Νάγκα
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Τα Νάγκα (नाग Σανσκριτική γραφή) είναι μυθικά φιδόμορφα όντα της Ινδικής μυθολογίας. Πρόκειται για πνεύματα του νερού, τα οποία αναπαρίστανται κατά κανόνα σε ανθρώπινες μορφές, με ένα στέμμα από φίδια στο κεφάλι τους[1]. Η ινδική λέξη Nâga, η οποία αντιστοιχεί στον ευεργετικό θεό ή βασιλιά, ταυτίζεται με την κόμπρα[2]. Στη Δραβιδική Ινδία οι άρχοντες και οι θεοί ταυτίζονταν με το φίδι. Αλλά, μεταξύ των Αρύων, οι οποίοι ήταν εχθρικοί προς τους Δραβίδες, ο θεός της βροχής είναι ο εχθρός των Νάγκα[3], παρόλο που και εκείνα ήταν πνεύματα του νερού.
Ο de Visser στο έργο του αναφέρει, ότι τα Nâgas είναι ημι-θεϊκά φίδια που πολύ συχνά παίρνουν ανθρώπινη μορφή και των οποίων οι βασιλιάδες ζουν με τις ακολουθίες τους μέσα σε μεγάλη πολυτέλεια στις υπέροχες κατοικίες τους στο βυθό της θάλασσας ή σε ποτάμια και λίμνες. Όταν εγκαταλείπουν τον κόσμο τους, διατρέχουν συνεχώς τον κίνδυνο να τους αρπάξουν και να τους σκοτώσουν τα γιγάντια ημι-θεϊκά πουλιά, τα Garudas, τα οποία επίσης μεταμορφώνονται σε ανθρώπους»[4].
Τα όντα απεικονίζονται με τρεις μορφές: ως κοινά φίδια που είναι Φύλακες πολύτιμων πετραδιών, ως ανθρώπινα όντα με τέσσερα φίδια στο λαιμό τους και ως φτερωτοί θαλάσσιοι δράκοντες, με το πάνω μέρος του σώματός τους να είναι ανθρώπινο, αλλά με κεφάλι ταύρου με κέρατα, ενώ το κάτω μέρος του σώματος είναι αυτό ενός δράκου που τυλίγεται (βλ. ουροβόρος όφις). Εδώ βρίσκουμε έναν σύνδεσμο μεταξύ του φιδιού της αρχαίας Ινδίας και του τετράποδου κινεζικού δράκου», κρυμμένου στα σύννεφα[4]. Με άλλα λόγια, τα σύννεφα της βροχής συμβολίζανε την αναπνοή του δράκου. Η γονιμοποιός βροχή ήταν έτσι στην πραγματικότητα η ζωτική ουσία του δράκου, καθώς ήταν ταυτόχρονα νερό και πνοή ζωής.
Τα Νάγκα είχαν πολλά κεφάλια ενώ ζούσαν κάτω από τη γη σε μυστηριώδη παλάτια. Σύμφωνα με τον μύθο τα Νάγκα τα προσηλύτισε ο Βούδας όταν μια μέρα που καθότανε κάτω μια συκιά ένα Νάγκα τυλίχτηκε γύρω του και τα κεφάλια του σχημάτισαν ομπρέλα για να τον προφυλάξουν από τη βροχή[5]. Ο Βούδας αργότερα όταν κήρυξε τους δυο νόμους, έναν για τους ανθρώπους κι έναν για τους θεούς, εμπιστεύτηκε στα Νάγκα να φυλάνε τον νόμο για τους θεούς ο οποίος ήταν μυστικός. Μετά από αιώνες τα Νάγκα τον αποκάλυψαν στον μοναχό Ναγκαρχούνα.
Ένας άλλος μύθος σχετίζεται με τον Ινδό βασιλιά Ασόκα, όταν κάποτε αποφάσισε να γκρεμίσει μια παγόδα εμφανίστηκε μπροστά του ένα Νάγκα με μορφή μοναχού, ο μοναχός τον οδήγησε μέσα στη παγόδα και του έδειξε τα ιερά της σκεύη, βλέποντάς τα ο Ασόκα φοβήθηκε γιατί δεν ήταν φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι, κι έτσι αποφάσισε να μην γκρεμίσει την παγόδα.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ de Visser, Marinus Willem. The Dragon in China and Japan. Netherlands: J. Müller. σελ. 1.
- ↑ Smith, G. Elliot. The Evolution of the Dragon. χ.τ.: Project Gutenberg. σελ. 86.
- ↑ Smith, G. Elliot (1984). The Evolution of the Dragon. χ.τ.: Project Gutenberg. σελ. 91.
- ↑ 4,0 4,1 de Visser, Marinus Willem. The Dragon in China and Japan. Netherlands: J. Müller. σελ. 7.
- ↑ Gombrich, Richard Francis. How Buddhism Began: The Conditioned Genesis of the Early Teachings. London and Atlantic Highlands: Athlone. σελ. 72. ISBN 0485174170.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Χόρχε Λούις Μπορχές, Το βιβλίο των φανταστικών όντων, μετάφραση Γιώργος Βέης, Εκδόσεις LIBRO, Αθήνα 1983
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Nāga στο Wikimedia Commons