Chien-Shiung Wu var en kinesisk-amerikansk eksperimentalfysiker, som er berømt for sit elegante eksperiment i 1956, der viste at paritet (højre-venstre-symmetri) ikke er bevaret i svage vekselvirkninger, sådan som forudsagt af Chen Ning Yang og Tsung-Dao Lee (f. 1926) samme år.
Wu var også en pioner indenfor eksperimenter til belysning af kvantemekanikkens fortolkning. I 1949 designede Wu sammen med sin phd-studerende Irving Shaknov (1923-1953) et eksperiment, der som det første demonstrerede kvantefænomenet entanglement mellem fotoner.
Wu's tidlige forskning og karriere
Wu flyttede fra Kina til USA i 1936 for at fortsætte sine fysikstudier. Hun forsvarede sin phd i kernefysik i 1940 på University of California, Berkeley. Som asiatisk kvinde havde hun efterfølgende svært ved at finde job men fik et undervisningsjob ved Smith College for kvinder. I 1942 blev hun ansat som den første kvindelige instruktor på Institut for Fysik på Princeton University.
I 1944 blev Wu rekrutteret til Manhattanprojektet på Columbia University, hvor hun arbejdede med berigelsen af uran til isotopen uran-235, der bruges i fission.
Wu-Shaknovs entanglement-eksperiment
I 1949 designede Wu sammen med sin phd-studerende Irving Shaknov et eksperiment, som skulle undersøge egenskaberne ved de to gammafotoner, der produceres i annihilation-processen mellem en elektron og en positron. Wu-shaknov-eksperimentet blev det første, der demonstrerede kvantefænomenet entanglement mellem fotoner. I 2022 gik Nobelprisen i fysik til tre fysikere for blandt andet deres eksperimenter med entanglede fotoner.
Wu-eksperimentet
I 1956 blev Wu kontaktet af sin kollega på Columbia University, den teoretiske fysiker Tsung-Dao Lee. Sammen med Chen Ning Yang havde han fremsat den overraskende hypotese, at der ikke er paritetsbevarelse ved svage vekselvirkninger. Wu designede et eksperiment med betahenfaldet af grundstoffet cobalt-60, der kunne teste hypotesen. Resultatet af Wus eksperiment viste, at Lee og Yang havde ret. De udsendte betapartikler havde en foretrukken retning; de var primært venstreskruede.
Forbigået af Nobelkommiteen
Wu blev forfremmet til professor ved Columbia University i 1958. Hun modtog talrige priser og æresbevisninger men fik aldrig Nobelprisen.
Opdagelsen af paritetsbrud var ellers en sensation i fysikken. Da Nobelprisen i fysik i 1957 gik til Yang og Lee allerede året efter opdagelsen, blev Chien-Shiung Wu forbigået. Det på trods af, at det er muligt at tre prismodtagere kan dele prisen, og at både Yang og Lee understregede betydningen af Wus eksperiment overfor Nobelkommiteen.