Rani Karnavati de Garhwal
Biografia | |
---|---|
Religió | Hinduisme |
Activitat | |
Ocupació | actriu |
Rani Karnavati del Regne de Garhwal, també coneguda com a Tehri Garhwal, fou l'esposa de Mahipat Shah (o Mahipati Shah), el rei rajput de Garhwal, a l'Himàlaia, que utilitzava el títol de Shah. Aquest va traslladar capital del Regne Garhwal de Dewalgarh a Srinagar, Uttarakhand,[1] tan bon punt va ascendir al tron el 1622 i va consolidar encara més el seu domini sobre la majoria de parts de Garhwal.
El rei Mahipati Shah va morir jove el 1631.[2] Després de la seva mort, la seva Rani Karnavati, va governar el regne com a regent del seu fill de set anys, Prithvipati Shah, massa jove encara per a fer-se càrrec de la corona.
Va governar durant molts anys durant els quals va defensar amb èxit el regne contra els invasors i va repel·lir un atac de l'exèrcit mogol de Shah Jahan dirigit per Najabat Khan el 1640. Amb el temps va guanyar el sobrenom de "Nakti Rani" (Nak-Kati -Rani) ja que tenia la fama de tallar el nas als seus enemics, tal com es van adonar dels invasors mogols d'aquella època:[3] Rani Karnavati capturà una força invasora mogol en un pas de muntanya i, en lloc d'executar els presoners els feu tallar el nas.[4] D'aquesta manera enviava enviant un missatge a la cort mogol: si podia tallar-los el nas, també podia tallar-los el cap.[5]
Els monuments erigits per ella encara existeixen al districte de Dehradun, a Nawada.[6] També se li atribueix la construcció del Canal Rajpur, el primer de tots els canals de Dehradun, que comença des del riu Rispana i porta les seves aigües fins a la ciutat de Dehradun.[7][8] El riu Rispana és un dels afluents del riu Song que davalla des de la part central i oriental de la vall de Doon.
Alguns anys després, el seu fill major Prithvipati va arribar al tron i va governar amb saviesa sota la influència i consell de la seva mare.[4]
Referències
[modifica]- ↑ History Arxivat 10 April 2009[Date mismatch] a Wayback Machine. Uttarkashi district website.
- ↑ Garhwal Genealogy Queensland University.
- ↑ Karnavati Garhwal Himalayas: A Study in Historical Perspective, by Ajay S. Rawat. Published by Indus Publishing, 2002. ISBN 81-7387-136-1. Page 43-44.
- ↑ 4,0 4,1 Gupta, Archana Garodia «The Queen Who Cut Off Mughal Noses». Swarajya Magazine, 23-09-2016.
- ↑ «Rani Karnavati: ‘Nak kati Rani’ who Cut the Noses of Mughals». Himalayan Buzz [Consulta: 14 novembre 2020].
- ↑ Dehradun district The Imperial Gazetteer of India, 1909 v. 11, p. 212.
- ↑ Rajpur Canal Arxivat 6 October 2013[Date mismatch] a Wayback Machine. uttaranchalirrigation.com.
- ↑ Chandra, Satish. Medieval India: From Sultanat to the Mughals Part - II, 2005. ISBN 9788124110669.