Γεωργιανή κουζίνα
Η Γεωργιανή κουζίνα (γεωργιανά: ქართული სამზარეულო) είναι η παράδοση της κουζίνας στην Γεωργία. Η γεωργιανή κουζίνα έχει ομοιότητες με την κουζίνα του Καυκάσου. Κάθε περιοχή της Γεωργίας έχει το δικό της ξεχωριστό στυλ προετοιμασίας φαγητού. Το φαγητό και το ποτό, είναι σημαντικά μέρη της γεωργιανής κουλτούρας. [1]
Η Γεωργία ήταν μια από τις χώρες στον Δρόμο του Μεταξιού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να επηρεάζουν τη γεωργιανή κουζίνα. Η αγάπη που υπάρχει στην Γεωργία για την οικογένεια και τους φίλους, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το "σούπρα" (σαλιάρα) είναι τόσο σημαντικό στη Γεωργία. Το σούπρα προσφέρεται σε συγγενείς, φίλους ή καλεσμένους.
Τοπικές παραδοσιακές κουζίνες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αμπχαζία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η κουζίνα της Αμπχαζίας, είναι γνωστή κυρίως επειδή χρησιμοποιεί πολλά μπαχαρικά και καρύδια .
Ατζαρία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η κουζίνα της Ατζαρίας θεωρείται μια πολύ διαφοροποιημένη κουζίνα, η οποία έχει επηρεαστεί από τη γεωγραφία της (παραθαλάσσιο, ορεινό τμήμα) και από την ιστορία της.
Γκουρία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η κουζίνα της Γκουρίας βασίζεται κυρίως στα πουλερικά (ιδιαίτερα στο κρέας κοτόπουλου), στο καλαμπόκι ( Mchadi ) και στα καρύδια, όπως η κουζίνα της Ιμερέτιας .
Ιμερετία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η κουζίνα της Ιμερετίας έχει πολλές συγγένειες με τη γειτονική περιοχή της, την Γκούρια και είναι γνωστή για την χρήση καρυδιών .
Καχέτι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η καχετιανή κουζίνα, είναι μια κουζίνα που βασίζεται περισσότερο στο κρέας. Η ίδια η περιοχή ονομάζεται επίσης "περιοχή του κρασιού". Είναι επίσης γνωστή ως η γενέτειρα ενός τύπου γεωργιανού ψωμιού, του Τόνις προύι .
Καρτλί
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Κάρτλι είναι γνωστό ως μια πολύ πλούσια περιοχή σε φρούτα (ιδιαίτερα μήλα, βερίκοκα, σύκα και ροδάκινα) και λαχανικά (ιδιαίτερα αγγούρια, ντομάτες και κρεμμύδια).
Λαζέτι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αν και το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού τμήματος του Λαζέτι βρίσκεται στην Τουρκία, οι Λάζες στη Γεωργία, ειδικά στο Σαρπί, εξακολουθούν να κουβαλούν τα παραδοσιακά τους πιάτα, συμπεριλαμβάνοντας πάστες και γλυκά.
Σαμεγκρέλο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η τοπική κουζίνα του Σαμεγκρέλο, μπορεί να θεωρηθεί η πιο διάσημη στη Γεωργία. Χρησιμοποιεί πολλά μπαχαρικά και καρύδια.
Ράτσα-Λεχτσούμι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι κουζίνες της Ράτσα και του Λεκχούμι, μοιράζονται τα περισσότερα από τα πιάτα τους και συχνά ομαδοποιούνται σε μία κουζίνα. Η κουζίνα συμπεριλαμβάνει πικάντικα φασόλια και αλλαντικά.
Σάμτσχε-Τζαβαχέτι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Κουζίνα του Σάμτσχε-Τζαβαχέτι, αποτελείται από δύο τοπικές κουζίνες: τη Μεσκετιανή και τη Τζαβαχετιανή. Λόγω των πολλών ομοιοτήτων τους, ομαδοποιούνται συχνά σε μια τοπική κουζίνα. Αυτή η κουζίνα διαφέρει σημαντικά από τις άλλες τοπικές κουζίνα της Γεωργίας, εν μέρει λόγω της έντονης χρήσης του κρέατος της χήνας αλλά και της ιστορικής τουρκικής κυριαρχίας στην περιοχή, που έχει επηρεάσει την συγκεκριμένη κουζίνα.
Ψωμιά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα παραδοσιακά γεωργιανά ψωμιά ποικίλλουν και περιλαμβάνουν τα Tόνις Πουρί, Σοτίς πουρί, Μέσξουρι πουρί, ναζούκι και μτσάντι.
Τα γεωργιανά ψωμιά ψήνονται παραδοσιακά σε ένα μεγάλο, στρογγυλό, καλοσχηματισμένο φούρνο που ονομάζεται τόνος.
-
Παραδοσιακό Τόνις πουρί.
-
Μτσάντι
Τυριά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Khachapuri, που γράφεται επίσης ως Hachapuri, είναι ένα παραδοσιακό γεωργιανό πιάτο με τυρί (φρέσκο ή παλαιωμένο, συνηθέστερα σουλγκούνι), αυγά και άλλα συστατικά. [2]
Υπάρχουν διάφοροι χαρακτηριστικοί τύποι khachapuri σε γεωργιανό φαγητό από διάφορες περιοχές της Γεωργίας.
