Tècnica de Seldinger
Aquest article o secció no cita les fonts o necessita més referències per a la seva verificabilitat. |
La tècnica de Seldinger és un accés percutani vascular o d'altres òrgans d'una forma segura. Va ser descrit pel Dr. Sven-Ivar Seldinger el 1953,[1] per ser principalment utilitzat en les angiografies. Aquesta tècnica va produir un gran avanç en la radiologia intervencionista, gràcies a la qual es realitzen procediments diagnòstics terapèutics mínimament invasius.
La tècnica consisteix en la punció directa vascular o orgànica, mitjançant una agulla (generalment amb estilet metàl·lic i cànula de plàstic) seguida de la col·locació d'una guia a l'interior de l'agulla, llavors aquesta s'extreu deixant la guia dins del vas o òrgan a puncionar el que disminueix el sagnat i al mateix temps facilita la introducció de catèters radioopacs. Aquesta tècnica, per tant, fa possible la visualització de vasos o masses sense necessitat d'accés quirúrgic.
Usos
[modifica]- Angiografía;
- Drenatge de col·leccions;
- Tunelització de catèters venosos centrals;
- Angioplàsties;
- Cateterització epidural.
Procediment
[modifica]- Localitzar el punt de punció: es localitza l'artèria, vena o òrgan. En el primer cas generalment es fa mitjançant la palpació del pols, mitjançant torniquet en el segon, i en el tercer cal localitzar el lloc de punció mitjançant ecografia. En els dos primers supòsits si no fos possible trobar l'artèria o vena desitjada amb les tècniques habituals cal recórrer també a l'ecografia.
- Punció mitjançant agulla: Es realitza una punció amb una agulla bisellada en un angle de 45° graus amb fiador i cànula del calibre desitjat (generalment 18G). Després s'extreu el fiador deixant la cànula plàstica a l'interior. En el cas d'abordatge vascular s'utilitzaran agulles amb reservori per evitar esquitxades. Les agulles de punció visceral són flexibles i si són de biòpsia guiada per ultrasò són de superfície rugosa amb osques per mesurar la profunditat. Totes elles han estat dissenyades per ser el menys traumàtiques possibles.
- Introducció de la guia: A través de la cànula de l'agulla s'introdueix la guia. La guia és necessària per a la inserció, avanç, desplaçament, posicionament, recol·locació i intercanvi de catèters de manera segura. Aquestes són radiopaques per visualitzar mitjançant rajos X la seva posició i desplaçament. La seva punta sol ser flexible per millorar el seu avanç i pot tenir diferents formes segons la seva finalitat. El seu cos sol ser més rígid. Les longituds i els diàmetres canvien en funció del seu ús. Totes elles estan formades per dos filferros d'acer inoxidable i un tercer fi que recobreix la guia de forma en espiral en tota la seva extensió. Es recobreixen de tefló i heparina o amb polímers hidrofílics per reduir el seu coeficient de fricció.
- Pas del catèter, dilatador o introductor a través de la guia. S’introdueix el material desitjat al vas o víscera passant la guia col·locada, sense moure-la de la seva posició, per la llum del catèter o introductor fins que aquest es troba en el lloc desitjat.
- Retirada de la guia: Una vegada col·locat el catèter en el lloc exacte on complirà la seva funció, es passarà a la retirada de la guia.
-
Pas 1
-
Pas 2
-
Pas 3
-
Pas 4
-
Pas 5
-
Pas 6
Referències
[modifica]- ↑ Seldinger SI «Catheter replacement of the needle in percutaneous arteriography; a new technique». Acta Radiologica, 39, 5, 1953, pàg. 368–76. DOI: 10.3109/00016925309136722. PMID: 13057644.