Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαρία Θηρεσία της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Θηρεσία της Σαβοΐας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση31  Ιανουαρίου 1756[1][2]
Τορίνο
Θάνατος2  Ιουνίου 1805[1][2]
Γκρατς
Τόπος ταφήςΓκρατς
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚάρολος Ι΄ της Γαλλίας (1773–1805)[4]
ΤέκναΛουδοβίκος Αντώνιος της Ανγκουλέμης[5]
Κάρολος Φερδινάνδος του Αρτουά
Σοφία της Γαλλίας (1776-1783)
María Teresa de Francia[6]
ΓονείςΒίκτωρ Αμαντέους Γ' της Σαρδηνίας και Μαρία Αντωνία Φερδινάνδη της Ισπανίας
ΑδέλφιαΜαρία Άννα της Σαβοΐας
Μαρία Ιωσηφίνα της Σαβοΐας
Μαρία Καρολίνα της Σαβοΐας
Βίκτωρ Εμμανουήλ Α΄ της Σαρδηνίας
Κάρολος Εμμανουήλ Δ΄ της Σαρδηνίας
Κάρολος Φήλιξ της Σαρδηνίας
Ιωσήφ Βενέδικτος της Σαβοΐας
Μαυρίκιος Ιωσήφ της Σαβοΐας
Amedeus Alexander of Savoy
Maria Elisabetta Carlotta of Savoy
ΟικογένειαΟίκος της Σαβοΐας
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Θηρεσία, (ιταλ. Maria Theresa di Savoia, 31 Ιανουαρίου 17562 Ιουνίου 1805) από τον Οίκο της Σαβοΐας ήταν πριγκίπισσα της Σαρδηνίας και του Πεδεμοντίου, σύζυγος του Καρόλου, κόμη του Αρτουά και μετέπειτα Καρόλου Ι΄ της Γαλλίας. Πέθανε πριν κηρυχθεί ο σύζυγός της βασιλιάς, οπότε δεν κατόρθωσε να πάρει τον τίτλο της βασίλισσας.

Ήταν το πέμπτο παιδί και η τρίτη κόρη του Βίκτωρα Αμεδαίου Γ΄ της Σαρδηνίας και της Μαρίας Αντωνίας Φερδινάνδης των Βουρβόνων της Ισπανίας. Μέσω της μητέρας της ήταν εγγονή του Φίλιππου Ε΄ της Ισπανίας. Παντρεύτηκε τον Κάρολο Φίλιππο, κόμη του Αρτουά (1773), ενώ η αδελφή της Μαρία Ιωσηφίνα της Σαβοΐας είχε παντρευτεί τον μεγαλύτερο αδελφό του Kόμη της Προβηγκίας, μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΗ΄ της Γαλλίας, δυόμιση χρόνια πρωτύτερα. Ο γάμος ήταν προϊόν της Γαλλο-Σαβοΐκής συμμαχίας· μέσα σε οκτώ χρόνια έγιναν τέσσερις τέτοιοι γάμοι: αρχικά ο γάμος της Μαρίας Λουίζας Τερέζας της Σαβοΐας με τον πρίγκιπα Λουδοβίκο Αλέξανδρο ντε Λαμπάλ, μετά ήταν ο γάμος της αδελφής της, ύστερα ο δικός της και τέλος του αδελφού της Κάρολου Εμμανουήλ Δ μελλοντικού βασιλιά της Σαρδηνίας με την πριγκίπισσα Μαρία Κλοτθίλδη της Γαλλίας. Η Μαρία Θηρεσία δεν εθεωρείτο ιδιαίτερα όμορφη. Λίγο μετά τον γάμο της έμεινε έγκυος και ο αδελφός τής Μαρίας Αντουανέτας, ο Ιωσήφ Β΄, κατά την επίσκεψή του το 1777 είπε για την Μαρία Θηρεσία, ότι είναι το μοναδικό άτομο που γεννάει παιδιά.

Ο Κάρολος σχεδίαζε να νυμφευτεί -πριν από αυτήν- την πριγκίπισσα του Κοντέ, ενώ είχε στενές σχέσεις με τη νύφη του Μαρία Αντουανέτα. Ήταν από τα αντιπαθέστερα πρόσωπα της Γαλλικής αυλής και με την έκρηξη της επανάστασης (1789) ακολούθησε τον σύζυγό της στην εξορία.

Πριν από την συνάντηση των Γενικών Κτηματομεσιτών κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας χλευάστηκε δημοσίως με δυσφημιστικούς στοίχους, όπου ισχυριζόταν, ότι η Μαρία Θηρεσία είχε γεννήσει ένα παράνομο παιδί.

Όταν ο σύζυγός της έφυγε από τη Σαβοΐα το 1791, παρέμεινε πίσω και το ζευγάρι έζησε χωριστά για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο Κόμης ντ' Αρτουά αρνήθηκε να της δώσει την άδεια να μείνει ή να τον επισκεφτεί, ακόμη και αρνούμενος να παρευρεθεί στο γάμο του γιου τους, του Λουδοβίκου Αντώνιου της Γαλλίας με την Μαρία Θηρεσία της Γαλλίας στο Μίταου το 1799.

Η Μαρία Θηρεσία απεβίωσε στις 2 Ιουνίου 1805 στο Γκρατς της Αυστρίας σε ηλικία 49 ετών. Ο σύζυγος έγινε βασιλιάς το 1824, έτσι ποτέ δεν κατάφερε να γίνει βασίλισσα και έμεινε γνωστή ως Kόμισσα ντ' Αρτουά.

Παντρεύτηκε το 1773 τον Κάρολο των Βουρβόνων, τότε κόμη του Αρτουά, και είχε τέκνα:

  • Λουδοβίκος Αντώνιος 1775-1844, δούκας του Ανγκουλέμ. Για σχεδόν 20 λεπτά έγινε, ως Λουδοβίκος ΙΘ΄, βασιλιάς της Γαλλίας.
  • Κάρολος Φερδινάνδος 1778-1820, δούκας τού Μπερρύ.
  • Σοφία απεβ. 7 ετών, Μαρία-Τερέζα απεβ. 5 μηνών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]