Ugrás a fő tartalomra
  • Sajtócikk
  • 2024. július 29.
  • Kommunikációs Főigazgatóság
  • Olvasási idő: 4 perc

Európa összefog, hogy életeket mentsen

EU assistance to combat forest fires in France

 

Az elmúlt években egyre gyakoribbá és súlyosabbá váltak a különböző európai régiókat érintő természeti katasztrófák, amelyek nagy számú áldozatot követeltek és jelentős károkat okoztak az infrastruktúrában és a környezetben. Az EU kulcsszerepet játszik Európa-szerte és azon túl a katasztrófákra való reagálás koordinálásában, a járványok, áradások, viharok, erdőtüzek, földrengések és ember okozta katasztrófák kezelésében. 

A katasztrófák nem ismernek határokat, és sújthatnak egy vagy több országot úgy, hogy nincs idő előzetes figyelmeztetésre. A jól összehangolt közös reagálást segítő egyedüli kapcsolattartó pontok növelik a vészhelyzeti intézkedések hatékonyságát és eredményességét. 2001-ben létrejött az uniós polgári védelmi mechanizmus abból a célból, hogy megerősítse az uniós országok és a 10 részt vevő állam közötti együttműködést a polgári védelem területén, és javítsa a katasztrófamegelőzést, illetve a katasztrófákra való felkészültséget és reagálást.

Vészhelyzet esetén bármely ország segítséget kérhet a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központon (ERCC) keresztül. Ez a központ a hét minden napján, napi 24 órában működik. Figyelemmel kíséri a globális eseményeket, és a nemzeti polgári védelmi hatóságokkal való közvetlen kapcsolattartás révén gondoskodik arról, hogy szükség esetén mihamarabb vészhelyzeti támogatást lehessen rendelkezésre bocsátani. A mechanizmus keretében konkrét műveletekre szakosodott csoportok és megfelelő felszerelések, például kutató-mentő és orvosi csapatok, illetve tűzoltó repülőgépek mozgósíthatók rövid időn belül európai és Európán kívüli bevetésekre. Ez a megközelítés egyesíti az elsődleges beavatkozói szakértelmet a szükséges erőforrásokkal, kiiktatja az erőfeszítések megkettőzését, és biztosítja a gyors segélynyújtást.

A reagálás megtervezéséhez az ERCC támaszkodhat a Kopernikusz katasztrófakezelési szolgáltatásra, amely időszerű és pontos térinformatikai információkat nyújt a katasztrófaelhárítási műveletek tervezéséhez. Az ERCC különböző katasztrófatípusokkal foglalkozik, és támogatja a megelőzési, felkészültségi, reagálási és helyreállítási erőfeszítéseket.

A teljes egészében az EU által finanszírozott és az uniós országok által működtetett rescEU tovább erősíti a katasztrófavédelmet és kezeli az újonnan felmerülő kockázatokat. A rescEU biztosította európai kapacitástartalék tűzoltó repülőgépeket, helikoptereket, egészségügyi evakuálási repülőgépeket, egészségügyieszköz-készleteket és egészségügyi vészhelyzetekben létesítendő ideiglenes kórházakat foglal magában. Annak érdekében, hogy megfelelően felkészüljön a 2024-es vegetációtűz-idényre, az EU a rescEU-készlet mellett létrehozott egy Európa-szerte bevethető külön flottát is, amely 32 légi tűzoltási eszközből és 556 tűzoltóból áll.

Egészségügyi vészhelyzetek esetén az Európai Orvosi Hadtest koordinálja az európai egészségügyi szükséghelyzetekre való reagálást az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében. 2020 óta az EU a rescEU-nak köszönhetően megerősítette egészségügyi felkészültségét. Ez magában foglalja az orvosi eszközök tartalékait és az evakuálási kapacitást, melyek segítségével az Európai Orvosi Hadtest gyors orvosi segítségnyújtásra képes az EU-n belül és kívül.

Sürgős esetekben a 112-es európai segélyhívószám ingyenesen elérhető az EU egész területén. A 112-es hívószámot tárcsázva bárki az EU-ban közvetlenül felveheti a kapcsolatot a segélyszolgálatokkal, azaz a mentőkkel, a tűzoltókkal és a rendőrséggel. A vonal másik végén jól felkészített munkatársak fogadják a hívást, akik továbbirányítják a segélykérőt a megfelelő szolgálathoz.

Európa egységes katasztrófareagálási megközelítése, melynek két fő pillére az uniós polgári védelmi mechanizmus és a rescEU, jól példázza az emberi életek védelme és a katasztrófák hatásainak minimalizálása terén folytatott együttműködés erejét.

További információk

Vegetációtüzek

Az EU polgári védelmi mechanizmusa

RescEU

Európai Orvosi Hadtest

Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ (ERCC)

Kopernikusz katasztrófakezelési szolgáltatás

112: európai uniós segélyhívó szám

Uniós védelem: Hogyan fogott össze Európa az erdőtüzek ellen?

Uniós gyorssegély: Hogyan reagál Európa a globális katasztrófákra?

Leírás

Közzététel dátuma
2024. július 29.
Szerző
Kommunikációs Főigazgatóság