Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια στα Έρζυα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Favicon of Wikipedia Βικιπαίδεια στα Έρζυα
URLhttp://myv.wikipedia.org/
ΕμπορικόΌχι
ΕίδοςΔιαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια
ΕγγραφήΠροαιρετική
ΓλώσσεςΈρζυα
ΙδιοκτήτηςΊδρυμα Wikimedia

Η Βικιπαίδεια στα Έρζυα (έρζυα: Эрзянь Википедия) είναι η έκδοση της Βικιπαίδειας στη γλώσσα Έρζυα. Ξεκίνησε στις 26 Μαΐου 2008 (στο παρελθόν ήταν στον Επωαστήρα)[1].

Με πρωτοβουλία του προγράμματος τον Ιούλιο του 2007, ο συμμετέχοντας στη ρωσική έκδοση της Βικιπαίδειας Αντρέι Σουρίκοφ, ο οποίος ζει στη Μόσχα, έκανε μια ομιλία. Η ομάδα πρωτοβουλίας περιλαμβάνει επίσης τον αμερικανό γλωσσολόγο Τζακ Ριούτερ, ο οποίος διδάσκει τα Έρζυα στη Φινλανδία, τον δημοσιογράφο Αντρέι Πετρόφ (Πετριάν Άντιου) από την Αγία Πετρούπολη και τον μηχανικό-προγραμματιστή από το Ουλιάνοφσκ Μιχαήλ Στεπτσένκο[2][3].

Στις 19 Φεβρουαρίου 2008, η γλωσσική επιτροπή της Βικιπαίδειας αναγνώρισε την Βικιπαίδεια στα Έρζυα ως επιτυχημένο εγχείρημα, έχοντας εγκρίνει την ετοιμότητά της και τη συμμόρφωσή της με τις καθιερωμένες απαιτήσεις[4]. Μετά από αυτό, μέσα σε 4 μήνες οι ειδικοί προετοίμασαν μια πλατφόρμα για τη μεταφορά πληροφοριών από το Επωαστήρα, αφού έγινε γλωσσική επιβεβαίωση των άρθρων[1]. Στις 26 Μαΐου 2008 το εγχείρημα ξεκίνησε επίσημα με δική του διεύθυνση, όπου όλες οι σελίδες που δημιουργήθηκαν προηγουμένως στον Επωαστήρα μεταφέρθηκαν αυτόματα στο εγχείρημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα δημιουργήθηκαν οι εκδόσεις στα Μόκσα και τα Γιακουτικά[5].

Οι διαχειριστές της Βικιπαίδειας στα Έρζυα για τους πρώτους έξι μήνες ήταν οι Πετριάν Άντι, ο Αντρέι Σούρικοφ και ο Τζακ Ριούτερ[1].

Στις 16 Μαΐου 2015, ο αριθμός των λημμάτων στο εγχείρημα ξεπέρασαν τα 2000[6].

Στις 11 Οκτωβρίου 2017 γράφτηκε το 4.000ο λήμμα στο εγχείρημα. Σύμφωνα με τον συμμετέχοντα του τμήματος Ίλια Βαβρνόφ, "Υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Το εγχείρημα κυριολεκτικά βασίζεται στο συνεχές έργο πολλών ανθρώπων. Αν και για παράδειγμα, η έκδοση της Βικιπαίδειας στη Βεπσιανή γλώσσα, η απουσία των γηγενών ομιλητών αυτή τη στιγμή, ξεπερνά τον αριθμό των λημμάτων της γλώσσας Έρζυα σχεδόν δύο φορές. Είναι δύσκολο να κρίνουμε τους λόγους για αυτό, αλλά φαίνεται ότι οι Έρζυα σήμερα δεν έχουν ακόμη συνοχή ακόμη και στην υποστήριξη εγχειρημάτων στο Διαδίκτυο».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]