Faktaboks

Sogn
Valby Søndre Sogn
Provsti
Valby-Vanløse Provsti
Stift
Københavns Stift
Kommune
Københavns Kommune
Johannes Døbers Kirke
Johannes Døbers Kirke er bygget i 1958. Kirken har et klokketårn i det nordvestlige hjørne. Foto: 2007.

Johannes Døbers Kirke ligger på hjørnet mellem Trekronergade og Bryggerivej i Valby.

Kirkebygningen

Johannes Døbers Kirke
Johannes Døbers Kirkes enkle mure brydes af høje, rundbuede vinduer, som er hvidpudsede i de skrå nicher. Foto: 2007.

Kirken fra 1958 er opført efter tegning af arkitekt Emil Engell (1890-1967). Bygningen er en langhuskirke, da den har et langt kirkerum, hvor skibet og koret går i et. I dens nordvestlige hjørne er der opført et klokketårn. Hele kirken er i blank mur med synlige, røde teglsten og skifertag.

Kirken

Danske kirker ligger normalt stik øst-vest, men Johannes Døbers Kirke ligger parallelt med Trekronergade, så den har indgangen i den nordlige gavl ud mod Bryggerivej.

I det ydre har kirken enkle mure, som kun er brudt af høje, rundbuede vinduer med hvidpudsede smig, dvs. i de skrå nicher. Det eneste dekorative element er den sydlige gavls risalit, hvor en del af muren springer frem i forhold til den resterende. Heri sidder korets to høje vinduer.

Fra gadeplan fører en bred trappe op til en fladbuet, dybtliggende indgang under et højt, rundbuet vindue i den nordlige gavl.

Kirketårnet af arkitekt Peter Brogaard (født 1928) er fra 1991. Det er kendetegnet ved en række høje, asymmetrisk placerede slidser i murværket med vinduer i.

Kirkens indre

Kirkerummet er præget af dets pudsede, hvidmalede vægge og det hvide, pladebesatte og tøndehvælvede loft. Koret er hævet tre trin over skibet, og gulvet er belagt med sildebensparket, som også kaldes opus spicatum efter dets forbillede i antik romersk arkitektur.

Inventar i Johannes Døbers Kirke

I Johannes Døbers Kirke er inventaret afstemt med arkitekturen. Der er således i naturtræ enkle bænke med afrundede gavle og en tolvkantet prædikestol med udekorerede fyldinger. Den cylindriske døbefont er af bornholmsk marmor, mens alterprydelsen består af et enkelt trækors på korvæggen og glasmosaikker i vinduerne fra 1989 af Peter Brogaard.

Læs mere i Den Store Danske

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig