Tykmælk er et surmælksprodukt, oprindelig fremstillet ved henstilling af sødmælk ved stuetemperatur. Herved fremmes de naturligt forekommende mælkesyrebakteriers dannelse af syre og dermed koaguleringen af mælkeprotein. I dag tilføres industrielt syrevækker. Tykmælk spises traditionelt med revet rugbrød og puddersukker.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer (2)

skrev Hans Bendix Pedersen

Jeg kan tilføje, at skulle man selv stille op til tykmælk, skal mælken være økologisk og et skvæt kærnemælk fremmer processen. Ønskes et særligt tykt lag fløde på toppen kan der også tilsættes et skvæt fløde.
Med venlig hilsen
Hbendixp
PS Den hjemmelavede tykmælk har en helt anden struktur end den fra mejeriet, og smager også bedre.

svarede Leif H. Skibsted

Flødelag på toppen ser man ved tykmælk fremstillet portionsvis i skål eller i tallerken. Der er mange lokale udgaver af fremstilling af tykmælk. Hjemmelavet tykmælk blev ofte fremstillet ved syrning på husets loft, hvor der var varmt, for efterfølgende at blive kølet i en kold kælder før servering. Således bevares en eftertraget struktur med flødelag.

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig