Fluor er det stærkeste oxidationsmiddel af alle grundstoffer. I kemiske forbindelser optræder det altid med oxidationstrin −1, og det er på den form, man finder fluor i naturen. Den største forekomst er i calciumfluorid, flusspat, CaF2. Dobbeltfluoridet natriumaluminiumfluorid, Na3AlF6, som mineral kaldet kryolit, blev tidligere brudt i store mængder ved Ivittuut i Grønland, hovedsagelig til brug ved fremstilling af aluminium; i dag anvendes syntetisk kryolit.
Fluorider er salte af den farlige og giftige syre hydrogenfluorid, HF, der er en farveløs gas med kogepunkt 19,5 °C. Vandige opløsninger af HF kaldes flussyre. Den er som syre kun middelstærk (pKs 3,17), men farlig, da den ætser huden og de underliggende lag. De fleste metalfluorider, hvori metallets oxidationstrin er op til +3, kan laves ved reaktioner mellem flussyre og det pågældende metal eller dets oxider, hydroxider, klorider eller carbonater. Grundstoffer, der ikke er metaller, danner normalt molekylære forbindelser med fluor, der som regel kan fremtvinge det højeste oxidationstrin, som det pågældende grundstof kan opnå. Eksempler herpå er arsenpentafluorid, AsF5, og jodheptafluorid, IF7. Fluor danner også forbindelser med halogenerne: klor og brom. Her fremtvinger fluor dog højst oxidationstrinnet +5 i forbindelserne klorpentafluorid, ClF5, og brompentafluorid, BrF5, idet klor og brom selv er stærke oxidationsmidler. Tidligere blev ædelgasserne anset for at være ude af stand til at danne kemiske forbindelser, men de tungeste af dem, krypton, xenon og radon, danner forbindelser med fluor, fx xenondifluorid, XeF2, og xenontetrafluorid, XeF4.
Fluor og halogenfluoriderne reagerer med mange metaller under dannelse af flygtige forbindelser, hvori metallet er i dets højeste oxidationstrin, fx vanadiumpentafluorid, VF5, og uranhexafluorid, UF6, der i kommerciel henseende er et af de vigtigste fluorider, idet det anvendes til adskillelse af uranisotoperne 235U og 238U. Fluorider er generelt giftige, men da fluorid i små mængder synes at beskytte tandemalje mod caries, tilsættes små mængder dinatriumfluorofosfat, Na2PO3F, til mange tandpastaprodukter.
Fluor danner også mange forbindelser med carbon. De kendteste er polytetrafluorethan (teflon), (CF2CF2)n, og diklordifluormethan, CCl2F2, der sammen med andre klor-fluor-carbonforbindelser er bestanddel i freon. Freon og lignende produkter har været anvendt i køleskabe og i spraydåser; anvendelse af freonforbindelser søges nu forbudt, da de nedbryder ozon i stratosfæren.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.