Spring til indhold

Diskussion:Ølstformationen: Forskelle mellem versioner

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Indhold slettet Indhold tilføjet
m Navn: typo
Navn: Svar
Linje 2: Linje 2:


@[[Bruger:Rene Sylvestersen|Rene Sylvestersen]]: Er det en praksis blandt geologer? I 2017 blev det efter afstemning ([[Wikipedia:Afstemninger/Ny navngivning af planter]]) vedtaget at følge de almindelige retstavningsregler, når det kommer til planter, og ikke dem, som biologerne åbenbart følger. På dansk er sammensatte navneord i ét ord, hvilket således også bør være tilfældet her. <br />- [[bruger:Sarrus|Sarrus]] ([[Brugerdiskussion:Sarrus|d]] &bull; [[Speciel:Bidrag/Sarrus|b]]), 22. okt. 2024, 17:00 (CEST)
@[[Bruger:Rene Sylvestersen|Rene Sylvestersen]]: Er det en praksis blandt geologer? I 2017 blev det efter afstemning ([[Wikipedia:Afstemninger/Ny navngivning af planter]]) vedtaget at følge de almindelige retstavningsregler, når det kommer til planter, og ikke dem, som biologerne åbenbart følger. På dansk er sammensatte navneord i ét ord, hvilket således også bør være tilfældet her. <br />- [[bruger:Sarrus|Sarrus]] ([[Brugerdiskussion:Sarrus|d]] &bull; [[Speciel:Bidrag/Sarrus|b]]), 22. okt. 2024, 17:00 (CEST)

:Det er almindelig praksis blandt geologer at bruge dobbeltnavne til beskrivelse af lithostrategrafiske enheder, og begge med stort. Første led er normalt et lokalt geografisk navn, (her Ølst) hvor typeprofilet er. Sidste led er typisk et enhedsnavn (her Formation), fra listen over hierarkisk ordnede kategorier af lithostratefgrafiske enheder: supergruppen <-> gruppe <-> formation <-> led <->lag.
:Så formation er i geologisk forstand ikke bare et et navn, men en veldefineret og beskrevet lithostrategrafiske enhed.
:Jeg kunne ikke lige finde beskrivelsen for Ølst Formationen, men fandt den for Fur Formationen, [https://2dgf.dk/xpdf/bull32-01-02-43-65.pdf Bulletin of the Geological Society of Denmark, Vol. 32/1-2, pp. 43-65] og her er problemstillingen med navnet den samme.
:Denne praksis følger internationale konventioner inden for geologi, selvom det ikke nødvendigvis er grammatisk korrekt på dansk. En anden årsag til at geologer deler navnene på dansk, er at de så kan skelne mellem en formel formation (med stort F i Formation) og en uformel betegnelse med lille f.
:I forordet til Naturen i Danmark (bind 2- geologien) fra 2006 [https://naturenidanmark.lex.dk/Forord_-_Bind_2_Geologien Forord – Bind 2: Geologien – Naturen i Danmark | Lex] skriver forfatterne
:"Vi har forsøgt at skrive i et alment forståeligt sprog, dog har vi været nødt til ind imellem at bruge fagord, som ikke eksisterer i dagligsproget. Navne på geologiske lag, f.eks. Kerteminde Mergel, er skrevet i to ord, som det gøres internationalt i fagkredse, selv om det ikke er korrekt på dansk." så det er ikke en ny problemstilling.
:Jeg ved ikke, om det også kan have noget at gøre med, at man kan betragte en geologisk formation som en form for geografisk område. Geografiske områder skrives med stort, fx Store Vildmose, Esbjerg Havn, Skjern Å, Herning Kommune, Valby Bakke og så videre. [[Bruger:Rene Sylvestersen|Rene Sylvestersen]] ([[Brugerdiskussion:Rene Sylvestersen|diskussion]]) 23. okt. 2024, 11:48 (CEST)

Versionen fra 23. okt. 2024, 10:48

@Rene Sylvestersen: Er det en praksis blandt geologer? I 2017 blev det efter afstemning (Wikipedia:Afstemninger/Ny navngivning af planter) vedtaget at følge de almindelige retstavningsregler, når det kommer til planter, og ikke dem, som biologerne åbenbart følger. På dansk er sammensatte navneord i ét ord, hvilket således også bør være tilfældet her.
- Sarrus (db), 22. okt. 2024, 17:00 (CEST)[svar]

Det er almindelig praksis blandt geologer at bruge dobbeltnavne til beskrivelse af lithostrategrafiske enheder, og begge med stort. Første led er normalt et lokalt geografisk navn, (her Ølst) hvor typeprofilet er. Sidste led er typisk et enhedsnavn (her Formation), fra listen over hierarkisk ordnede kategorier af lithostratefgrafiske enheder: supergruppen <-> gruppe <-> formation <-> led <->lag.
Så formation er i geologisk forstand ikke bare et et navn, men en veldefineret og beskrevet lithostrategrafiske enhed.
Jeg kunne ikke lige finde beskrivelsen for Ølst Formationen, men fandt den for Fur Formationen, Bulletin of the Geological Society of Denmark, Vol. 32/1-2, pp. 43-65 og her er problemstillingen med navnet den samme.
Denne praksis følger internationale konventioner inden for geologi, selvom det ikke nødvendigvis er grammatisk korrekt på dansk. En anden årsag til at geologer deler navnene på dansk, er at de så kan skelne mellem en formel formation (med stort F i Formation) og en uformel betegnelse med lille f.
I forordet til Naturen i Danmark (bind 2- geologien) fra 2006 Forord – Bind 2: Geologien – Naturen i Danmark | Lex skriver forfatterne
"Vi har forsøgt at skrive i et alment forståeligt sprog, dog har vi været nødt til ind imellem at bruge fagord, som ikke eksisterer i dagligsproget. Navne på geologiske lag, f.eks. Kerteminde Mergel, er skrevet i to ord, som det gøres internationalt i fagkredse, selv om det ikke er korrekt på dansk." så det er ikke en ny problemstilling.
Jeg ved ikke, om det også kan have noget at gøre med, at man kan betragte en geologisk formation som en form for geografisk område. Geografiske områder skrives med stort, fx Store Vildmose, Esbjerg Havn, Skjern Å, Herning Kommune, Valby Bakke og så videre. Rene Sylvestersen (diskussion) 23. okt. 2024, 11:48 (CEST)[svar]