Faktaboks

Etymologi
Landets navn er afledt af navnet på hovedstaden Algier.
Officielt navn
Al Jaza'ir, Al Jumhuriyah al Jaza'iriyah ad Dimuqratiyah ash Sha'biyah
Dansk navn
Algeriet
Styreform
præsidentiel republik
Hovedstad
Algier
Indbyggertal
44,2 millioner (nationalt estimat, 2020)
Areal
2 381 741 km²
Indbyggere pr. km²
18 (2019)
Officielt/officielle sprog
arabisk (officielt), fransk (lingua franca), berberisk eller tamazight (officielt); dialekter inkluderer taqbaylit, tacawit, mzab berberisk, tamahaq.
Religion
muslimer (officiel religion; hovedsageligt sunnimuslimer) 99 %, andre (inkluderer kristne og jøder) mindre end 1 % (2012)
Nationaldag
uafhængighedsdagen den 5. juli (1962) og revolutionsdagen den 1. novemeber (1954)
Statsoverhoved
præsident Abdelmadjid Tebboune (siden den 12. december 2019)
Statsminister
premierminister Aymen Benabderrahmane (siden den 30. juni 2021)
Møntfod
algeriske dinarer
Symbol
fem-takket stjerne indkredset af en halvmåne, ørkenræven
Valutakode
DZD
Nationalsang
Kassaman ('vi lover')
Engelsk navn
Algeria, People's Democratic Republic of Algeria
Uafhængighed
den 5. juli 1962 (fra Frankrig)
Befolkningssammensætning
arabisk-berberisk herkomst 99 %, europæere under 1 %. Selvom næsten alle algeriere er berbere i afstamning (ikke arabere), er det kun en minoritet der identificerer sig som hovedsageligt berbere, omkring 15 % af den samlede befolkning. Disse mennesker lever primært i bjergregionen Kabylien øst for Algier. Berbere er også muslimer, men identificerer sig med det berbiske kulturelle ophav mere end det arabiske. Berbere har længe advokeret for autonomi. Det er usandsynligt, at staten vil give berberne autonomi, men den har officielt anerkendt berbiske sprog og introducerer dem i folkeskolen.
BNP pr. indb.
26.744 kr. (2017)
Middellevetid
mænd 74,4, kvinder 76,7 år (2015)
Indeks for levevilkår, HDI
0,759 (2018)
Indeks for levevilkår, position
82 (2018)
Gini-koefficient
27,6 (2011)
CO₂-udledning pr. indb.
3,7 ton (2014)
Internetdomænenavn
.dz
Flag
.
.

Algeriet er en republik i Nordafrika. Algeriet er Afrikas største land, men langt størstedelen af landet udgøres af den næsten ubeboede Saharaørken. Algeriet har gennemlevet en kompliceret freds- og forsoningsproces i kølvandet på 1990'ernes voldelige konflikt. Først i 2011 blev undtagelsestilstanden ophævet.

Nationalflag

Flaget stammer sandsynligvis fra 1928, men forbindes med kampen mod den franske besættelsesmagt i 1800-tallet. Læs mere om Algeriets nationalflag.

Geografi

Algeriet kan naturligt opdeles i to zoner: den bjergrige, nordlige zone ved Middelhavet og det sydlige ørkenområde i algerisk Sahara. Læs mere om Algeriets natur.

Sprog

De officielle sprog er arabisk og berberisk (tamazight), men i praksis bruges stadig mest fransk i administrationen og den højere undervisning. Af befolkningen taler over 80 procent algerisk-arabisk, resten berberisk; begge grupper med flere forskellige dialekter.

Religion

Ca. 98 procent af befolkningen er muslimer, mens resten overvejende er kristne (romerskkatolske). Læs mere om religion i Algeriet.

Forfatning

Præsidenten vælges for fem år og kan genvælges én gang. Han udpeger en statsminister til at lede regeringen. Læs mere om Algeriets forfatning.

Sundhedsforhold

Siden 2. Verdenskrig er dødeligheden faldet og middellevetiden steget — dog afbrudt af Uafhængighedskrigen (1956-1962), som kostede over 1 million døde. Læs mere om sundhedsforholdene i Algeriet.

Militær

De væbnede styrkers fredsstyrke er (2006) på 137.500 mand, heraf 75.000 værnepligtige... Læs mere om Algeriets militær.

Uddannelse

I kolonitiden var skolerne i altovervejende grad franske. Efter uafhængigheden flygtede de fleste franske lærere til Frankrig. Læs mere om uddannelse i Algeriet.

Massemedier

I kolonitiden var stort set alle aviser franske. Algeriets første arabiske dagblad blev grundlagt lige efter landets uafhængighed i 1962, og to år senere var pressen fuldstændig under regeringens kontrol. Læs mere om Algeriets massemedier.

Kunst

Algeriet i maj 1958. En ny æra i Algeriet er det parisiske pressebureaus tekst til billedet af franske faldskærmssoldater med de Gaulles billede. Billedet er taget den 26. maj; i løbet af måneden havde et oprør blandt franskmænd i Algeriet krævet generalen til magten for at sikre tilknytningen til Frankrig. Det skete den 2. juni, og allerede den 4. juni var de Gaulle i Algeriet. Siden modarbejdede han algerisk selvstændighed, men forgæves.

.

Fra forhistorisk tid er der i den sydligste del af landet bevaret en stor rigdom af kunstnerisk set værdifulde klippemalerier og -indristninger (Tassili-n-Ajjer og Ahaggar). Læs mere om Algeriets kunst.

Litteratur

I tiden fra 1830 til 1962 dominerede fransk sprog det kulturelle liv i Algeriet på bekostning af arabisk og berberisk. Folkesprogenes litteratur var mest mundtlig: digte om kærlighed, om de gamle helte... Læs mere om Algeriets litteratur.

Musik

Den algeriske musik tilhører det arabiske musikområde, hvortil er føjet melodisk og rytmisk materiale fra den oprindelige befolkning, berberne, fra afrikansk musik, fra religiøse broderskaber i nord samt fra den osmanniske periode. Læs mere om Algeriets musik.

Film

Skønt der har været filmforevisninger i Algeriet siden 1898, og landet i mange år havde lagt solbeskinnede landskaber til adskillige vestlige film, kom en egentlig algerisk filmproduktion først i stand efter selvstændigheden. Læs mere om film i Algeriet.

Vin

Algeriet er som vinproducent især kendt for mørke, robuste og kraftfulde rødvine med kun lidt syre; druerne er de typiske sydfranske grenache, carignan og cinsault. Læs mere om vin i Algeriet.

Forhistorie

I den del af Algeriet, der i dag er ørken, har man i perioder med fugtigt klima jaget elefanter og vilde okser i omgivelser, der havde karakter af savanne. Læs mere om Algeriets forhistorie.

Historie

Algeriet blev allerede i oldtiden kulturelt og økonomisk knyttet til den øvrige Middelhavsverden, da fønikierne grundlagde adskillige handelsbyer langs kysten. Læs mere om Algeriets historie.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig