Vés al contingut

Centro (Madrid)

Plantilla:Infotaula geografia políticaCentro
Imatge
Tipusdistricte de Madrid Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 40° 24′ 55″ N, 3° 42′ 27″ O / 40.415347°N,3.707371°O / 40.415347; -3.707371
EstatEspanya
Comunitat autònomaComunitat de Madrid
MunicipiMadrid Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població139.687 (2023) Modifica el valor a Wikidata (26.717,99 hab./km²)
Geografia
Superfície5,2282 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perManzanares Modifica el valor a Wikidata
Altitud673 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació4 novembre 1898 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Òrgan executiuJunta Municipal del Districte Centro Modifica el valor a Wikidata
• Regidor president Modifica el valor a WikidataCarlos Segura Gutiérrez (en) Tradueix (2023–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal28004, 28005, 28012, 28013, 28014 i 28015 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmadrid.es… Modifica el valor a Wikidata
Casa de Correos, a la Puerta del Sol, seu del govern de la Comunitat de Madrid.
El Districte de Centro.

Centro (en català Centre) és un dels 21 districtes de la ciutat de Madrid. Té una superfície de 5,23 km² i una població de 149.718 persones. El districte està identificat per l'Ajuntament amb el número 1 i està dividit en sis barris: Palacio (1.1), Embajadores (1.2), Cortes (1.3), Justicia (1.4), Malasaña (1.5) i Sol (1.6).

Història

[modifica]

El districte Centro de Madrid és la zona més antiga de la ciutat. La primera constància de l'existència d'un assentament estable data de l'època musulmana. En la segona meitat del segle ix, l'emir de Còrdova Muhàmmad I de Còrdova (852-886) construeix una fortalesa en un promontori al costat del riu, en el lloc que avui ocupa el Palau Reial, amb el propòsit de vigilar els passos de la serra de Guadarrama i ser punt de partida de ràtzies contra els regnes cristians del nord; actualment encara es conserven algunes restes de la muralla. Al costat de la fortalesa es desenvolupa a l'est un petit raval. Aquesta població rep el nom de Dt.ǧrīṭ o Magerit. A excepció de la muralla pocs edificis es conserven d'aquesta època.

La ciutat passa a mans cristianes en 1085, prosperant fins que en 1123 rep el títol de vila. Felip II decideix instal·lar la cort a Madrid en 1561. Aquest fet serà decisiu per a l'evolució de la ciutat. A partir d'aquesta època es construeix gran part dels edificis i monuments més antics i que estan situats en l'anomenat Madrid dels Àustries que avui dia pertany a aquest districte.

Amb l'arribada de la il·lustració la ciutat supera els límits de l'actual districte Centro; no obstant això, la majoria de nous monuments segueixen construint-se en aquest. És el cas del Palau Reial o la font de Cibeles. Els Borbó, especialment Carles III, tindran la fixació de convertir Madrid en una ciutat a l'altura de les noves viles europees, prenent-se com a model París. Així, faran grans inversions en infraestructura, especialment clavegueram i edificis públics.

Els segles xix i xx, amb l'arribada de les democràcies, la ciutat seguirà creixent i embellint-se. Amb el regnat d'Isabel II es construeix l'edifici del Congrés de Diputats, en les proximitats de la Puerta del Sol, i en 1909 s'inaugura l'emblemàtic Palacio de Comunicaciones.

El districte Centro allotja l'edifici del govern de la Comunitat de Madrid, en la Puerta del Sol. Fins a l'any 2007, en el districte també es localitzava l'edifici de l'Ajuntament de Madrid, en la Plaza de la Villa. Actualment s'allotja al Palau de Cibeles, que pertany al Districte de Retiro.

Demografia i divisió administrativa

[modifica]
Vista parcial del districte des del Círculo de Bellas Artes.

Límits del districte

[modifica]

El districte té una superfície de 523,73 ha i està delimitat en gran part per les Rondes, o primer anell.

Per tant el límit discorre per les rondes de Segòvia, Toledo, València i Atocha pel sud, amb els districtes d'Arganzuela i Latina; a l'est pel Passeig del Prado i de Recoletos fins a la plaça de Colón, limitant amb els districtes de Retiro i Salamanca; pel nord pels carrers Gènova, Sagasta, Carranza i Alberto Aguilera, amb el districte de Chamberí i per l'oest pels carrers Princesa, Cuesta de San Vicente i Passeig de la Virgen del Puerto, amb el districte de Moncloa-Aravaca.

Façana de la Casa de la Carnicería, seu de la Junta Municipal del Districte Centro.

Població

[modifica]

La població arriba als 149.718 habitants, dels quals 42.868 són immigrants, la qual cosa suposa un 28,63% del total. Per barris, els més poblats són Embajadores amb 51.527 habitants i Universidad i Palacio, amb 35.349 i 24.811 respectivament (cens 2006).

Llocs d'interès

[modifica]
La Plaza de España amb la Torre de Madrid i l'Edifici España al fons.

Edificis i monuments

[modifica]
Plaça Mayor de Madrid
Palau Reial, Catedral de l'Almudena i San Francisco el Grande, vista oriental

Gratacels

[modifica]

El districte centro es caracteritza per tenir edificis d'entre quatre i sis plantes, però hi ha tres dels gratacels més antics d'Espanya: l'Edifici Telefónica, l'edifici España i la Torre de Madrid.

Altres llocs d'interès

[modifica]

Altres llocs d'interès són:

  • L'àrea de Chueca, al barri de Justicia, amb una important presència gai.
  • L'anomenat Barrio de las Letras, on ha tingut lloc bona part de la història literària de Madrid des del Segle d'Or fins al segle xx, molt animat per la nit.
  • Alguns dels nombrosos tablaos flamencs.

Museus i galeries

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]