Kolt Kirke er en sognekirke med romansk kor og skib samt senmiddelalderlige tilføjelser i form af et våbenhus og et tårn, som vidner om skiftende tiders behov før Reformationen i 1536. I kirken er der bevaret sengotiske kalkmalerier, ligesom at det historiske inventar bl.a. rummer dele fra middelalderen og renæssancen.

Kolt Kirke ligger i den nordlige del af Aarhus-bydelen Kolt, ca. 9 km nord for Aarhus C. Den historiske landsby voksede betydeligt i anden halvdel af 1900-tallet, og kirken ligger i hvad der tidligere var den sydlige del af den oprindelige landsby.

Kirkebygningen

Den romanske kirke består af kor og skib. I den sengotiske periode tilføjede man et våbenhus i to etager samt et tårn, som dog blev stærkt ændret i 1700-tallet.

I dag står Kolt Kirke hvidkalket med røde tegltage overalt på nær over tårnet, som dækkes af et blytækket pyramidespir.

Den romanske kirke

Kirken er opført i den romanske periode, som dækker årene 1050-1275. De romanske kirker blev bygget af natur- og teglsten, og i Kolt er kirken opført af rå og kløvede kampesten med tilhuggede kvadersten i hjørnerne. Desuden er der anvendt kridt- og frådsten omkring døre og vinduer og i korbuen indvendigt.

I skibet har der oprindeligt været en dør mod syd og en dør mod nord. Den sydlige dør er endnu i brug ud til våbenhuset, mens den nordlige i dag er tilmuret og fremtræder indvendigt som en rundbuet niche. Der er bevaret spor af i alt syv, højtsiddende, romanske vinduer. Tre af disse er placeret i koret, mens de fire øvrige er placeret i skibet (to i sydsiden og to i nordsiden). Tre af de syv vinduer er stadig i brug – to i koret og et i skibet, mens de øvrige i dag er tilmurede, hvoraf enkelte fremstår som blændinger, dvs. murnicher.

Tilbygninger

I løbet af middelalderen begyndte man at producere teglsten, hvilket gav nye muligheder for bygning og arkitektur. De middelalderlige tilbygninger er derfor opført i brændt tegl kaldet munkesten, som er lidt større end nutidens mursten. Disse tegl var lettere end de hidtil anvendte stenmaterialer, og dette gav mulighed for at bygge hurtigere og i den gotiske stil, som bl.a. er kendetegnet ved dekorationer af trappeformede gavle med kamtakker og blændinger, dvs. murnicher, samt høje spidsbuer.

Også i Kolt Kirke benyttede man sig af udviklingen inden for byggeteknik og håndværk. Således opførte man i 1400-tallet hvælv over kor og skib, og i senmiddelalderen opførtes et tårn og et våbenhus.

Våbenhuset på skibets sydside er opført i to etager af munkesten over en syld af marksten. Våbenhusets gavl er blevet muret om ad flere omgange. I dag er gavlen udsmykket med blændinger og trappeformede kamtakker. Et våbenhuset i to etager er ikke atypisk for våbenhuse i området.

Tårnet blev opført i senmiddelalderen, men blev stærkt ændret i 1732. Den nederste del af tårnet er opført af rå og kløvede marksten, svarende til kirkens romanske dele, mens den øverste del af tårnet er bæltemuret med skiftevis munkesten og kampesten.

Kirkens indre

I det indre står Kolt Kirke hvidkalket, og kirkerummet præges i høj grad af dets hvælvede lofter. Disse kom til i den gotiske periode, hvor teglstenene gjorde det muligt at erstatte de oprindelige trælofter med de opadstræbende hvælv.

Stoleværket, dvs. kirkebænkene, er malet i lyse nuancer.

Kalkmalerier i Kolt Kirke

I Kolt Kirke er der bevaret kalkmalerier i kor og skib. Kalkmalerierne er sengotiske men kan dateres til to forskellige perioder. De er malet af et ukendt værksted.

Yngst er formentlig kalkmalerierne på skibets nordvæg. De forestiller en del af en apostelfrise og er udført i 1450-1475. Malerierne viser Andreas, Judas, Matthias og Matthæus og er givetvis fragmenter af en fortløbende frise.

I korets hvælv er der en kalkmalet dekoration i form af ornamentik på hvælvets ribber, som er udført i 1482-1490.

Inventar i Kolt Kirke

I Kolt Kirke er der bevaret inventar fra forskellige dele af kirkens historie, og kirkerummet vidner om brug og funktion både før og efter Reformationen i 1536.

Middelalderinventar

Ældst i kirkerummet er den romanske døbefont af granit. Døbefonten er en såkaldt løvefont, da den er udsmykket med løver i relief på kummen.

Over korbuen er der ophængt et sengotisk korbuekrucifiks, som altså endnu er placeret på dets oprindeligt tiltænke plads. Krucifikset er udført omkring 1450-1500.

Renæssanceinventar

Altertavlen er fra omkring 1590 og er en såkaldt baldakintype pga. baldakinudhænget mellem storstykke og topstykke. Storstykket er inddelt i flere felter, som adskilles af pilastre, dvs. flade søjler. I det midterste storfelt er der indsat et nyere maleri fra omkring 1860. På hver side er der indskriftstavler. Over baldakinen er topstykket ligeså inddelt i flere felter, som er adskilt af pilastre.

Prædikestolen er udført i renæssancestil i første halvdel af 1600-tallet. Den er, typisk for perioden, inddelt i flere fag, dvs. sider, som adskilles af pilastre. På storfelterne er der indsat malerier, og både foroven og forneden er der indskrifter. Lydhimlen over prædikestolen er samtidig.

Kirkegården ved Kolt Kirke

Kirkegården ved Kolt Kirke følger ældre skel mod nord og øst, mens nyere kirkegårdsudvidelser er udført mod både vest og syd i løbet af 1900-tallet.

Læs mere i Den Store Danske

Eksterne Links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig