Less is more: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας |
|||
Γραμμή 24: | Γραμμή 24: | ||
=== Κριτική === |
=== Κριτική === |
||
Αν και θαυμάζεται ευρέως, η ιδέα έχει επίσης επικριθεί<ref>[https://lawpublications.barry.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1085&context=ejejj When less is more: minimalism and the environment]</ref> για τη μερικές φορές υπερβολικά άκαμπτη προσέγγισή της και την έλλειψη ζεστασιάς ή προσωπικότητας σε ορισμένα σχέδια. Κάποια κριτική μπορεί επίσης να προκύψει από άλλες μινιμαλιστικές έννοιες ή από την υπερβολική χρήση του όρου «Less is more». |
Αν και θαυμάζεται ευρέως, η ιδέα έχει επίσης επικριθεί<ref>[https://lawpublications.barry.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1085&context=ejejj When less is more: minimalism and the environment]</ref> για τη μερικές φορές υπερβολικά άκαμπτη προσέγγισή της και την έλλειψη ζεστασιάς ή προσωπικότητας σε ορισμένα σχέδια. Κάποια κριτική μπορεί επίσης να προκύψει από άλλες μινιμαλιστικές έννοιες ή από την υπερβολική χρήση του όρου «Less is more». O αρχιτέκτονας [[Ρόμπερτ Βεντούρι]] αντιδρώντας στην αρχή ''Less is more'' ισχυρίστηκε πως ''Less is a bore'' ([[Ελληνικά]]: ''το λιγότερο είναι βαρετό'').<ref>''[https://www.archiobjects.org/less-is-more-less-is-a-bore/ Less is more vs Less is a bore – Which one?].'' archiobjects.org. January 14, 2016. Ανακτήθηκε στις 24/11/2024.</ref><ref>Paul Keskeys. ''[https://architizer.com/blog/practice/details/less-is-more-vs-less-is-a-bore/ “Less Is More” vs. “Less Is a Bore”: Whose Camp Are You In?].'' architizer.com. Ανακτήθηκε στις 24/11/2024.</ref> |
||
== Εξέλιξη και σύγχρονες ερμηνείες == |
== Εξέλιξη και σύγχρονες ερμηνείες == |
Έκδοση από την 20:26, 24 Νοεμβρίου 2024
Το Less is more (Ελληνικά: το λιγότερο είναι περισσότερο) είναι μια αρχή που απαντάται σε πολλές παραδόσεις. Η βασική του σημασία είναι να διατηρεί τα πράγματα απλά, παρόμοια με την έννοια του μινιμαλισμού. Η χρήση του στην αρχιτεκτονική προκύπτει από την ιδέα ότι η απλότητα και η σαφήνεια οδηγούν σε καλό σχεδιασμό. Η ιδέα συνδέεται συχνά με το κίνημα του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, αν και μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς, όπως η τέχνη, η λογοτεχνία, η μουσική και ο τρόπος ζωής.
Προέλευση και φιλοσοφία
Προέλευση του όρου
Το Less is more μπορεί να αναφέρεται στην αρχιτεκτονική, την τέχνη, το σχέδιο, τη γραφή ή τη φιλοσοφία. Η έννοια χρονολογείται τουλάχιστον από τους αρχαίους Έλληνες: Ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος έκανε χρήση της περίφημης αρχαίας ελληνικής παροιμίας: «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», που μπορεί να μεταφραστεί χονδρικά ως «οι φιλόσοφοι το κρατούν σύντομο» (κυριολεκτικά: το κάνουν λακωνικό).
Ο δραματικός μονόλογος του Ρόμπερτ Μπράουνινγκ το 1855, ο Andrea del Sarto χρησιμοποιεί τη φράση «less is more» στο στόμα του ζωγράφου της Αναγέννησης. Ο Πάπας Φραγκίσκος υιοθετεί την πεποίθηση ότι «less is more» στην εγκύκλιο του 2015, Laudato si', σημειώνοντας ότι «βρίσκεται σε διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της Βίβλου».[1]
Στην αρχιτεκτονική, η έκφραση συχνά αποδίδεται λανθασμένα στον Γερμανοαμερικανό αρχιτέκτονα Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε,[2] έναν πρωτοπόρο του μοντερνισμού, ο οποίος προσάρμοσε αυτό το στυλ στις αρχιτεκτονικές του δημιουργίες για να τονίσει την ομορφιά στην απλότητα και τη λειτουργικότητα. Ωστόσο, η έννοια του μινιμαλισμού προϋπήρχε της χρήσης αυτής της φράσης. Το κίνημα Μπάουχαους στη Γερμανία, με προσωπικότητες όπως ο Βάλτερ Γκρόπιους και ο Λε Κορμπυζιέ, ασπάστηκε επίσης παρόμοιες ιδέες.
Φιλοσοφία
Αυτή η αρχή βασίζεται στην ιδέα ότι η αφαίρεση περιττών στοιχείων ενισχύει τη σαφήνεια της έννοιας. Δίνει έμφαση στη λειτουργικότητα, την καθαρή αισθητική και την απλότητα.
Εφαρμογή στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική
Σχεδιασμός
Στον βιομηχανικό σχεδιασμό και στη γραφιστική,[3] η αρχή Less is more εκδηλώνεται με μινιμαλιστικές μορφές, τη χρήση λίγων μόνο χρωμάτων και την εξάλειψη των περιττών λεπτομερειών. Ο μινιμαλισμός στη γραφιστική χρησιμοποιεί αρνητικό χώρο, περιορισμένες χρωματικές παλέτες και απλή τυπογραφία για να δημιουργήσει οπτικό αντίκτυπο. Στον βιομηχανικό σχεδιασμό, μεταφράζεται σε προϊόντα που είναι ταυτόχρονα αισθητικά ευχάριστα και εξαιρετικά λειτουργικά, συχνά με λιγότερα εξαρτήματα και πιο αποτελεσματική χρήση υλικών.
Αρχιτεκτονική
Στην αρχιτεκτονική, αυτή η έννοια μεταφράζεται σε εξορθολογιστικές δομές, ορθολογική χρήση του χώρου και προσεκτική προσοχή στη διάταξη και τα υλικά. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική είδε μια εξέλιξη αυτής της έννοιας, με αρχιτέκτονες όπως ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ, ο οποίος, ενώ ακολουθούσε μια διαφορετική προσέγγιση, υποστήριξε επίσης την απλότητα και την ενοποίηση με το περιβάλλον.
Πολιτισμική επιρροή και κριτική
Επιρροή σε άλλους τομείς
Η αρχή έχει επηρεάσει διάφορους τομείς όπως η μόδα,[4] η τέχνη, η μουσική και ακόμη και ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής.
Κριτική
Αν και θαυμάζεται ευρέως, η ιδέα έχει επίσης επικριθεί[5] για τη μερικές φορές υπερβολικά άκαμπτη προσέγγισή της και την έλλειψη ζεστασιάς ή προσωπικότητας σε ορισμένα σχέδια. Κάποια κριτική μπορεί επίσης να προκύψει από άλλες μινιμαλιστικές έννοιες ή από την υπερβολική χρήση του όρου «Less is more». O αρχιτέκτονας Ρόμπερτ Βεντούρι αντιδρώντας στην αρχή Less is more ισχυρίστηκε πως Less is a bore (Ελληνικά: το λιγότερο είναι βαρετό).[6][7]
Εξέλιξη και σύγχρονες ερμηνείες
Σύγχρονες ερμηνείες
Σήμερα, ο όρος συχνά ερμηνεύεται ευρύτερα για να περιλαμβάνει ιδέες όπως η αποτελεσματικότητα, η σαφήνεια στην επικοινωνία και η σημασία των βασικών στις επιλογές της καθημερινής ζωής.
Εξέλιξη και βιωσιμότητα
Πιο πρόσφατα, η αρχή Less is more έχει ενσωματωθεί στις έννοιες της βιωσιμότητας και του οικολογικού σχεδιασμού, προωθώντας τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών και τη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή.
Παραπομπές
- ↑ Pope Francis, Laudato si', paragraph 222, published 24 May 2015, accessed 19 May 2024
- ↑ «Mies van der Rohe: The Architect Who Thought Less Was More». TheCollector (στα Αγγλικά). 23 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024.
- ↑ Less Is More: Creativity Through Scarcity
- ↑ Bloom, Charlie (17 Μαρτίου 2021). «Less is More: The Benefits of Minimalism in Fashion». StyleNest (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024.
- ↑ When less is more: minimalism and the environment
- ↑ Less is more vs Less is a bore – Which one?. archiobjects.org. January 14, 2016. Ανακτήθηκε στις 24/11/2024.
- ↑ Paul Keskeys. “Less Is More” vs. “Less Is a Bore”: Whose Camp Are You In?. architizer.com. Ανακτήθηκε στις 24/11/2024.