Vés al contingut

Viquipèdia:Hi ha una data límit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La Biblioteca d'Alexandria és només una de les moltes que es van perdre a l'antiguitat, molt abans que projectes com Viquipèdia o Viquitexts poguessin salvar-ne els continguts.

Pràcticament cada dia diferents formes de coneixement es perden per sempre i no en queda cap còpia. Quan un desastre natural impacta una regió, o quan esclata una guerra, biblioteques, museus, arxius, monuments o altres formes de patrimoni, edificis rellevants o incunables són destruïts o es troben en risc de ser-ho. Aquests esdeveniments sovint eliminen fragments del coneixement humà i, a vegades, cultures senceres.

Coneixement perdut[modifica]

Exemples històrics[modifica]

Durant la revolució cultural xinesa diverses figures budistes del Temple de Tuolin van ser destruïdes.

Hi ha molts exemples de coneixement que s'ha perdut de forma irreparable abans de l'existència de la Viquipèdia[1]:

Exemples moderns[modifica]

Per desgràcia, la destrucció de coneixement ha seguit des dels inicis de Viquipèdia, abans que aquesta pogués preservar-los. Alguns exemples:

Amenaces futures[modifica]

La cobertura actual de Wikimedia Commons està desequilibrada (en aquesta imatge s'hi mostren els arxius geolocalitzats a data de 2012). Cal preservar el món actual per a les futures generacions!

Avui en dia, moltes de les llengües del món es troben amenaçades o quasi extingides perquè "només les parlen uns quants ancians". El Projecte Rosetta és una col·laboració global entre lingüistes i parlants natius de tot el món per construir una biblioteca digital pública amb material dels gairebé 7000 idiomes coneguts.[12]

Cada dia es tanquen centenars de llocs web a Internet, la vida mitjana d'un lloc és de només 77 dies.[13] Aquests llocs serveixen en molts casos de referències. Projectes com Internet Archive, WebCite o Archive Team[14] en guarden còpies, però altres es perden per sempre. Aquest problema afecta també els projectes de Wikimedia i per això existeixen miralls que garanteixen la preservació de les dades a llarg termini.

Els projectes de Wikimedia poden (i han!) de guardar totes aquestes formes de coneixement, a través de la creació d'articles a Viquipèdia, la pujada d'imatges i arxius a Wikimedia Commons, preservant idiomes al Viccionari i transcrivint llibres a Viquitexts. Esdeveniments com Wiki Loves Monuments poden ajudar a immortalitzar monuments arreu del món abans que siguin danyats o destruïts.[15]

Hi ha una data límit. És una lluita contra el temps!

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Lost Memory — Libraries and Archived Destroyed in the Twentieth Century (Arxivat a WebCite)
  2. Notes on the history of Birmingham Public Libraries (1861-1961), Birmingham, 1962
  3. (castellà) El martirio de los libros: una aproximación a la destrucción bibliográfica durante la Guerra Civil (Arxivat a WebCite)
  4. "$45,000 Fire Drives Families From Homes in Little Ferry", Bergen Evening Record, July 9, 1937, p. 1. Quoted by Richard Koszarski in Fort Lee: The Film Town, Indiana University Press, 2005, pp. 339–341. ISBN 978-0-86196-652-3.
  5. It Has Been Done Before! Reconstituting War-Ravaged Libraries (Arxivat a WebCite)
  6. Aftermath of the Warsaw Uprising, Planned destruction of Warsaw and Polish culture during World War II
  7. Tibetan monks: A controlled life (Arxivat a WebCite)
  8. Erasing the Past: The Destruction of Libraries and Archives in Bosnia-Herzegovina (Arxivat a WebCite)
  9. Original moon walk footage erased
  10. The Central University Library of Bucharest, official site: "the History".
  11. «Photos of the Iraq National Library 2003–08». Arxivat de l'original el 2010-04-27. [Consulta: 5 juliol 2012].
  12. The Rosetta Project items from The Long Now Foundation
  13. Internet Archive Frequently Asked Questions (Arxivat a WebCite)
  14. Archive Team website (Arxivat a WebCite)
  15. Wiki Loves Monuments 2011 - European website (Arxivat a WebCite)