Vés al contingut

Félix Charpentier

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaFélix Charpentier
Imatge
Dibuix de l'escultor Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 gener 1858 Modifica el valor a Wikidata
Bolena (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 desembre 1924 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
14è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Formació professionalBBAA Avignon
ENSBA París
FormacióÉcole Nationale Supérieure des Beaux-Arts Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescultor Modifica el valor a Wikidata
Artescultura
AlumnesMarcel Courbier Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1924Jocs Olímpics d'Estiu de 1924 Modifica el valor a Wikidata
Premis
Cavaller de la Legió d'Honor - 1892
Oficial de la Legió d'Honor - 1901
Signatura Modifica el valor a Wikidata


Félix Charpentier (Bollène, 10 de gener del 1858 - París, 7 de desembre del 1924), fou un escultor francès de finals del segle xix.

Després d'assistir a l'Escola de Belles Arts d'Avinyó, va ser deixeble de Jules Cavelier i d'Amédée Doublemard en l'École Nationale Supérieure des Beaux-Arts a París l'any 1877; el 1879 va presentar les seves obres al Saló dels Artistes Francesos i des de llavors no va deixar d'exposar cada any.

Va guanyar una medalla de plata a l'Exposició Universal de 1889 i la seva fama mai va deixar de créixer. Va rebre en 1890 la medalla de primera classe i el premi del Saló pel marbre «La chanson» (la cançó) i després el 1893 la Medalla d'Honor pel marbre «els Lutteurs» (els lluitadors). Aquest treball va ser adquirit per l'estat francès i adorna des de 1905, la plaça de l'Ajuntament de Bollène; va ser elevat al rang de Cavaller de la Legió d'Honor, se va ser condecorat el 21 d'abril de 1892, a Avinyó pel prefecte de Vaucluse, amb motiu de la recepció del monument commemorant el centenari de la reunió del Comtat Venaissin a França que Charpentier havia fet; va ser elevat al rang d'Oficial de la Legió d'Honor el 9 de febrer 1901.

El 1900 va ser elegit alcalde de Chassant (Eure-et-Loir), on vivia.

Obra

[modifica]
«L'improvisateur» (l'improvisador), guix de 1887

Charpentier va ser un treballador incansable amb més de 350 obres catalogades fins avui.

Hi ha un gran nombre d'estàtues en diversos museus nacionals, com a «l'Etoile filante» (estel fugaç, al museu de Nimes o «l'Illusio» (la il·lusió); també en jardins públics a París i Avinyó; ha deixat també un nombre considerable de petits bronzes força cotitzats al mercat de l'art. Des de 1893, l'estat francès li feia encàrrecs per a nombrosos monuments públics com la decoració de la Gare de Lyon a París o un relleu per al Grand Palais titulat «l'Art Contemporain» (Art Contemporani).

Després de la Primera Guerra Mundial, se li van encarregar nombrosos monuments als caiguts: Bollène, Brou, Chassant, Genas, Dangeau. També va fer busts i medallons, com ara els de Frederic Mistral o Gaston Boissier (Museu de Nimes), Jean-Marie Mengue, Paul Doumer o Gaston Doumergue.

Galeria d'imatges

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • Biografia i obres Arxivat 2014-12-17 a Wayback Machine. (francès)
  • Fitxa de Félix Charpentier Biografia (francès)