Spring til indhold

Hjelmkasuar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hjelmkasuar
Hjelmkasuar
Hjelmkasuar
Bevaringsstatus

Ikke truet  (IUCN 3.1)[1]
Videnskabelig klassifikation
DomæneEucaryota
RigeAnimalia
RækkeChordata
KlasseAves
OrdenStruthioniformes
FamilieCasuariidae
SlægtCasuarius
ArtHjelmkasuar
Videnskabeligt artsnavn
Casuarius casuarius
Linné, 1758
Kort
Hjelmkasuarens udbredelse
Hjelmkasuarens udbredelse
Hjælp til læsning af taksobokse

Hjelmkasuar (Casuarius casuarius) er en fugl i kasuarfamilien. Den er en af tre arter i slægten Casuarius. Arten er endemisk for Australasien.

Den er den tredjestørste og den næsttungeste fugl i verden efter strudsen og emuen. Voksne hjelmkasuarer bliver omkring 1,3–1,7 m høje og kan veje op mod 58 kilo.[2] Hunnen bliver betydelig større end hannen, som typisk vejer omkring 29–34 kg.[2] De har hjelm på hovedet, en kamlignende hornet udvækst på hovedet, som de anvender til at slå sig frem gennem tæt undervegetation. Hjelmkasuaren er sort med et grønblåt ansigt, et grønt baghoved og en hals som er violet foran, blå på siderne og lakrød på bagsiden.

Udbredelse og habitat

[redigér | rediger kildetekst]

Arten forekommer på det sydlige Ny-Guinea og Aruøerne, samt i det nordøstlige Australien. Den trives i regnskov op mod 500 meter over havet, men findes undtagelsesvis til op mod 1.100 meter over havet. I Australien forekommer den i tæt regnskov i alle højder.

Status og trusler

[redigér | rediger kildetekst]

Frem til 2017 kategoriseredes hjelmkasuaren som sårbar (VU) af den internationale naturfredningsunion IUCN på grund af tab af levesteder. Studier viste imidlertid, at populationen var større end man tidligere havde troet, hvorfor den nu kategoriseres som Ikke truet (LC).[3]

  1. ^ "Casuarius casuarius". IUCN's rødliste. 2019. Hentet 2019-10-20.
  2. ^ a b Folch, A., Christie, D.A., Jutglar, F. & Garcia, E.F.J. (2016). Southern Cassowary (Casuarius casuarius). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
  3. ^ BirdLife International 2012. Casuarius casuarius. The IUCN Red List of Threatened Species 2012: e.T22678108A40066070.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]