Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καντάβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 19°00′S 178°15′E / 19.000°S 178.250°E / -19.000; 178.250

Καντάβου
Kadavu
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΕιρηνικός Ωκεανός
ΑρχιπέλαγοςΚαντάβου
Έκταση411 km²
Υψόμετρο805 μ
Υψηλότερη κορυφήΝαμπουκελέβου
Χώρα
ΠρωτεύουσαΒουνισέα
Δημογραφικά
Πληθυσμός10.167 (απογραφής 2007)
Πυκνότητα24,7 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Καντάβου είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Φίτζι μετά το Βίτι Λέβου, το Βανούα Λέβου και το Ταβεούνι, με συνολική έκταση 411 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επίσης είναι το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους Καντάβου, ενός ηφαιστειογενούς αρχιπελάγους που αποτελείται από το Καντάβου, το Ono, το Γκαλόα και έναν αριθμό μικρότερων νησιών στον Ύφαλο του Μεγάλου Αστρολάβου (Great Astrolabe Reef). Το κύριο διοικητικό κέντρο του νησιού είναι η Βουνισέα, το οποίο διαθέτει αεροδρόμιο, γυμνάσιο, νοσοκομείο και κυβερνητικό σταθμό, στον ισθμό Ναμαλάτα όπου το νησί είναι σχεδόν κομμένο στα δύο. Η Σούβα, πρωτεύουσα των Φίτζι, βρίσκεται 88 χιλιόμετρα βόρεια του Καντάβου. Ο πληθυσμός του νησιού ήταν 10.167 κάτοικοι στην απογραφή το 2007.

Το νησί Καντάβου ανήκει στην επαρχία Καντάβου.

Το Καντάβου σε χάρτη του Τζ.Π.Τόμσον, 1889
Βουνισέα
Το όρος Ναμπουκελέβου.
Ακτή του Καντάβου.

Το νησί έχει μήκος 60 χιλιόμετρα, και το πλάτος του κυμαίνεται από 365 μέτρα έως 8 χιλιόμετρα. Το νησί είναι σχεδόν τεμαχισμένο στα δύο με τον ισθμό Ναμαλάτα, που χωρίζει τον κόλπο Ναμαλάτα στη βόρεια ακτή από τον κόλπο Γκαλόα στη νότια ακτή. Στον κόλπο Γκαλόα βρίσκεται το νησί Γκαλόα και το μικρό νησάκι Tawadromu. Το Καντάβου χαρακτηρίζεται από το τραχύ και ορεινό του έδαφος. Το ψηλότερο βουνό είναι το όρος Ναμπουκελέβου, επίσης γνωστό ως Όρος Ουάσινγκτον, το οποίο έχει ύψος 805 μέτρα, στο δυτικό άκρο του νησιού.

Ο Γουίλιαμ Μπλάι ήταν ο πρώτος γνωστός Ευρωπαίος που είδε το Καντάβου, το οποίο ανακάλυψε το 1792 στο δεύτερο ταξίδι του στα Φίτζι με το HMS Providence. Ακολούθησε το 1799 το αμερικανικό σκάφος Ann & Hope, με κυβερνήτη τον C. Bently κατά τη διαδρομή από την Αυστραλία. Το 1827, ο Γάλλος διοικητής Ζυλ Ντυμόν ντ' Ουρβίλ σχεδόν ναυάγησε με το πλοίο του, τον Αστρολάβο, στον ύφαλο που φέρει τώρα το όνομα του σκάφους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kadavu στο Wikimedia Commons