Almindelig sumpcypres

Almindelig Sumpcypres (Taxodium distichum) er et løvfældende træ med en opret og regelmæssig, kegleformet vækst. Også selve stammen er tydeligt kegleformet. Træet kan vokse i åbent vand langs floder og søer, men det skal spire på land. Det kræver 100 dages vækstsæson og høje dagtemperaturer.

Alm. Sumpcypres
Almindelig Sumpcypres (Taxodium distichum) med spredtstillede nåle.
Almindelig Sumpcypres (Taxodium distichum) med
spredtstillede nåle.
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
KlassePinopsida (Nåletræ-klassen)
OrdenPinales (Gran-ordenen)
FamilieCupressaceae (Cypres-familien)
SlægtTaxodium (Sumpcypres-slægten)
ArtT. distichum
Hjælp til læsning af taksobokse

Beskrivelse

redigér

Grenene er først let opstigende, men senere helt vandrette. Bar­ken er først glat og grøn, senere brun, og til sidst lysebrun og let furet. Knopperne sidder spredt, og de er små og brune. Bladene er lysegrønne nåle, der sidder på ca. 10 cm lange kortskud. Høstfarven er rødbrun. Nålene fældes sammen med hele kortskuddet (ligesom hos Vandgran).

Han- og hunblomster sidder som regel på forskellige træer. Hanblomsterne i bundter af rakler ved skudspidserne. Hver blomst er bleggul. Hunblomsterne bliver til kogler, som er næsten kugle­runde. De sidder på en kort stilk og begynder med at være grønne. Ved modenhed er de violette. Frøene modner ikke her i landet.

Hovedroden består af flere pælerødder. De øvrige, store rødder er fladt ud­bredt. Under meget våde forhold dannes der efter nogle år kegleformede "ån­derødder". De stikker op af jorden hist og her i nær­heden af stammen og lig­ner knæ.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 25 x 10 m (15 x 10 cm/år).

Hjemsted

redigér

Sumpcypressen hører hjemme i sumpområder i det sydøstlige USA, hvor den danner skov på fugtig eller ligefrem oversvøm­met bund sammen med f.eks. Sump-Eg, Hickory, forskellige popler og pilearter.

Før sidste istid voksede der også sumpcypresser i Europa.



 
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Se også

redigér

Eksterne henvisninger

redigér