Old Red Sandstone
L'Old Red Sandstone (Antiga Pedra Sorrenca Vermella) és una unitat de la litoestratigrafia a Gran Bretanya (una seqüència d'estrats de roques) que té l'estatus de supergrup geològic que ocupa uns 700 km de longitud[1] i que és de considerable importància en els inicis de la paleontologia. Per conveniència aquest terme s'abreuja com ORS. Aquest terme va ser encunyat per distingir-lo del més recent New Red Sandstone el qual també es presenta a Gran Bretanya.
Sedimentologia
[modifica]Old Red Sandstone descriu un seguit de roques sedimentàries dipositades en una gran varietat d'ambients durant el període Devoniàperò estenent-se cap enrere al Silurià tardà i part del Carbonífer. Està dominat per sediments al·luvials i conglomerats i progressa a una combinació de sediments de dunes, de llacs i de rius.
El color roig es deu a la presència d'òxid de ferro però no tota la Old Red Sandstone és vermella o de pedra sorrenca;— la seqüència també inclou conglomerats, pedra fangosa, pedra de llim i pedra calcària prima i el seu color varia del gris i verd al roig i porpra.
S'han trobat molts fòssils dins aquestes roques, incloent peixos primitius, artròpodes i plantes. Roques d'aquests tipus s'han trobat també a sud-oest d'Anglaterra, d'on prové el nom de Devonià però en ser de tipus marí no s'inclouen dins el supergrup de l'Old Red Sandstone.[2]
Història de l'estudi
[modifica]El 1787 James Hutton es va adonar del que actualment es coneix com a Hutton's Unconformity a Inchbonny, Jedburgh, i a la primavera del 1788 va anar junt amb John Playfair a la costa de Berwickshire i va trobar més exemples d'aquesta seqüència a les valls de Tower i Pease Burns prop de Cockburnspath.[3]
Ús com a pedra de construcció
[modifica]La pedra d'Old Red Sandstone s'ha usat molt com a pedra per construir edificis en les zones on es presenta. Exemples notables es poden veure en la zona de Stirling,[4] Stonehaven,[5] Perth,[6] i Tayside.
Referències
[modifica]- ↑ http://www.bgs.ac.uk/Lexicon/lexicon.cfm?pub=ORS entry in BGS on-line rock lexicon
- ↑ Barclay, W.J.. The Old Red Sandstone of Great Britain. City: Joint Nature Conservation Committee (JNCC), 2005. ISBN 1-86107-543-X. Arxivat 2010-10-13 a Wayback Machine.
- ↑ Keith Montgomery. «Siccar Point and Teaching the History of Geology» (pdf). University of Wisconsin, 2003. [Consulta: 26 març 2008].
- ↑ «Wallace monument, Stirling (C) Carol Walker :: Geograph Britain and Ireland».
- ↑ «Allardice Street, Stonehaven (C) Richard Slessor :: Geograph Britain and Ireland».
- ↑ «Lower City Mills, Perth (C) Val Vannet :: Geograph Britain and Ireland».