Vés al contingut

Píxide (ceràmica)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticPíxide

Píxide atenesa del segle V a.C. Modifica el valor a Wikidata
Dades bàsiques
Úsmagatzem, joier i recipient Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Materialterracota Modifica el valor a Wikidata
Formacilindre Modifica el valor a Wikidata

Píxide (del llatí pyxis, -ĭdis, ‘caixa petita’, i aquest del grec πυξίς, -ίδος, pyxís-ídos) és un copó sense peu de ceràmica usat per contenir ungüents, cosmètics, granadures o joieria.[1] Morfològicament és un pot o capsa cilíndrica, amb tapadora però sense anses, i de molt diversa grandària, forma i decoració (hi prevalen les escenes femenines).[2]

És possible que el seu precedent foren les capses corínties que també duien tapadora i per tant es remuntarien al període protogeomètric d'Atenes. Les píxides ateneses presenten dues varietats: les de fons cònic, anteriors al s. IX ae, i les de fons pla, que continuaren en l'estil geomètric, i n'augmentaren la grandària. La tapadora sovint té nanses esculpides i les parets tendeixen a ser una mica convexes. Durant el s. VI ae Atenes produí pyxis amb parets còncaves. De vegades no tenien anses i la tapa tenia un botó al centre; a finals del s. V ae tenia una ansa de bronze en forma de «maneta». La decoració sol presentar motius femenins cerimonials com la processó nupcial.

Referències

[modifica]
  1. Caro Bellido, Antonio. Diccionario de términos cerámicos y de alfarería. Cádiz: Agrija Ediciones, 2008, p. 196. ISBN 84-96191-07-9. 
  2. ; Borrás; Fatás Cabeza Diccionario de Términos de Arte. Madrid: Anaya, 1993, p. 260. ISBN 84-7838-388-3. 

Vegeu també

[modifica]