Σούπες και μαγειρευτά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ενότητα αυτή είναι κενή, ανεπαρκώς ανεπτυγμένη ή ανολοκλήρωτη. Η βοήθειά σας είναι καλοδεχούμενη! |
Ψάρια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αν και η γεωργιανή κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένη στα ψάρια, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά πιάτα που παρασκευάζονται κυρίως από πέστροφα, γατόψαρο και κυπρίνο.
Κρέας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μερικά απ' τα πιο δημοφιλή γεωργιανά πιάτα με κρέας περιλαμβάνουν το Χινκάλι, το Τσανάχι, το chaushushuli και την Γκούπτα μεταξύ άλλων.
Σάλτσες και μπαχαρικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι σάλτσες και τα μπαχαρικά που είναι κοινά στη γεωργιανή κουζίνα περιλαμβάνουν:
- Ατζίκα (აჯიკა): Πικάντικη πάστα ή σάλτσα καρυκευμένη με καυτερές πιπεριές τσίλι .
- Χμέλι σουνέλι (ხმელი სუნელი): Μείγμα βοτάνων/μπαχαρικών σε σκόνη.
- Μπλέ φένουγκρεκ (ულუმბო, უცხო სუნელი): Πιο ήπιο από το κανονικό τριγωνόφυλλο.
- Σατσίβι (ბაჟე): Σάλτσα καρυδιού.
- Svanuri Marili ( სვანური მარილი ): Αλάτι από το Svaneti ανακατεμένο με μπαχαρικά.
- Tkemali (ტყემალი): Σάλτσα από δαμάσκηνο και κεράσι.
Επιδόρπια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πολλά γεωργιανά γλυκά περιέχουν ξηρούς καρπούς και φρούτα, όπως το γλυκό του κουταλιού, το Μουραμπά.
Κρασί
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Γεωργία είναι μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές στον κόσμο. Οι εύφορες κοιλάδες και οι προστατευτικές πλαγιές του Νότιου Καυκάσου, ήταν το σπίτι της καλλιέργειας του αμπελιού και της νεολιθικής παραγωγής κρασιού (γεωργιανά: ღვინო , ɣvino) για τουλάχιστον 8000 χρόνια. [3] [4] [5] [6] Λόγω των πολλών χιλιετιών παραγογής κρασιού στη γεωργιανή ιστορία, αλλά και του εξέχοντος οικονομικού του ρόλου, οι παραδόσεις του κρασιού ταυτίζονται και είναι αδιαχώριστες από την εθνική ταυτότητα. [3]
Μεταξύ των πιο γνωστών γεωργιανών αμπελοοινικών περιοχών, είναι η Καχετλια (που χωρίζεται περαιτέρω στις μικροπεριοχές Τελάβι και Κβάρελι), Καρτλι, Ιμερετία, Ράτσα-Λετσχούμι και Κβέμο Σβανέτι, Ατζαρία και Αμπχαζία.
Η UNESCO πρόσθεσε την αρχαία παραδοσιακή γεωργιανή μέθοδο οινοποίησης (χρησιμοποιώντας τα πήλινα πιθάρια) στους καταλόγους της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. [7] [8]
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Καυκάσια κουζίνα
- Αζέρικη κουζίνα
- Ευρωπαϊκή κουζίνα
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Γεωργιανή Κουζίνα: Γαστρονομικός Σύλλογος Γεωργίας Αρχειοθετήθηκε 2021-10-03 στο Wayback Machine.
- Forbes Georgia: Η γαστρονομία της Γεωργίας μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό της χώρας
- Γεωργιανή κουζίνα: 30 παραδοσιακά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στη Γεωργία
- Άρθρο του Forbes για το Khachapuri
- Χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς
- Συνταγή Shkmeruli
- Γιορτή Σαν Γεωργιανός ; BBC
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Asteri, Electra. «Τα 10 παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις στην Γεωργία | Happy Traveller» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022.
- ↑ Goldstein, Darra (1999). The Georgian feast: the vibrant culture and savory food of the Republic of Georgia. University of California Press. σελίδες 136–139. ISBN 0-520-21929-5.
- ↑ 3,0 3,1 Miquel Hudin & Daria Kholodolina (2017), Georgia: A guide to the cradle of wine, Vinologue, σελ. 300, ISBN 978-1941598054, http://www.vinologue.com/books/georgia/
- ↑ «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2015.
- ↑ Watson, Ivan. «Unearthing Georgia's wine heritage». CNN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2018.
- ↑ Spilling, Michael· Wong, Winnie (2008). Cultures of The World Georgia. σελ. 128. ISBN 978-0-7614-3033-9.
- ↑ Gilby MW, Caroline (6 Δεκεμβρίου 2013). «Georgian winemaking method joins UNESCO heritage list». Decanter. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020.
- ↑ «Ancient Georgian traditional Qvevri wine-making method». UNESCO (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020.