Faktaboks

Etymologi
Den venetianske opdagelsesrejsende Marco Polo var i 1200-tallet den første, der brugte navnet Madageiscar om øen. Det er en forvanskning af Mogadishu – den somaliske havn (og i dag Somalias hovedstad), som Marco Polo forvekslede øen med.
Officielt navn
Madagascar/Madagasikara, République de Madagascar/Repoblikan'i Madagasikara
Dansk navn
Madagaskar
Styreform
semipræsidentiel republik
Hovedstad
Antananarivo
Indbyggertal
30,33 mio. (2023)
Areal
581 800 km²
Indbyggere pr. km²
46 (2019)
Officielt/officielle sprog
fransk (officielt), malagassisk (officielt), engelsk
Religion
kristne, tilhængere af øens oprindelige religioner, muslimer
Nationaldag
uafhængighedsdagen den 26. juni (1960)
Statsoverhoved
præsident Andry Rajoelina (siden den 21. januar 2019)
Statsminister
premierminister Christian Ntsay (siden den 6. juni 2018)
Møntfod
franc
Symbol
den rejsendes træ, zebuen
Valutakode
MGF
Nationalsang
Ry Tanindraza nay malala ô ('o, vort elskede fædreland')
Engelsk navn
Madagascar, Republic of Madagascar
Uafhængighed
den 26. juni 1960 (fra Frankrig)
Befolkningssammensætning
malayoindonesere (merina, betsileo), côtier (blandet afrikansk, malayoindonesisk og arabisk herkomst – betsimisaraka, tsimihety, antaisaka, sakalava), franskmænd, indere, kreoler, comorere
BNP pr. indb.
3.410 kr. (2017)
Middellevetid
mænd 63,0, kvinder 66,0 år (2015)
Indeks for levevilkår, HDI
0,521 (2018)
Indeks for levevilkår, position
162 (2018)
Gini-koefficient
42,6 (2012)
CO₂-udledning pr. indb.
0,1 ton (2014)
Internetdomænenavn
.mg
Flag
.
.

Madagaskar er en selvstændig republik og verdens fjerdestørste ø. Madagaskar har en særpræget natur med mange endemiske plante- og dyrearter. Befolkningen er meget sammensat og rummer indonesiske, malajiske, afrikanske, arabiske og europæiske elementer. Landet var fransk koloni 1896-1960, og fransk sprog og kultur er fortsat udbredt. Nu er det et af verdens fattigste lande.

Nationalflag

Flaget blev hejst officielt i 1958. Det bygger på de gamle indfødte dynastiers rød-hvide flag. Læs videre om Madagaskars nationalflag.

Geografi

Madagaskar hører geologisk sammen med Afrika og Det Indiske Subkontinent, idet øen indgik i urkontinentet Gondwanaland og først blev adskilt fra Afrika i Kridttiden. Øen kan inddeles i fire ret forskellige landskabszoner. Læs videre om Madagaskars geografi.

Dyre- og planteliv

Dyrelivet adskiller sig markant fra det afrikanske fastlands, fx mangler grupper som aber og antiloper, kattefamilien, hundefamilien, spættefugle og næsehornsfugle. Læs videre om Madagaskars dyre- og planteliv.

Sprog

Størstedelen af befolkningen taler malagassisk, der er officielt sprog sammen med fransk. Et mindretal taler bantusproget comorisk.

Religion

Lidt over halvdelen af befolkningen er kristne, fordelt nogenlunde ligeligt mellem katolikker og protestanter. Læs videre om Madagaskars religioner.

Forfatning

Forbundsrepublikken Madagaskars forfatning er fra 1992 med omfattende ændringer fra 1998. Republikken består af seks autonome provinser (faritany), der hver har et provinsråd med lovgivningsmagt. Læs videre om Madagaskars forfatning.

Uddannelse

Det offentlige skolesystem omfatter en femårig grundskole, der er efterfulgt af et fireårigt og et treårigt forløb. Læs videre om Madagaskars uddannelsessystem.

Musik

Den traditionelle musik præges af den 16-21-strengede, rørformede citer, valiha, som bruges ved religiøse ceremonier, og af fløjten sodina. Læs videre om Madagaskars musik.

Historie

De første indbyggere på Madagaskar var sandsynligvis malajiske og polynesiske søfarere, der fra ca. 500-tallet kom til øen via Østafrika. Senere ankom afroarabiske folkeslag, som i modsætning til de første nybyggere, der valgte højlandet, især bosatte sig i kystområderne. Læs videre om Madagaskars historie.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig