Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αστεροσκοπείο της Χαϊδελβέργης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστεροσκοπείο της Χαϊδελβέργης
Χάρτης
Είδοςαστεροσκοπείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες49°23′55″N 8°43′15″E
Διοικητική υπαγωγήΧαϊδελβέργη
ΧώραΓερμανία
Έναρξη κατασκευής1774
Προστασίαμνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κρατικό Αστεροσκοπείο της Χαϊδελβέργης (γερμαν.: Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl) είναι ιστορικό αστεροσκοπείο, που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του λόφου Καίνιχστουλ, πάνω από την πόλη της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία (κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης). Το προδρομικό ίδρυμα του σημερινού αστεροσκοπείου άνοιξε το 1774 στην κοντινή πόλη Μάνχαϊμ, αλλά η υποβάθμιση των παρατηρησιακών συνθηκών εκεί οδήγησε τελικώς στην μετεγκατάσταση στον Καίνχστουλ, το 1898.

Το Αστεροσκοπείο υπάγεται στο Κέντρο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Το 1967 εγκαινιάσθηκε το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Αστρονομία σε μία γειτονική θέση. Σημερινός διευθυντής (από το 2005) του Αστεροσκοπείου είναι ο Καθηγητής Andreas Quirrenbach.

Τα όργανα του Αστεροσκοπείου προήλθαν από το αστεροσκοπείο του Μάνχαϊμ. Το 1880 το ίδρυμα μεταφέρθηκε προσωρινώς στην Καρλσρούη επειδή οι αστρονομικές ατμοσφαιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν. Στα επόμενα χρόνια, τρεις άλλες τοποθεσίες εξετάσθηκαν για μετεγκατάσταση, με τη Χαϊδελβέργη-Καίνιχστουλ να επιλέγεται τελικά.

Στις 20 Ιουνίου 1898 το «Großherzogliche Bergsternwarte» εγκαινιάσθηκε με τελετή από τον Μέγα δούκα Φρειδερίκο του Μπάντεν. Το ίδρυμα αποτελείτο από δύο αλληλοσυμπληρούμενα τμήματα: το αστροφυσικό με επικεφαλής τον Μαξ Βολφ και το αστρομετρικό με επικεφαλής τον Καρλ Βίλελμ Βάλεντίνερ. Ο Βάλεντίνερ ήταν ο πρώην διευθυντής στο αστεροσκοπείο στο Μάνχαϊμ και είχε αποφασίσει την πρώτη μετεγκατάσταση. Μετά τη συνταξιοδότηση του Βάλεντίνερ το 1909, αμφότερα τα τμήματα τέθηκαν υπό τη διοίκηση του Μαξ Βολφ.

Ο διπλός Αστρογράφος Μπρους στο Αστεροσκοπείο της Χαϊδελβέργης

Ενώ ακόμα το νέο συγκρότημα του αστεροσκοπείου βρισκόταν υπό κατασκευή, ο Βολφ κατόρθωσε να εξασφαλίσει μία δωρεά 10.000 δολαρίων από την Αμερικανίδα ευεργέτρια Κάθριν Γουλφ Μπρους, για την απόκτηση ενός ισχυρού νέου διπλού διοπτρικού τηλεσκοπίου των 41 εκατοστών για τη νέα τεχνική της φωτογραφίας, τον «Διπλό αστρογράφο Μπρους». Για πολλά χρόνια αυτό το τηλεσκόπιο ήταν το βασικό ερευνητικό όργανο του Αστεροσκοπείου. Αργότερα ο Βολφ εξασφάλισε μία ακόμα δωρεά για την κατασκευή ενός κατοπτρικού τηλεσκοπίου 71 εκατοστών, του πρώτου τέτοιου τηλεσκοπίου στο Αστεροσκοπείο.[1]

Τα κύρια πεδία δραστηριότητας του αστεροσκοπείου ήταν η έρευνα των νεφελωμάτων και η αναζήτηση για την ανακάλυψη νέων αστεροειδών. Ο Βολφ, οι υπόλοιποι παρατηρητές και οι διάδοχοί του ανεκάλυψαν περισσότερους από 800 αστεροειδείς, μεταξύ των οποίων και τον πρώτο τρωικό αστεροειδή, τον Αχιλλέα, το 1906. Αυτός ο καταιγισμός νέων ανακαλύψεων οφείλεται στην πρωτοπόρο χρήση της φωτογραφικής μεθόδου. Ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε με αυτή τη μέθοδο ήταν ο 323 Μπρούσια, που ονομάθηκε και αυτός προς τιμή της δωρήτριας του αστρογράφου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2005 το Αστεροσκοπείο της Χαϊδελβέργης έπαψε να υπάγεται στο γερμανικό κράτος, καθώς συγχωνεύθηκε με το Ινστιτούτο Θεωρητικής Αστροφυσικής και το Ινστιτούτο Αστρονομικών Υπολογισμών για να συναποτελέσουν το Κέντρο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης


  1. Tenn, Joseph S., (1994). «Max Wolf: The Twenty-Fifth Bruce Medalist». Mercury 23 (4): 27–28. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2021-03-04. https://web.archive.org/web/20210304124341/http://www.phys-astro.sonoma.edu/brucemedalists/wolf/WolfBio.pdf. Ανακτήθηκε στις 2018-02-25. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]