Δίαθλο
Δίαθλο είναι όρος που περιγράφει οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός που συμπεριλαμβάνει δύο αθλήματα. Ωστόσο, συνήθως το δίαθλο αναφέρεται σε ένα χειμερινό άθλημα, που αποτελεί συνδυασμό του σκι ανωμάλου δρόμου και της σκοποβολής. Υπάρχει επίσης και το θερινό δίαθλο, το οποίο συνδυάζει ανώμαλο δρόμο και σκοποβολή, καθώς επίσης το σύγχρονο δίαθλο και το biathle το οποίο συνδυάζει δρόμο με κολύμβηση.
Ιστορικά στοιχεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι ρίζες του αθλήματος ανάγονται στο 1767, όταν στα σύνορα της Νορβηγίας με τη Σουηδία έγινε αγώνας μεταξύ στρατιωτών. Το 1861 ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος του αθλήματος στο Τρίσιλ της Νορβηγίας[1].
Ο συνδυασμός του σκι με τη σκοποβολή είχε την ονομασία στρατιωτική περίπολος και ήταν Ολυμπιακό αγώνισμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 και άθλημα επίδειξης το 1928, το 1936 και το 1948. Στη συνέχεια δεν επανέκτησε την ολυμπιακή του αναγνώριση, καθώς οι διαγωνιζόμενες χώρες διαφώνησαν στο ζήτημα των κανονισμών. Ωστόσο, στη δεκαετία του 1950 το δίαθλο εισήχθη σε ρωσικές και σουηδικές πίστες και έγινε δημοφιλές στο κοινό.
Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξήχθη το 1958 στην Αυστρία και τελικά το 1960 το άθλημα συμπεριλήφθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αλμπερβίλ το 1992, έλαβαν μέρος στο δίαθλο για πρώτη φορά και γυναίκες.
Διοικούσα αρχή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 1948 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Μοντέρνου Πεντάθλου και Διάθλου (Union Internationale de Pentathlon Moderne et Biathlon ή UIPMB) με σκοπό να σταθεροποιηθούν οι κανόνες για το δίαθλο και το μοντέρνο πένταθλο. Το παράρτημα του διάθλου δημιούργησε το 1993 την Διεθνή Ομοσπονδία Διάθλου (IBU), με την έδρα να μεταφέρεται στο Σάλτσμπουργκ και αποσπάστηκε επίσημα από την UIPMB το 1998.
Πρόεδροι των UIPMB/IBU:
- 1948–1949: Τομ Βίμπορν (Σουηδία)
- 1949–1960: Γκούσταφ Ντίρσεν (Σουηδία)
- 1960–1988: Σβεν Τόφελτ, (Σουηδία)
- 1988–1992: Ίγκορ Νόβικοφ (Σοβιετική Ένωση/Ρωσία)
- Από το 1992: Άντερς Μπέσεμπεργκ (Νορβηγία)
Πρωταθλήματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σήμερα το δίαθλο, εκτός από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, περιλαμβάνει και άλλες διοργανώσεις, όπως το παγκόσμιο πρωτάθλημα διάθλου και το παγκόσμιο κύπελλο διάθλου. Τα μετάλλια κατακτούν οι αθλητές και αθλήτριες που συγκεντρώνουν τους περισσότερους βαθμούς στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Κανονισμοί και εξοπλισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το δίαθλο είναι συνδυασμός δυο αθλημάτων, του σκι αντοχής και της σκοποβολής. Περιλαμβάνει τέσσερα αγωνίσματα για τους άνδρες και ισάριθμα για τις γυναίκες. Οι πλήρεις κανονισμοί του αθλήματος εμπεριέχονται στο επίσημο εγχειρίδιο της IBU.
Βασικές αρχές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ένας διαγωνισμός περιλαμβάνει έναν αγώνα σκι γύρω από πίστα ανωμάλου δρόμου και η συνολική του απόσταση διακόπτεται είτε από δύο ή από τέσσερις γύρους σκοποβολής, οι μισοί εκ των οποίων διεξάγονται σε όρθια θέση και οι άλλοι μισοί σε κάθισμα. Ανάλογα με την επίδοση στη σκοποβολή. προστίθεται επιπλέον απόσταση ή χρόνος στη συνολική απόσταση και χρόνο που διανύει ο παίκτης ή η παίκτρια. Νικητής ανακηρύσσεται ο διαγωνιζόμενος που πετυχαίνει τον πιο μικρό χρόνο.
Επιτρέπονται όλες οι τεχνικές του σκι, με ιδιαίτερη προτίμηση στο ελεύθερο στιλ, καθώς αποτελεί και την γρηγορότερη τεχνική. Δεν επιτρέπεται άλλος εξοπλισμός εκτός από τα σκι και τα μπατόν. Το ελάχιστο μήκος του σκι θα πρέπει να είναι 4 εκ. μικρότερο από το ύψος του σκιέρ. Αναφορικά με τη σκοποβολή, ο διαθλητής φέρει κοντόκανη καραμπίνα, με βάρος τουλάχιστον 3,5 κιλά. Οι σφαίρες μεταφέρονται στην πλάτη. Η απόσταση βολής είναι 50 μ. Οι κυκλικοί στόχοι είναι πέντε στον αριθμό και η διάμετρός τους είναι 45 χιλιοστά για την όρθια θέση και 115 χιλιοστά για την ύπτια θέση.
Αγωνίσματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ατομικό
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πρόκειται για αγώνα δρόμου 20 χιλιομέτρων για τους άνδρες και 15 χιλιομέτρων για τις γυναίκες. Αποτελεί το αρχαιότερο αγώνισμα στο δίαθλο. Η απόσταση διανύεται με σκι σε πέντε διαδρομές (γύρους). Ο αθλητής πυροβολεί σε οποιαδήποτε γραμμή σκόπευσης, με την διαδοχική σειρά από θέση: σε ύπτια θέση, όρθιος, σε ύπτια θέση, όρθιος, σε είκοσι στόχους συνολικά. Για κάθε στόχο που δεν πετυχαίνει υπάρχει η ποινή του επιπλέον χρόνου (ένα λεπτό), η οποία προστίθεται στον γενικό χρόνο του διαθλητή. Οι εκκινήσεις είναι πολύ αργές, της τάξης των 30 δευτερολέπτων.
Σπριντ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το σπριντ είναι αγώνας 10 χιλιομέτρων για τους άνδρες και 7,5 για τις γυναίκες. Η απόσταση διανύεται με σκι σε τρεις διαδρομές. Ο διαθλητής ή η διαθλήτρια πυροβολεί δύο φορές σε οποιαδήποτε γραμμή σκόπευσης, μία φορά σε ύπτια θέση και μία φορά όρθιος και εκτελεί συνολικά 10 βολές. Για κάθε χαμένη βολή, θα πρέπει να διανύσει με σκι 150 μέτρα επιπλέον προτού συνεχίσει τον αγώνα. Όπως και στο ατομικό, οι διαθλητές ξεκινούν με διαλείμματα.
Πουρσουίτ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι εκκινήσεις των διαθλητών διαιρούνται από τη διαφορά τους στο χρόνο στον προηγούμενο αγώνα, πιο συχνά το σπριντ. Ο διαγωνιζόμενος που θα φθάσει πρώτος στη γραμμή τερματισμού είναι ο νικητής. Η απόσταση για τους άνδρες είναι 12,5 χιλιόμετρα και για τις γυναίκες 10 χιλιόμετρα και διανύεται σε πέντε διαδρομές. Υπάρχουν τέσσερεις γύροι σκοποβολής (δύο από ύπτια θέση και δύο από όρθια θέση, σε αυτήν τη σειρά) και για κάθε βολή που δεν πετυχαίνει θα πρέπει να διανύσει επιπλέον 150 μέτρα ως ποινή. Για να αποφευχθεύν τυχόν ατυχήματα από την πολλή κίνηση σε διαθλητές, τα πουρσουίτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξάγονται με τους 60 πρώτους διαθλητές που πέτυχαν στον προηγούμενο αγώνα του κυπέλλου.
Μαζική εκκίνηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο αγώνισμα της μαζικής εκκίνησης, όλοι οι διαθλητές ξεκινούν την ίδια στιγμή και κερδίζει ο πρώτος που θα φτάσει την γραμμή τερματισμού. Η απόσταση για τις γυναίκες είναι 12,5 χιλιόμετρα και για τους άνδρες 15 χλμ. και διανύεται με σκι σε πέντε διαδρομές. Περιλαμβάνονται 4 γύροι σκοποβολής, με την εξής σειρά: δύο από ύπτια θέση και δύο από όρθια θέση. Όπως στο σπριντ η ποινή είναι η διάνυση επιπλέον 150 μέτρων για κάθε άστοχη βολή. Και σε αυτό το αγώνισμα οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξάγονται με τους 30 πρώτους διαθλητές που πέτυχαν στον προηγούμενο αγώνα του κυπέλλου, για τους προαναφερόμενους λόγους.
Σκυταλοδρομία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι ομάδες της σκυταλοδρομίας απαρτίζονται από 4 διαθλητές. Ο καθένας διανύει με σκι απόσταση 7,5 χλμ. ενώ οι διαθλήτριες διανύουν απόσταση 6 χλμ. Κάθε γύρος διεξάγεται σε τρεις διαδρομές, με δύο γύρους σκοποβολής: έναν από ύπτια θέση και έναν από όρθια θέση. Για κάθε γύρο των πέντε στόχων είναι διαθέσιμες 8 σφαίρες, παρότι οι τρεις τελευταίες μπορούν μόνο μία φορά να τοποθετηθούν με το χέρι. Αν έπειτα από τη χρήση οκτώ σφαιρών υπάρχουν άστοχες βολές, τότε για κάθε άστοχη βολή θα πρέπει να διανυθεί ως ποινή επιπλέον απόσταση των 150 μέτρων. Οι συμμετέχοντες στον πρώτο γύρο ξεκινούν την ίδια στιγμή και ο καθένας αθλητής της ίδιας ομάδας θα πρέπει να αγγίξει τον συμπαίκτη του επόμενου γύρου ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η αλλαγή.
Μικτή σκυταλοδρομία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αυτός ο τύπος σκυταλοδρομίας περιλαμβάνει δύο άνδρες και δύο γυναίκες σε κάθε ομάδα. Οι γύροι 1 και 2 διανύονται από γυναίκες, ενώ οι γύροι 3 και 4 από άνδρες. Οι γύροι των γυναικών είναι 6 χλμ. και των ανδρών 7,5 χλμ., όπως και στις συνηθισμένες σκυταλοδρομίες.
Ομαδικό (δεν διεξάγεται πλέον)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο ομαδικό λάμβαναν μέρος ομάδες με 4 διαθλητές. Όλα τα μέλη της ομάδας ξεκινούσαν ταυτόχρονα, σε αντίθεση με την σημερινή σκυταλοδρομία. Η σκοποβολή γινόταν από ύπτια θέση για δύο αθλητές και από όρθια θέση για ισάριθμους αθλητές. Σε περίπτωση αστοχίας, οι διαθλητές που δεν έκαναν σκοποβολή έπρεπε να διανύσουν με σκι επιπλέον γύρο 150 μέτρων ως ποινή. Οι χιονοδρόμοι θα έπρεπε να εισέρχονταν στην περιοχή σκόπευσης όλοι μαζί και ο τερματισμός έπρεπε να γίνει σε χρονική απόσταση εντός 15 δευτερολέπτων ανάμεσα στον καθένα. Σε διαφορετική περίπτωση, ως ποινή προστίθετο χρόνος ενός λεπτού στον υπάρχοντα συνολικό χρόνο. Από το 2004 η μικτή σκυταλοδρομία δεν διεξάγεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Ιστορία διάθλου Αρχειοθετήθηκε 2010-02-22 στο Wayback Machine., 16-01-2009.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ιούνιος 1998 – επίσημο βιβλίο κανονισμών από την IBU
- Biathlonworld.Com Ιστότοπος με στατιστικά και άλλα αποτελέσματα
- Ρωσική Ένωση Διάθλου[νεκρός σύνδεσμος]
- Biathlon Canada
- U.S. Biathlon Association
- Ιστορία του διάθλου
- Veltins Biathlon World Team Challenge
- Biathlon Ukraine
- BiathlonFrance.com