Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερνάν Κορτές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερνάν Κορτές
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hernán Cortés y Pizarro (Ισπανικά)
ΓέννησηHernán Cortés Monroy Pizarro Altamirano
1485
Μεδεγίν, Στέμμα της Καστίλης
Θάνατος2 Δεκεμβρίου 1547 (62 ετών)
Καστιγέχα δε λα Κουέστα, Στέμμα της Καστίλης
Αιτία θανάτουΠλευρίτιδα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΠόλη του Μεξικού
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά[2][3]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚονκισταδόρ
Αξιοσημείωτο έργοΚατάκτηση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων
Περίοδος ακμής1504
Οικογένεια
ΣύζυγοςCatalina Suárez Marcayda (1512–1522)
Juana Ramírez de Arellano y Zúñiga (έως 1583)
ΣύντροφοςΛα Μαλίνσε
Isabel Moctezuma
ΤέκναΜαρτίν Κορτές
Λεονόρ Κορτές Μοκτεζούμα
Martín Cortés, 2nd Marquis of the Valley of Oaxaca
Doña Juana Cortés de Zuñiga[4]
Doña Maria Cortés y Ramirez de Arellano[4]
ΓονείςMartín Cortés de Monroy και Catalina Pizarro Altamirano[4]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός/Ισπανικός Στρατός Ξηράς
Πόλεμοι/μάχεςΙσπανική κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαViceroy of New Spain (Αύγουστος 1521 – Δεκέμβριος 1521)
Viceroy of New Spain (1521–1524)
ΒραβεύσειςΤάγμα του Σαντιάγο
Εν ενεργεία1504-1547
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Ερνάν Κορτές

Ο Ερνάν Κορτές (Χερνάντο ή Φερδινάνδος, Hernán Cortés, 1485 - 2 Δεκεμβρίου 1547)[5] ήταν Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής (κονκισταδόρ), που στις αρχές του 16ου αιώνα ηγήθηκε των επιχειρήσεων για την κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, στο σημερινό Μεξικό, προς όφελος του Στέμματος της Καστίλης. Ο Κορτές υπήρξε από τις σημαντικές προσωπικότητες της πρώτης φάσης των εξερευνήσεων που ξεκίνησε ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Ο Κορτές γεννήθηκε στο Μεδεγίν της Ισπανίας, από οικογένεια μεσαίας τάξεως.[5] Γοητευμένος από την ανακάλυψη της νέας ηπείρου, έσπευσε στην Ισπανιόλα της Κούβας. Το 1519 εξελέγη επικεφαλής της τρίτης εξερευνητικής αποστολής προς τις ηπειρωτικές περιοχές της νέας ηπείρου. Λόγω όμως της αντιδικίας του με τον Ισπανό κυβερνήτη της Κούβας, Ντιέγο Βελάσκεθ ντε Κουέγιαρ, η αποστολή ακυρώθηκε, διαταγή όμως που ο ίδιος την αγνόησε. Μόλις κατέφθασε στις ηπειρωτικές περιοχές, με πολυμήχανο τρόπο κατάφερε να συμμαχήσει με ορισμένες φυλές ιθαγενών, ώστε να επιβληθεί και στις υπόλοιπες. Χαρακτηριστικά χρησιμοποίησε επιτυχημένα μια ιθαγενή, τη Δόνια Μαρίνα, ως μεταφράστρια, η οποία στην πορεία τού χάρισε έναν γιο. Όταν ο κυβερνήτης της Κούβας έστειλε φρουρά να συλλάβει τον Κορτές για ανυπακοή, δεν δίστασε να τους αντιμετωπίσει ενόπλως και να τους εξουδετερώσει.

Τέλος, με τη σύλληψη του Κουαουτέμοκ, ο Τλατοάνι (ο κυβερνήτης της Τενοτστιτλάν), στις 13 Αυγούστου του 1521, η αυτοκρατορία εξαφανίστηκε. Ο Κορτές αλληλογραφούσε απευθείας με τον βασιλιά της Ισπανίας ζητώντας να του αναγνωριστούν οι επιτυχίες του, αντί να τιμωρηθεί για αποστασία. Μετά την επιτυχημένη κατάλυση της τοπικής Αυτοκρατορίας των Αζτέκων με την κατάληψη της πρωτεύουσά τους Τενοτστιτλάν, ο Κορτές απέκτησε τον τίτλο του Μαρκήσιου. Επέστρεψε στην Ισπανία όπου και πέθανε το 1547.

Ο Ερνάν Κορτές υπήρξε από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της εποχής, ιδιαίτερα λόγω των ελάχιστων ιστορικών πηγών που αναφέρονται σε αυτή. Ορισμένοι ιστορικοί τον περιγράφουν ως αδίστακτο ιδιοτελή κατακτητή, ενώ συγκεκριμένες πηγές τού αποδίδουν στοιχεία ανθρωπιάς και απέχθεια προς τις ωμότητες των ισπανικών αρχών κατά των ιθαγενών πληθυσμών.

  • Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1987
  1. LIBRIS. Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας. 18  Σεπτεμβρίου 2012. libris.kb.se/katalogisering/64jllhxq1ft877c. Ανακτήθηκε στις 24  Αυγούστου 2018.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb118977574. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. CONOR.SI. 66083171.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  5. 5,0 5,1 «Hernan Cortes | Expeditions, Biography, & Facts». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.