Marie Cantagrill va començar a tocar el violí quan tenia cinc anys amb Helene Grangaud. Va estudiar en particular a la classe de Philippe Koch al Conservatori Reial de Lieja a Bèlgica, on va obtenir el Diploma Avançat de Violí amb Alta Menció. També va treballar amb Zoria Chickmoursaeva, professora del Conservatori de Moscou, i va seguir la classe avançada d'Igor Oistrakh al Conservatori Reial Superior de Brussel·les a Bèlgica. Ha guanyat concursos nacionals i internacionals de violí (el Concurs Internacional Pierre Lantier de París, el Premi Especial Claude Langevin, el Concurs Vieuxtemps de Bèlgica).
Des d'aleshores Cantagrill ha seguit la seva carrera en solitari, actuant com a solista amb orquestres, en concerts de violí i piano, així com en recitals de violí sol a França i altres llocs.
Després dels seus dos primers àlbums de violí i piano, que incloïen obres mestres virtuoses i romàntiques ("Marie Cantagrill - Romantic and virtuoso"[1] i "Recital Slave"[2] (amb Véronique Bracco, piano), així com un "Concert per a violí de Txaikovski".[3] i Rimsky-Korsakov Fantasy on Russian Themes Album - enregistrat als Hungarian Radio Studios de Budapest, amb la Budapest Concert Orchestra - cond. Tàmàs Gal, Marie Cantagrill estrena el novembre de 2009 un nou àlbum: "Bach - Partitas n °2 i 3 per a violí sol"(Sonatas i partites per a violí sol)[4]
UN "SINGLE" amb "Bach - Sarabanda en re menor de la Partita n°2".[4][5] (CD d'1 pista) també s'ha publicat com a avançament del llançament oficial del seu nou àlbum.
"Aquestes partites famoses -que són peces tan clàssiques- pertanyen a les obres mestres més importants i difícils que pot tocar qualsevol violinista. I quan, com a violinista, com jo mateix, un es troba recordant-les o rellegint les partitures, i quan s'imagina una versió fidel i ideal d'aquelles peces, no hauria pensat necessàriament que la virtuosa Marie Cantagrill -que, abans del seu formidable Concert per a violí Txaikovski, havia homenatjat Wieniawski, Sarasate, Paganini i altres Ravel en els seus discs anteriors- seria la que ofereixen-nos una versió així, però... sí, sí! Marie Cantagrill, amb la seva tècnica impecable, dona a aquelles pàgines sublims -que sovint es fan com a exercicis estilístics deshumanitzats per altres violinistes- la vida real, i irradiant energia. .[...] En Bach -encara que domina perfectament, i respecta..."nota per anotar" les seves partitures, amb una mà esquerra tan precisa que et fa pensar en l'obra d'un gran rellotger, - tanmateix, sense sortir mai. treure uns rubatos molt moderats i justificats, -adorna aquelles peces- gràcies a la seva subtil reverència, de tant en tant voluptuosa, i acariciadora, o més aviat precisa i giratòria -amb accents poètics i expressius que només poden provocar emoció i despertar profundament. ressonància en l'ànima de qualsevol amant de la música. Una emoció que arriba al seu punt culminant a la sumptuosa i atractiva Ciaccona. Tot això amb un excel·lent i veritablement artístic sentit del bon gust respecte a aquesta música. Aquest CD, que ha estat notablement gravat a l'església de Saint-Serge d'Angers per "Art et Musique", és un èxit total."
»
- Paris Match - Àlbum "Bach Partitas n°2 & 3" - desembre 2009
«
Excel·lent Marie Cantagrill! "Després d'un primer "Àlbum romàntic i virtuós" i del molt bonic "Recital Slave", Marie Cantagrill segueix brillantment la seva carrera en solitari. De concert en concert, a França i altres llocs, encara s'ha pres el temps per gravar un nou disc. que dispara amb entusiasme un públic ja conquerit.Virtuosa d'alt nivell, Marie Cantagrill sap fer cantar i vibrar el seu violí tant com sap fer emocionar la nostra ànima. Descobreix aquesta radiant artista així com els seus àlbums al seu web [...]"
»
- L'Alsàcia
«
"Les enlluernadores Partitas de Marie Cantagrill. [...] Bach Partitas... requereixen un art de cantar, un sentit agut del to perfecte i un domini de l'esperit barroc... Totes aquestes qualitats, sens dubte les té Marie Cantagrill, com ens ha demostrat al llarg del temps. el seu Recital... La sensibilitat de Marie Cantagrill es va desplegar especialment en el subtil i ple de matisos de Sarabanda, cantant, com una Cantata Aria...Després d'una Giga brillant, va sortir la Ciaconna, de la qual Marie Cantagrill va aconseguir de seguida, afirmar la grandiositat de la naturalesa. . Subratllant amb habilitat el diàleg entre les veus amb un fraseig cantat, va aconseguir expressar a la perfecció un transport heroic i una poesia onírica... Es sentia plenament una emoció forta... mentre que en l'incisiu Preludi i Giga final tot l'enlluernador. el virtuosisme de l'artista finalment es va trencar."
»
- Sud-Ouest
«
"Els "Angériens", escoltant religiosament, respiraven i es van fusionar amb el virtuós i el seu instrument. Aquest recital va ser un moment de màgia d'una bellesa rara.[...] Des que la Marie va començar a tocar, va irradiar una intensa emoció. El públic li va oferir una ovació plenament merescuda"[...]"
»
- Paris Match
«
"…A més d'haver tingut un curs musical, una sensibilitat i una destresa excepcionals, és la seva ànima radiant la que brilla a través de cadascuna de les seves interpretacions [...] Aquesta gran artista ens ofereix ara moments d'excepció en el “Concerto per a violí” de Txaikovski i en el Rimsky-Korsakov“Fantasia sobre temes russos“[...] Un talent inigualable i tremend, i una generositat..."
»
- Polytechnique Magazine
«
"[...] Per enfrontar-se a una obra mestra del repertori, com el Concert de Txaikovski, que han enregistrat tots els grans violinistes dels darrers 50 anys, requereix molta valentia. Bé, sorpresa divina: Marie Cantagrill demostra que no només té un so càlid i lluminós “a la Perlman”, sinó que també mostra una interpretació original que, en cap cas, és inferior a la de Vengerov per exemple; de tal manera que sembla que no prové de l'"escola francesa" sinó més aviat de la "russa"[..]"
»
- "The Strad Magazine" - Regne Unit
«
"Marie Cantagrill és una violinista inspiradora que toca amb una intensitat sense límits que galvanitza l'atenció de l'oient. Quan les notes comencen a volar com a Scherzo Tarantella de Wieniawski o el Vol del borinot de Rimsky, ofereix un autèntic "cap avall-". i-ens veiem al final" que captura l'exuberància incontenible de la música a la perfecció. I sempre que té l'oportunitat d'aprofundir i produir un to voluptuós, com en l'esmocionant op.42 Meditation de Tchaïkowski, l'efecte és total com en Itzkhak Perlman (EMI) i Isaac Stern (CBS, ara Sony). Cantagrill captura de manera memorable la fanfarroneria de les danses hongareses núms de Brahms. 1 i 5; i poques vegades s'ha transmès tan poderosament com aquí l'encantadora lamentança de l'encantadora Vocalise de Rachmaninoff..."