Devon Island
Devon Island er den næststørste ø af Dronning Elizabeth-øerne i arktisk Canada og en del af canadiske arktiske øhav. Den er med sine 55.000 km² verdens største ubeboede ø.
På grund af sit strenge arktiske klima har øen en meget artsfattig flora og fauna. Den har en lille stamme af moskusokser; ellers findes nogle få arter af mindre pattedyr og fugle. Sommertemperaturerne overstiger sjældent 10 °C, og vækstsæsonens længde er 40-55 dage. Om vinteren kan temperaturen gå ned til -50 °C.
Bjerggrunden består af prækambriske gnejser og palæozoiske lerskifre. En interessant geologisk struktur er Haughton-krateret, som blev dannet ved et meteoritnedslag for 23 millioner år siden. Meteoritten har haft en anslået størrelse på 2 km i diameter, og krateret – som i dag er en indsø – måler 20 km i diameter.
Historie
[redigér | rediger kildetekst]Øen har i perioder vært beboet af inuitter, men har siden 1936 ikke haft fast bosætning. Canadiske myndigheder etablerede i 1924 Dundas Harbour (74°31'N 82°30'W) som en udpost for at kontrollere udenlandsk hvalfangst og anden aktivitet. I 1933 blev stationen udlejet til Hudson's Bay Company. Den var periodevis bemandet til 1951.
Siden 2004 har NASA gjort geologiske, hydrologiske, botaniske og mikrobiologiske studier på øen som et led i sin forskning på planeten Mars.
Eksterne henvisninger
[redigér | rediger kildetekst]- Kort Arkiveret 15. april 2012 hos Wayback Machine
- NASA Haughton-Mars Project Arkiveret 4. september 2015 hos Wayback Machine
Spire Denne artikel om canadisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |