Η νορβηγική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και ειδικότερα στις βορειογερμανικές γλώσσες. Έχει πολλά κοινά με τη Σουηδική, τη Δανική και τη Φεροϊκή γλώσσα. Ομιλείται από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους σχεδόν όλοι κατοικούν στη Νορβηγία, όπου είναι και επίσημη γλώσσα.

Νορβηγικά
norsk
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσαΝορβηγία Νορβηγία
ISO 639-1no
ISO 639-2nor
ISO 639-3nor
Linguist listnor

Τα Νορβηγικά έχουν δύο επίσημες γραπτές μορφές:

Επίσης, υπάρχει η ανεπίσημη γραπτή μορφή, η "ρικσμώλ", νορβ. riksmål (κυριολεκτικά εθνική γλώσσα), που είναι μια συντηρητικότερη μορφή της μπουκμώλ, και η ανεπίσημη υψηλή νορβηγική (χέγκνουρσκ høgnorsk), που είναι πιο συντηρητική από τη νεονορβηγική.

Τα μπουκμώλ γράφονται από το 85 με 90 % του συνολικού πληθυσμού της Νορβηγίας, αλλά είναι τόσο κοντά με τη Δανική που θα μπορούσαν οι δύο γλώσσες να θεωρηθούν διάλεκτοι μίας γλώσσας. Αντίθετα τα νεονορβηγικά, που γράφονται μόνο από το 10% του πληθυσμού, έχουν πολλά κοινά με την Ισλανδική και τη Φεροϊκή.

Γενικά όλες οι μορφές των Νορβηγικών μοιάζουν με τα Σουηδικά και τα Δανικά, και έτσι Σουηδοί, Νορβηγοί και Δανοί μπορούν να αλληλοκατανοούνται.

Πάντα υπήρχε στη Νορβηγία ένας μεγάλος αριθμός διαλέκτων. Εξαιτίας του δύσκολου αναγλύφου της χώρας, με πολλά βουνά και απότομες κοιλάδες, και δύσκολες μετακινήσεις, οι διάλεκτοι μπόρεσαν να εξελιχθούν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Για αυτόν τον λόγο, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η Δανία κυριαρχούσε στη Νορβηγία για πολλούς αιώνες με τα Δανικά ως επίσημη γλώσσα, δεν μπόρεσε να εδραιωθεί μια ενιαία γλώσσα με ενιαία προφορά, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία ή τη Γερμανία. Πάντως, η μακροχρόνια ένωση Νορβηγίας και Δανίας οδήγησε στη δημιουργία μιας δανονορβηγικής κοινής γλώσσας, την οποία ομιλούσε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Ακόμη και στη γραπτή γλώσσα υπάρχουν σήμερα δύο διαφορετικές γραφές.

Δείτε επίσης

Επεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία
 
Wikipedia
 
Wikipedia