TrygFonden er en fondslignende forening stiftet i 1991 som en integreret del af TryghedsGruppen, der bl.a. er hovedejer af forsikringsselskabet Tryg A/S. Foruden afkast til aktionærerne og bonus til medlemmerne anvendes overskud til almennyttige formål der bidrager til, at alle kan tage ansvar for egen og andres tryghed.
TrygFonden
Fondens formål
Bestyrelsen for TryghedsGruppen har besluttet, at TrygFonden skal arbejde efter fem strategiske mål:
- Tryghed i hverdagen
- Børn og unge skal kunne udfolde deres potentiale
- Voksne skal kunne leve et trygt og sundt liv
- Et trygt ældreliv
- Stærke rammer om tryghed
Bevillinger og markante projekter
TrygFonden har i perioden 2019-2023 gennemsnitligt doneret mere end 550 mio. kr. årligt med henblik på at opfylde sine almennyttige formål.
Der arbejdes gennem en bred vifte af virkemidler, lige fra relativt små, regionalt fokuserede projekter til flerårige forskningsprojekter samt langsigtede partnerskaber med kommuner og statsinstitutioner.
Der er bl.a. givet støtte til badesikkerhed, trafiksikkerhed, brandsikkerhed, patientsikkerhed, sundhedsfremme og indsatser for mennesker med kronisk sygdom samt forebyggelse af vold og mobning.
Af store satsninger kan nævnes en flerårig bevilling på 210 mio. kr. til TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet og Den Sociale Kapitalfond, der investerer kapital og kompetencer i virksomheder og organisationer, som bidrager til at løse sociale problemer.
Derudover stiller TrygFonden hjertestartere til rådighed på offentlige steder landet over, og uddeler Tine Bryld Prisen, der sætter fokus på ekstraordinær social indsats.
Trygfonden modtager ca. 2.300 ansøgninger årligt via sin hjemmeside.
TryghedsGruppens tilblivelseshistorie
TryghedsGruppen har rødder tilbage til Kjøbenhavns Brandforsikring (stiftet 1731), der gennem en række fusioner med andre forsikringsselskaber i 1991 blev omdannet til en andelsforening med en grundkapital på 3,7 mia. kr. På dette grundlag er der foruden medlemsejet forsikringsvirksomhed også finansieret almennyttige aktiviteter med TrygFonden som organisatorisk ramme.
Efter børsnotering i 2005 under navnet Tryg Forsikring A/S bevarede TryghedsGruppen aktiemajoriteten.
I 2017 købte TryghedsGruppen andelsselskabet Alka Forsikring.
I 2020 købte TryghedsGruppen forsikringsselskabet Codan, men solgte de danske dele af selskabet videre til Alm. Brand, så man ikke blev alt for dominerende på det danske forsikringsmarked.
TrygFondens organisation og ledelse
Som kunde hos Tryg eller Alka bliver man automatisk medlem af TryghedsGruppen. Derefter er det muligt at opstille til repræsentantskab ved regionalt organiserede valghandlinger. Repræsentantskabet har ansvaret for de almennyttige uddelinger efter indstilling fra TrygFondens sekretariat og særligt udpegede ekspertpaneler.
TryghedsGruppens fem regionale råd fordeler de regionale donationer inden for en økonomiske ramme, besluttet for hvert råd af TryghedsGruppens bestyrelse. Beløbet fordeles efter befolkningstal i de fem regioner.
Landsdækkende ansøgninger behandles i TrygFondens bevillingsudvalg, der består af medlemmer af TryghedsGruppens bestyrelse og tre medlemmer valgt af repræsentantskabet.
Forskningsansøgninger sendes i review hos eksterne eksperter, inden de forelægges bevillingsudvalget og TryghedsGruppens bestyrelse. Bedømmerne udpeges af medlemmer af TryghedsGruppens Rådgivende Forskningsudvalg.
Debat om TrygFondens eksistensberettigelse
TryghedsGruppen definerer sig selv som en demokratisk erhvervsvirksomhed, der må afveje aktionærernes interesser med hensyn til medlemmerne (der også er kunder) og varetagelsen af almennyttige formål via TrygFonden.
Det vakte således opmærksomhed i nyhedsmedierne, da et mindretal af TryghedsGruppens medlemmer i 2007 dannede foreningen Trygsagen, som krævede fondsmidlerne tilbagebetalt til de individuelle forsikringstagere.
Foreningen Trygsagen fik dog ikke medhold i Højesteret (2010) til gennemførelse af en sådan ordning. Derved styrkede TrygFonden sit mandat som almennyttig organisation. Men der er stadigvæk medlemmer, der i forbindelse med valg til TryghedsGruppens repræsentantskab stiller forslag om, at den filantropiske indsats neddrosles med henblik på større bonusudbetalinger til forsikringstagerne.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.