Vés al contingut

Edwin Hubble

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Hubble».
Plantilla:Infotaula personaEdwin Hubble

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Edwin Powell Hubble Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 novembre 1889 Modifica el valor a Wikidata
Marshfield (Missouri) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 setembre 1953 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
San Marino (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortictus silenciós
accident vascular cerebral Modifica el valor a Wikidata
Sepulturavalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Chicago
Queen's College
Wheaton Warrenville South High School Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiEdwin Brant Frost Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAstronomia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióastrònom, astrofísic, cosmòleg Modifica el valor a Wikidata
OcupadorObservatori Yerkes
Observatori de Mount Wilson Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsForest Ray Moulton Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflictePrimera Guerra Mundial
Segona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria Modifica el valor a Wikidata
  Equip Competició
- Chicago Maroons baseball
- Chicago Maroons men's basketball
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeGrace Lillian Burke Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura Modifica el valor a Wikidata


Goodreads author: 1613139 Find a Grave: 8570369 Project Gutenberg: 54776 Modifica el valor a Wikidata

Edwin Hubble (anglès: Edwin Powell Hubble) (Marshfield, 20 de novembre de 1889 - San Marino, 28 de setembre de 1953) va ser un dels més importants astrònoms nord-americans del segle xx, famós principalment per haver demostrat l'expansió de l'univers[1] mesurant el desplaçament al roig de galàxies distants. Hubble és considerat com el pare de la cosmologia, encara que la seva influència en astronomia i astrofísica toca molts altres camps. En el seu honor, el telescopi llançat el 1990 s'anomena telescopi espacial Hubble.

Biografia

[modifica]

Hubble va nàixer a Marshfield (Missouri) i va cursar estudis en la Universitat de Chicago, centrant-se en matemàtiques i astronomia. Es va llicenciar el 1910. Els tres anys següents va cursar estudis de dret en Oxford. Hubble va prendre part com a soldat en la Primera Guerra mundial.

Va retornar al camp de l'astronomia en incorporar-se a l'observatori Yerkes de la Universitat de Chicago, on va obtenir el doctorat en físiques el 1917. George Ellery Hale, el fundador i director de l'observatori de Mount Wilson en les proximitats de Pasadena (Califòrnia), dependent de l'Institut Carnegie, li va oferir un lloc de treball en què va romandre fins a la seva mort, el 1953, a causa d'un accident. Hubble va ser el primer a utilitzar el telescopi Hale de l'observatori Mount Palomar.

Obra

[modifica]

La seva arribada a Mount Wilson va coincidir amb la finalització de la construcció del telescopi Hooker, de 100" (2,54 m, el més potent del món en aquella època). Les observacions fetes per Hubble el 1923 i 1924 amb aqueix telescopi van establir sense cap mena de dubte que nombroses nebuloses observades amb anterioritat amb telescopis menys potents no eren tals, i no formaven part de la nostra galàxia com es pensava, sinó que es tractava de galàxies diferents de la nostra Via Làctia. Hubble va poder observar estrelles individuals en el braç espiral de la galàxia d'Andròmeda i hi trobà algunes cefeides variables que li permeteren de mesurar-ne la distància i establir-ne la condició extragalàctica, amb la qual cosa hom ampliava els límits de l'univers conegut fins llavors. El 30 de desembre del 1924 va fer públic el seu descobriment. Curiosament, la idea que les nebuloses espirals observades per Hubble eren objectes extragalàctics havia estat suggerida molt abans en altres termes per Immanuel Kant, el 1755, que encunyà el terme d'universos illa per a referir-s'hi.

Posteriorment, amb la col·laboració de Milton Humason, va descobrir la relació entre la velocitat a què s'allunyen les galàxies i la distància a què es troben de nosaltres, coneguda com a llei de recessió de les galàxies, o llei de Hubble (1927-1929), evidència de l'expansió de l'univers i d'una de les més importants teories que s'han formulat per explicar-ne l'origen, la coneguda com la gran explosió o big-bang.

Entre els seus altres mèrits, Hubble ideà un sistema de classificació de les galàxies (1926) que perdura sense gaire canvis en els nostres dies. També va escriure una popular obra de divulgació, Realm of the Nebula (1936), en la qual presentava els seus descobriments.

Llei de recessió de les galàxies

[modifica]

Segons la seva teoria, les galàxies s'allunyen a major velocitat les unes de les altres si estan més allunyades. És a dir, si una galàxia està situada deu vegades més lluny de la Terra que els núvols de Magallanes, aquesta s'allunyarà deu vegades més ràpid que aquests. Això significa que la velocitat de fuga per un milió de persecs de distància (1 persec = 3,25 anys llum) equival a uns 75 km per segon; gràcies a això, s'ha pogut calcular aproximadament l'origen de l'univers conegut com a big-bang, fa uns 15.000 o 20.000 milions d'anys.

Referències

[modifica]
  1. Stephen Hawking's Universe (en anglès). Basic Books, 1997, p. 75. ISBN 0465081983. [Enllaç no actiu]

Enllaços externs

[modifica]
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Edwin Hubble» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • Whitrow, G.J. «Hubble, Edwin Powell». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 23 agost 2020]. (anglès)
  • Smith, Robert. «Edwin Hubble». Encyclopædia Britannica. [Consulta: 23 agost 2020]. (anglès)