Vés al contingut

William Jones (matemàtic)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «William Jones».
Plantilla:Infotaula personaWilliam Jones
Imatge
“Retrat de William Jones” fet per William Hogarth, ca 1740 (National Portrait Gallery) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1675 Modifica el valor a Wikidata
Llanfihangel Tre'r Beirdd (Regne d'Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r juliol 1749 Modifica el valor a Wikidata (73/74 anys)
Londres (Regne de la Gran Bretanya) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Saint Paul 51° 30′ 49″ N, 0° 05′ 51″ O / 51.513592°N,0.097582°O / 51.513592; -0.097582 Modifica el valor a Wikidata
FormacióEscola de Llanfechell Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorRoyal Navy (1695–1702) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Família
FillsWilliam Jones Modifica el valor a Wikidata
ParesSiôn Siôr Modifica el valor a Wikidata  i Elizabeth Rowland Modifica el valor a Wikidata
Premis


Find a Grave: 95326764 Modifica el valor a Wikidata

William Jones (Llanfihangel Tre'r Beirdd, 1675 - Londres, 1 de juliol de 1749) fou un matemàtic gal·lès. Degué gran part de la seva carrera al patronatge dels Bulkeley una família molt famosa del nord de Gal·les, i més tard al Comte de Macclesfield.[1]

Jones, nascut en una família pagesa de Gal·les (el seu cognom és una aglicanització del cognom gaèlic Siôn), va estudiar a l'escola de LLanfechell i, en destacar en matemàtiques, va anar a Londres per a treballar de comptable en una firma de la City. A continuació va ser contractat com matemàtic abord, i va ensenyar matemàtiques a bord d'una nau entre 1695 i 1702.[2] Després dels seus viatges esdevingué professor de matemàtiques a Londres. També va ensenyar a algunes oficines del govern.

Com a matemàtic, la seva contribució més prestigiosa ha estat la seva proposta d'usar el símbol π (la lletra grega pi) per a representar la ràtio de la circumferència d'un cercle al seu diàmetre.[3] Fou un amic íntim d'Isaac Newton i d'Edmund Halley. El 1712, esdevingué un membre de la Royal Society, de la qual fou després vicepresident.

Jones va publicar Synopsis Palmariorum Matheseos el 1706,[4] una obra que havia estat ideada per als principiants i que incloïa teoremes sobre càlcul diferencial i sèries infinites. L'art de navegació també era un dels seus temes de predilecció; el seu primer treball publicat va ser A New Compendium of the Whole Art of Navigation ("Un nou compendi sobre l'art complet de la navegació"). El 1731 va publicar Discourses of the Natural Philosophy of the Elements.[5]

El seu fill, que també es deia William Jones, va ser un filòleg destacat que va descobrir el grup de llengües indoeuropees.

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «William Jones (matemàtic)» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • Westfall, Richard S. «Jones, William» (en anglès). The Galileo Project, 1995. [Consulta: 11 novembre 2024].
  • Baron, M.E. «Jones, William» (en anglès). Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 24 setembre 2014].
  • Wallis, Ruth. «Jones, William» (en anglès). Oxford Dictionary of National Biography, 2004. [Consulta: 11 novembre 2024].