Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής
British Antarctic Territory

Σημαία

Εθνόσημο
Εθνικό σύνθημα: Research and discovery (Έρευνα και ανακάλυψη)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
και μεγαλύτερη πόληΡόδερα (κύρια βάση)
Αγγλικά (ντε φάκτο)
Διεκδικούμενο Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος
Επίτροπος
Αναπληρωτής Επίτροπος
Διοικητής
Πολ Κάντλερ
Τζέιν Ραμπλ

Χένρι Μπέργκες
Ίδρυση1908
 • Σύνολο
1.709.400 km2
Πληθυσμός
 • Εκτίμηση  
 • Απογραφή  

200  
3  
ΝόμισμαΒρετανική λίρα (GBP)

Το Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής (αγγλικά: British Antarctic Territory) αποτελεί τομέα της Ανταρκτικής, τον οποίο διεκδικεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Η θέση του είναι στην Ανταρκτική από τον Νότιο Πόλο ως τον 60ό παράλληλο στα Νότια μεταξύ συντεταγμένων 20 μοίρες Βόρεια και 80 μοίρες Δυτικά. Το έδαφος δημιουργήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1962, παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο διεκδίκησε το πρώτο τμήμα της Ανταρκτικής το 1908. Η περιοχή που σήμερα καλύπτει το Έδαφος περιλαμβάνει τρεις περιοχές, οι οποίες πριν το 1962 ήταν ξεχωριστές κτήσεις των Νήσων Φώκλαντ: τη Γη Γκράχαμ, τα Νησιά Νότιες Ορκάδες και τα Νησιά Νότια Σέτλαντ.

Το Έδαφος διεκδικούν επίσης η Αργεντινή και η Χιλή. Το Έδαφος κατοικείται από ένα προσωπικό που εργάζεται στους ερευνητικούς και υποστηρικτικούς σταθμούς, που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας της Ανταρκτικής (British Antarctic Survey), καθώς επίσης και από άλλους σταθμούς και οργανισμούς της Αργεντινής, της Χιλής και άλλων πόλεων.

Το 2008 στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα της βρετανικής κυριαρχίας, το Βρετανικό Έδαφος της Ανταρκτικής εξέδωσε το πρώτο του κέρμα για νόμιμες συναλλαγές.

Αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος και διοικείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας (Foreign and Commonwealth Office ή FCO). Διορίζεται ένας αρμοστής (Commissioner of the British Antarctic Territory) και αυτός είναι πάντα ο επικεφαλής του Τμήματος Υπερπόντιων Εδαφών του FCO. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενο (τα έσοδα προέρχονται από τους εισοδηματικούς φόρους και την πώληση γραμματοσήμων) και με βάση τη συνθήκη της Ανταρκτικής, δεν μπορεί να επιβάλλει νομοθεσία σε ξένα κράτη που διατηρούν επιστημονικές βάσεις εντός του Εδάφους.

Το Βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο της Ανταρκτικής διαθέτει δύο μόνιμα επανδρωμένους σταθμούς έρευνας στο Έδαφος[1][2]

  • τον Σταθμό Χάλεϊ (Halley) και τον
  • Ρόδερα (Rothera)

Ο σταθμός Σάινι (Signy) λειτούργησε από το 1947 ως το 1996 και σήμερα έχει προσωπικό μόνο τους θερινούς μήνες.[3] Υπάρχουν επίσης δύο ακόμα σταθμοί που λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι, ο Φόσιλ Μπλαφ (Fossil Bluff) και ο Σκάι Μπλου (Sky Blu).

Ο ερευνητικός σταθμός Φαραντέι (Faraday) διατηρήθηκε ως το 1996, οπότε και πωλήθηκε στην Ουκρανία. Μετονομάστηκε σε σταθμό Βερντάνσκι (Akademik Vernadsky Station).[4]

Από το 1996 η ιστορική βάση στο Πορτ Λοκρόι του Νησιού Γκουντιέ επανδρώνεται με προσωπικό από το Πολιτιστικό Ταμείο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ανταρκτική (UK Antarctic Heritage Trust) στη διάρκεια των θερινών μηνών στην Ανταρκτική. Τη βάση επισκέπτονται γύρω στους 10.000 επιεκέπτες ετησίως και είναι ένα από τα πλέον επισκεπτόμενα σημεία της ηπείρου. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το μουσείο, να αγοράσουν ενθύμια, να χρησιμοποιήσουν το ταχυδρομείο και να δουν την μεγάλη αποικία από πιγκουίνους gentoo.[5]

Από τον Αύγουστο του 2021 επίτροπος είναι ο Πολ Κάντλερ.

Παρά την έλλειψη μόνιμων κατοίκων, το έδαφος εκδίδει τα δικά του γραμματόσημα. Τα περισσότερα από αυτά πωλούνται σε συλλέκτες στο εξωτερικό. Η πρώτη σειρά από γραμματόσημα κυκλοφόρησε το 1963.

  1. «Research Stations in Antarctica». British Antarctic Survey. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2009. 
  2. «Extreme Engineering: the challenges of working in Antarctica». Ingenia. Σεπτέμβριος 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2009. 
  3. «Signy Research Station». British Antarctic Survey. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2008. 
  4. «Faraday Station - History». British Antarctic Survey. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2008. 
  5. «Port Lockroy». UK Antarctic Heritage Trust. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]