταγμα Πρεομπραζένσκι και το Σύνταγμα Σεμιονόφσκι από τον Μέγα Πέτρο. Δημιούργησε τα δύο συντάγματα στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας επαγγελματικού στρατού στη Ρωσία, μετά την καταστροφική ήττα στη μάχη της Νάρβα κατά της σουηδικής αυτοκρατορίας κατά τις πρώτες φάσεις του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου. Ένας άλλος παράγοντας επιρροής για τη συγκρότηση της φρουράς ήταν το γεγονός ότι οι Στρέλτσι είχαν χάσει την εμπιστοσύνη του Πέτρου ως αποτέλεσμα μιας σειράς εξεγέρσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, γεγονός που τον τραυμάτισε, όπως και μιας άλλης που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Nik Cornish The Russian Army 1914-18 2001 page 16 "These corps were to be known, from 21 July 1916, as the Guards Army. ... by the Guards during the Brusilov Offensive their numbers were supplemented with line army corps and the whole became in September 1916 the 'Special Army'."