DR Big Band
DR Big Band, 2020.
Af .
Licens: CC BY SA 4.0

DR Big Band er DR's jazzensemble. Bandet optræder selvstændigt ved koncerter og på turnéer, men varetager også funktioner for DR ved medvirken til fx radio- og TV-transmissioner. Bandets repertoire og stil spænder over det meste af jazzens genrespektrum. Et centralt element i DR Big Bands aktiviteter har altid været samarbejder med gæstedirigenter og -solister fra ind- og udland. DR Big Band har tidligere gået under navnene Det ny Radiodanseorkester, Radioens Big Band, Danmarks Radios Big Band og The Danish Radio Jazz Orchestra.

Bandet grundlægges: Det Ny Radiodanseorkester

Siden 1930’erne har DR haft andre ensembler end DR Symfoniorkesteret, og fx med oprettelsen af Radio-Danseorkesteret (som senere udviklede sig til DR Underholdningsorkestret) var der fokus på musikalsk indhold udover den klassiske musik. Ligeledes havde der siden 1930’erne været varierende grad af jazzudsendelser på DR. I begyndelsen af 1960’erne var musik- og medielandskabet i opbrud, hvilket bl.a. førte til oprettelsen af P3. Der kom også stigende kulturpolitisk fokus på jazz og populærmusik og i 1961 oprettede DR sit første jazzensemble, Radiojazzgruppen, og så i 1964 Det Ny Radiodanseorkester.

Hvor Radiojazzgruppen var mere eksperimenterende orienteret, så hyrede DR den velkendte dirigent Ib Glindemann, der byggede Det Ny Radiodanseorkester op som et bigband, bl.a. med musikere fra hans eget tidligere succesfulde band. Glindemann var især inspireret af den amerikanske jazzleder Stan Kenton, som endda i 1966 kom til Danmark for at gæstedirigere Det Ny Radiodanseorkester. Andre gæstedirigenter og -musikere i denne tidlige periode var amerikanerne Ben Webster og Oliver Nelson (1932-1975) samt canadieren Maynard Ferguson (1928-2006), ligesom den herboende amerikanske musiker Ray Pitts skrev musik til bandet. Bandet medvirkede fra sin begyndelse i mange forskelligartede radio- og TV-udsendelser og lavede egne, selvstændige studieproduktioner, der blev sendt på radioen.

Radioens Big Band omkring 1970

I 1967 ændrede bandet navn til Radioens Big Band og fik en utvetydig profil som jazzensemble, under administrativ ledelse af bassisten og radiomedarbejderen Erik Moseholm. I 1968 stoppede Ib Glindemann som chefdirigent, og i de følgende år spillede en lang række gæstedirigenter og -solister med bandet, fx prominente amerikanere som Clark Terry og Mary Lou Williams, men også europæiske musikere som svenskeren Bengt Hallberg. Orkesterets faste musikere blev også i stigende grad profileret som solister.

I årene 1971–1973 var Ray Pitts fast kapelmester. I det følgende år var bandet under økonomisk og administrativt pres i DR, hvilket kom til debat i jazzpressen, men uanset hvad førte til nedskæringer i bandets aktivitet. I midten af 1970’erne var bandet derfor uden fast chefdirigent, men der var en række danske musikere, der havde nok erfaring med direktion og arrangement til at lede bandet, bl.a. Ole Kock Hansen, Niels Jørgen Steen og Palle Mikkelborg.

Thad Jones som dirigent

Thad Jones

Den amerikanske trompetist, arrangør og bigbandleder Thad Jones havde været med til at forny bigbandmusikken i 1960'erne og 1970'erne. Da han blev ansat som dirigent for Radioens Big Band, medbragte han en moderne, højspændt klang til bandet. Her er han fotograferet på Montmartre i Nørregade.

Af .

I 1976 omstrukturerede DR en del af sin musikproduktion, som gav lidt mere plads til bigbandet. Dette faldt sammen med, at den amerikanske trompetist, arrangør og bigbandleder Thad Jones blev ansat som chefdirigent (med tiltrædelse 1977). Omtrent samtidig åbnede det såkaldt ny Montmartre i Nørregade, og i de følgende år var et højdepunkt for bandet en række transmissioner fra Montmartre, såvel som turnéer, under Jones’ ledelse.

Jones tilførte bandet inspiration via en fornyelse af bigbandklangen og ved at højne det musikalske niveau i bandet. Selvom Jones hurtigt nedskalerede sit arbejde som kapelmester for bandets funktioner som radioorkester, fortsatte han samarbejdet med bandet indtil 1985-sæsonen (før sin død i 1986).

Jones’ musik udgør den dag i dag en af grundstammerne i DR Big Bands repertoire, og hans musikalske stil har påvirket dansk bigband-jazz meget. Mange af radiooptagelserne fra Thad Jones’ tid med DR Big Bandet er sidenhen blevet udgivet.

Skiftende tider for DR Big Band siden 1980’erne

Radioens Big Band (som DR Big Band hed på det tidspunkt) spillede med Miles Davis, da han modtog Sonnings Musikpris i 1984.
.
Licens: CC BY SA 3.0

DR Big Band har ofte turneret rundt omkring i Danmark og har til tider også været på udlandsbesøg. Her spiller de under en koncert i Bryan Park i New York, 1997.

.

I 1980’erne cementerede DR Big Bandet sin internationale status, bl.a. fordi bandets musikere medvirkede ved Miles DavisSonning Pris-koncert, som førte til indspilningen af pladen Aura. I de følgende år var bandet også på en række internationale turnéer, der bl.a. bragte dem til Frankrig flere gange og i 1989 til USA.

I starten af 1990’erne flyttede ansvaret for jazzen fra DR's Underholdningsafdeling til Musikafdelingen, hvilket bl.a. ville sige programmæssigt fra P3 til P2. Dermed fik jazzen og DR Big Bandet også en øget kunstnerisk og finkulturel profil. Dette kom også til udtryk i ansættelsen af de to amerikanske kapelmestre Bob Brookmeyer (sæson 1996–1997) og Jim McNeely (1998–2002), der begge var højt respekterede nyskabere inden for bigbandmusikken.

Fra 2002 ramte generelle kulturpolitiske strømninger under Anders Fogh Rasmussens regering DR og bigbandet. Kapelmesterposten blev ikke genbesat efter McNeely, og bandet blev i stigende grad engageret i koncert- og pladeindspilninger med en bredere appel, fx i samarbejdet med en række popsangere. Desuden har DR Big Bandet spillet et række årlige julekoncerter og fx spillet til DR's udgave af talentprogrammet X Factor og medvirket i børneforestillingerne Cirkus Summarum.

Samtidig har DR Big Bandet fortsat sit arbejde med danske og internationale jazzsolister. Ved ansættelsen af den japanske musiker Miho Hazama (f. 1986) som chefdirigent i 2019 fik bandet kunstnerisk og kritisk succes.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig