• DOLAR 35.332
  • EURO 36.524
  • ALTIN 3003.93
  • ...
Düzensiz uyku  felç ve kalp krizi riskini artırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Daha önce yapılan araştırmalarda uyku süresi ile sağlık sonuçları arasındaki bağlantılara odaklanılmış ve insanlara günde yedi ila dokuz saat arasında uyumaları tavsiye edilmişti.

Bu tavsiye hala geçerli. Ancak araştırmacılar giderek daha fazla uyku düzenlerine ve özellikle düzensiz uykunun etkisine odaklanıyor.

Yeni çalışma, düzensiz uykunun (her gün farklı saatlerde uyuyup uyanmanın) büyük olumsuz kardiyovasküler bozukluklar  için daha yüksek risk oluşturduğu  sonucuna vardı. Uzmanlar, sekiz saat uyumanın bile sürekli değişen yatma  ve uyanma saatlerinin zararlı etkilerini telafi etmek için yeterli olmadığını söyledi.

Journal of Epidemiology and Community Health'de yayımlanan araştırmaya , 40 ila 79 yaş aralığındaki 72.269 kişi katıldı. 

Ottawa Üniversitesi'nden baş yazar Jean-Philippe Chaput şunları söyledi: "Her gece ve her sabah, hafta sonları da dahil olmak üzere, aynı saatte uyanıp uyumayı hedeflemeliyiz.

Her gece ve her sabah bir saatten fazla fark düzensiz uyku anlamına gelir. Bunun olumsuz sağlık etkileri olabilir.''

Chaput, her gün aynı saatte uyanmanın aynı saatte uyumaktan daha önemli olduğunu söyledi. 

" Cumartesi ve pazar günleri bile aynı saatte uyanmaya çalışmalısınız."

Çalışmada, katılımcılar uykularını kaydetmek için yedi gün boyunca bir aktivite takip cihazı taktılar ve ardından uzmanlar her kişi için bir uyku düzenliliği endeksi (SRI) puanı hesapladı.

Çalışma, sonuçları etkileyebilecek faktörler hesaba katıldıktan sonra bile, düzensiz uyuyanların felç, kalp yetmezliği veya kalp krizi geçirme olasılığının düzenli uyuyanlara göre %26 daha fazla olduğunu buldu. Orta derecede düzensiz uyuyanların bunu yaşama olasılığı %8 daha fazlaydı.

18-64 yaş aralığındakiler için önerilen uyku miktarı gecede 7-9 saat, 65 yaş ve üzeri kişiler için ise 7-8 saat olarak belirtildi. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir