Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ομέρ Χιλμί Εφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηγεμόνας Ομέρ Χιλμί
عمر حلمى أفندى
Γέννηση2 Μαρτίου 1886
Παλάτι Βελιάχντ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος6 Απριλίου 1935 (49 ετών)
Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
Τόπος ταφήςΜαυσωλείο Χεδίβη Τεβφίκ, Κάιρο, Αίγυπτος
ΣύζυγοςΝεσιμτέρ Χανίμ
Γκιουλνέβ Χανίμ
Φάϊκα Χανίμ
Μπαχτιτέρ Χανίμ
Μεντιχά Χανίμ
ΕπίγονοιΕμινέ Μουκμπιλέ Σουλτάν
Ηγεμόνας Μαχμούτ Ναμίκ
Πλήρες όνομα
   Ομέρ Χιλμί μπιν Μεχμέτ
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΜεχμέτ Ε΄
ΜητέραΜιχρενγκίζ Καντινεφέντι
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ηγεμόνας Ομέρ Χιλμί Εφέντι (Οθ. Τούρκικα:عمر حلمى أفندى) (Τούρκικα: Şehzade Ömer Hilmi Efendi, 2 Μαρτίου 1886 - 6 Απριλίου 1935) ήταν γιος του σουλτάνου Μεχμέτ Ε΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο Ομέρ Χιλμί γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1886 στο Παλάτι Βελιάχντ στην Κωνσταντινούπολη, και ήταν γιος του σουλτάνου Μεχμέτ Ε΄ και της δεύτερης συζύγου του Μιχρενγκίζ Καντινεφέντι. Ο Ομέρ Χιλμί έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Κωνσταντινούπολη στο περιοριστικό περιβάλλον του παλατιού Ντολμαμπαχτσέ.

Μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και την κατάργηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Χαλιφάτου, ολόκληρη η οθωμανική αυτοκρατορική οικογένεια αναγκάστηκε να εξοριστεί τον Μάρτιο του 1924. Εγκατέλειψε την Τουρκία και δεν επέστρεψε ποτέ, αφού πέθανε πριν από την άρση του διατάγματος της εξορίας.

Πήγε στην εξορία με τη μητέρα του, Μιχρενγκίζ Καντινεφέντι, και τα παιδιά του. Όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη από το σιδηροδρομικό σταθμό Sirkeci και πρώτα πήγαν στη Βουδαπέστη, όπου έζησαν για μερικούς μήνες, και στη συνέχεια μετακόμισαν στη Βιέννη, στη συνέχεια στο Παρίσι, πριν εγκατασταθούν στη Νίκαια της Γαλλίας.

Έζησε στην Ελβετία για σύντομο χρονικό διάστημα, και ο ξάδερφος του, ο τελευταίος Χαλίφης του Ισλάμ Αμπντούλ Μετζίτ Β΄, μετακόμισε επίσης στη Νίκαια. Ο Ομέρ Χιλμί πέρασε τα επόμενα 11 χρόνια της ζωής του στη Νίκαια, αγωνιζόμενος να προσαρμοστεί στη ζωή στην εξορία, πριν μετακομίσει στην Αλεξάνδρεια, τον Ιανουάριο του 1935 με την οικογένειά του.

Η ζωή στην εξορία ήταν πάντα πολύ δύσκολη, καθώς τα μέλη της αυτοκρατορικής οθωμανικής οικογένειας δεν είχαν οικονομικά μέσα και όλοι θέλησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Ομέρ Χιλμί παντρεύτηκε πέντε φορές:

  • την Νεσιμτέρ Χανίμ (?-?), δεν απέκτησαν παιδιά.
  • την Γκιουλνέβ Χανίμ (1890-1919), απέκτησαν:
    • την Εμινέ Μουκμπιλέ Σουλτάν (1911-1995)
    • τον Ηγεμόνα Μαχμούτ Ναμίκ (1913-1963)
  • την Φάϊκα Χανίμ (?-?), δεν απέκτησαν παιδιά.
  • την Μπαχτιτέρ Χανίμ (1897-1984), δεν απέκτησαν παιδιά.
  • την Μεντιχά Χανίμ (1903-1971), δεν απέκτησαν παιδιά.

Ο Ομέρ Χιλμί υπέφερε από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και πέθανε σύντομα μετά την εγκατάστασή του στην Αλεξάνδρεια, στις 6 Απριλίου 1935 σε ηλικία 49 ετών. Είναι θαμμένος στο Μαυσωλείο Χεδίβη Τεβφίκ στο Κάιρο.

Δυναστικές

  • Κολάρο του Οίκου του Οσμάν
  • Nishan-i Ali Imtiaz

Ξένες

  • Ιππότης του Τάγματος του Μαύρου Αετού της Πρωσίας
  • Ιππότης Μεγαλόσταυρου του Βικτωριανού Βασιλικού Τάγματος (21 Νοεμβρίου 1911)
  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)