Κλειτορίδα
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Η κλειτορίδα είναι θηλυκό σεξουαλικό όργανο που υπάρχει σε θηλαστικά, στρουθοκαμήλους και σε έναν περιορισμένο αριθμό άλλων ζώων . Στις γυναίκες, το ορατό τμήμα – η βάλανος – βρίσκεται στην κορυφή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, πάνω από την ουρήθρα και τον κόλπο. Αποτελείται από τα σηραγγώδη σώματα της κλειτορίδας τα οποία κατά την σεξουαλική διέγερση πληρούνται με αίμα και επέρχεται στύση της κλειτορίδας. Η βάλανος της κλειτορίδας όταν αυτή δεν βρίσκεται σε στύση δεν είναι ορατή διότι καλύπτεται από την πόσθη. Σε αντίθεση με το πέος, το οποίο είναι το ανδρικό ομόλογο (ισοδύναμο) με την κλειτορίδα, συνήθως δεν περιέχει το περιφερικό τμήμα (ή το άνοιγμα) της ουρήθρας και επομένως δεν χρησιμοποιείται για ούρηση. Στα περισσότερα είδη, η κλειτορίδα δεν έχει καμία αναπαραγωγική λειτουργία. Ενώ λίγα ζώα ουρούν μέσω της κλειτορίδας ή τη χρησιμοποιούν αναπαραγωγικά, η στικτή ύαινα, η οποία έχει ιδιαίτερα μεγάλη κλειτορίδα, ουρεί, ζευγαρώνει και γεννά μέσω του συγκεκριμένου οργάνου. Μερικά άλλα θηλαστικά, όπως οι λεμούριοι και οι αράχνες πίθηκοι, έχουν επίσης μεγάλη κλειτορίδα.
Η κλειτορίδα είναι η πιο ευαίσθητη ερωτογενής ζώνη του ανθρώπου και γενικά η κύρια ανατομική πηγή της ανθρώπινης γυναικείας σεξουαλικής απόλαυσης. Η κλειτορίδα είναι μια πολύπλοκη δομή και το μέγεθος και η ευαισθησία της μπορεί να ποικίλλουν. Η βάλανος (η κεφαλή) της ανθρώπινης κλειτορίδας έχει περίπου το μέγεθος και το σχήμα ενός μπιζελιού και υπολογίζεται ότι έχει περίπου 8.000 αισθητήριες νευρικές απολήξεις .
Ανατομία και ιστολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μετά από ανατομική μελέτη, το πέος μπορεί να περιγραφεί ως μια κλειτορίδα που έχει κυρίως τραβηχτεί έξω από το σώμα και έχει εμβολιαστεί πάνω από ένα σημαντικά μικρότερο κομμάτι σπογγώδους που περιέχει την ουρήθρα. Όσον αφορά τις απολήξεις των νεύρων, οι εκτιμώμενες 8.000 ή περισσότερες της ανθρώπινης κλειτορίδας (για τη βάλανο ή το σώμα της κλειτορίδας στο σύνολό της) συνήθως αναφέρονται ως διπλάσιες από τις νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στο ανθρώπινο πέος (για τη βάλανο ή το σώμα συνολικά ) και περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του ανθρώπινου σώματος. Αυτές οι αναφορές μερικές φορές έρχονται σε αντίθεση με άλλες πηγές για την ανατομία της κλειτορίδας ή εκείνες που αφορούν τις νευρικές απολήξεις στο ανθρώπινο πέος. Για παράδειγμα, ενώ ορισμένες πηγές υπολογίζουν ότι το ανθρώπινο πέος έχει 4.000 νευρικές απολήξεις, άλλες πηγές αναφέρουν ότι η βάλανος ή ολόκληρη η δομή του πέους έχει την ίδια ποσότητα νευρικών απολήξεων με την κλειτορίδα ή συζητούν εάν το πέος που δεν έχει περιτομηθεί έχει χιλιάδες περισσότερα από το περιτμημένο πέος ή είναι γενικά πιο ευαίσθητο.
Κλειτοριδικοί και κολπικοί οργασμικοί παράγοντες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Γενικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 70-80 τοις εκατό των γυναικών χρειάζονται άμεση διέγερση της κλειτορίδας (συνεπής χειροκίνητη, στοματική ή άλλη συγκεντρωμένη τριβή στα εξωτερικά μέρη της κλειτορίδας) για να φτάσουν σε οργασμό. Η έμμεση διέγερση της κλειτορίδας (για παράδειγμα, μέσω κολπικής διείσδυσης) μπορεί επίσης να είναι επαρκής για τον γυναικείο οργασμό. Η περιοχή κοντά στην είσοδο του κόλπου περιέχει σχεδόν 90 τοις εκατό των κολπικών νευρικών απολήξεων, και υπάρχουν περιοχές στο πρόσθιο κολπικό τοίχωμα και μεταξύ της επάνω συμβολής των μικρών χειλέων και της ουρήθρας που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, αλλά η έντονη σεξουαλική ευχαρίστηση, συμπεριλαμβανομένου του οργασμού, μόνο από κολπική διέγερση, είναι περιστασιακή ή απούσα καθώς ο κόλπος έχει αρκετά λιγότερες νευρικές απολήξεις από την κλειτορίδα.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]