Hydrodynamik er læren om væskers bevægelse. Den klassiske hydrodynamik tager udgangspunkt i Newtons love og anvender disse på væskers strømning. Hydrodynamikken blev udviklet som selvstændig videnskabsgren i 1700- og 1800-tallet af bl.a. schweizeren Daniel Bernoulli og englænderne George Stokes, Osborne Reynolds og J.W.S. Rayleigh. Sammen med aerodynamik er hydrodynamik det teoretiske grundlag for meteorologi og oceanografi. Ingeniørvidenskaben hydraulik udnytter hydrodynamikkens principper til en række praktiske formål.
Hydrodynamik beskriver væskers bevægelser ved nogle få fysiske størrelser: massetæthed, tryk, temperatur og hastighed. Disse størrelser vil i almindelighed variere fra punkt til punkt i en væske. Hvis en væske strømmer gennem et cylinderformet rør med en ikke for stor hastighed, vil væskedelenes hastighed overalt være rettet langs rørets akse. Hastigheden er størst i rørets midte og aftager gradvis ud mod rørets inderside, hvor væskehastigheden er nul. Den samlede væskemængde, der i løbet af et bestemt tidsrum gennemstrømmer røret, afhænger af trykforskellen mellem rørets ender og af væskens viskositet, der er et mål for den indre gnidning i væsken.
I hydrodynamikken opfattes væsken som et kontinuum, og man ser altså bort fra, at væsken består af molekyler. Hver enkelt væskedel antages at indeholde et meget stort antal molekyler, og væskedelens hastighed er således en middelhastighed for alle disse molekyler.
Grundlaget for den teoretiske hydrodynamik er fem differentialligninger, der beskriver variationerne i massetæthed, tryk, temperatur og hastighed.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.