Mæslinger. Tiårig dreng med begyndende, storplettet, højrødt mæslingeudslæt. Udslættet optræder efter et par dages sygdom og breder sig ned over kroppen fra hoved og hals.

.

Mæslinger, morbilli, den såkaldte anden børnesygdom i rækken efter skarlagensfeber. Infektionen forårsages af et RNA-holdigt paramyxovirus, der er meget smitsomt, selv gennem luften.

Faktaboks

Etymologi
Ordet mæslinger er diminutiv af ældre nydansk masel, af usikker opr.
Også kendt som

morbilli (ordet morbilli er nylatin, pluralis af morbillus, dim. af latin morbus 'sygdom', egl. som modsætning til morbus pestis 'pest')

Stort set alle børn blev tidligere smittede inden 5-årsalderen. Sygdommens forløb er meget karakteristisk. Efter en inkubationstid på ca. ti dage opstår der snue, hoste og feber. To til tre dage senere fremkommer der et storplettet, rødt udslæt, der breder sig fra hovedet ud over kroppen, og samtidig en ny feberstigning til op over 40 °C. Sygdommen kan kompliceres af lunge- og hjernebetændelse samt feberkramper. I efterforløbet ses ofte mellemørebetændelse.

Sygdommen kendes på udslættet eller kan konstateres ved antistofmåling i en blodprøve. Der er ingen kendt behandling.

Mæslinger er gradvis forsvundet i den vestlige verden efter indførelse af MFR-vaccination, i Danmark i 1987. Nogle forældre tvivler på vaccinationens nødvendighed, hvorfor ikke alle børn beskyttes. I 2014 blev ca. 90 % af en årgang vaccineret. Mæslinger findes dog stadig både i og uden for Europa, og med jævne mellemrum optræder der derfor udbrud af mæslinger også i Danmark. I 2014 registreredes 27 tilfælde. i 2015 9 tilfælde og i 2016 3 tilfælde.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig