Taiwan er en ø øst for Kina med uafklaret folkeretlig status. Set fra Kinas synspunkt er Taiwan en provins i Kina, som blot midlertidigt agerer med en vis selvstændighed, og for at understrege dette synspunkt samarbejder Kina ikke med lande, som anerkender Taiwan som en suveræn nation. I praksis fungerer Taiwan dog som en selvstændig republik med politisk, kulturelt og økonomisk samarbejde med en lang række lande, herunder ikke mindst Kina.
Efter den kommunistiske magtovertagelse i Kina 1949 etablerede den kinesiske nationalistregering under ledelse af Chiang Kai-shek sit hovedkvarter og administrationen på Taiwan. I løbet af 30 år forvandledes Taiwan fra et halvfeudalt landbrugsland til en moderne kapitalistisk højvækstøkonomi. Taiwans eksportrettede industrialisering blev båret af en kombination af mange små og mellemstore virksomheder, en betydelig statssektor samt en stærk, statslig styring. Taiwans industrialisering var også præget af hårdt arbejde, af "vækst med ulighed" og af miljøødelæggelser.
Fra 1947-1987 var Taiwan underlagt en militærundtagelsestilstand, som nationalistregeringen havde indført for at beskytte øen mod en kommunistisk invasion, men også for at sikre sin egen magt på øen. Fra 1947-87 var der således meget begrænsede civile og demokratiske rettigheder for borgerne i Taiwan. I 1987 blev undtagelsestilstanden afskaffet, og Taiwan påbegyndte en demokratisering i løbet af 1990'erne. Taiwan er siden 2000 blevet vurderet til at være et af de meste demokratiske og frie lande i Asien, og Taiwan var bl.a. i 2019 det første land i Asien der lovligjorde ægteskab mellem to af det samme køn. Økonomisk er Taiwan i dag verdensførende indenfor udvikling og produktion af halvledere og mikrochips, og landet har verdens tredjestørste valutareserver.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.