Vés al contingut

Cacoxenita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralCacoxenita

Cacoxenita, Mines del Horcajo, Castella - la Manxa, Espanya
Fórmula químicaFe3+24Al(PO₄)17O₆(OH)₁₂·17(H₂O)
Epònimconvidat i cacos- (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Hrbek, Svatá Dobrotivá (St Benigna), Beroun, Bohèmia, República Txeca
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.08.DC.40
Nickel-Strunz 9a ed.8.DC.40 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/D.05 Modifica el valor a Wikidata
Dana42.13.5.1
Heys19.14.27
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Hàbit cristal·líacicular, radial, estrellat
Estructura cristal·linaa = 27.559(1) Å, c = 10.55Å; Z = 2
Grup puntualhexagonal dipiramidal
Colorgroc, marronós, marró
Exfoliacióno en té
Fracturadesigual
Duresa3 a 4
Lluïssorsedosa, grassa
Color de la ratllablanca
Diafanitatsemitransparent
Gravetat específica2,2 a 2,6
Densitat2,3
Propietats òptiquesuniaxial (+)
Índex de refracciónω = 1.575 - 1.585 nε = 1.635 - 1.656
Birefringènciaδ = 0.060
Pleocroismevisible: O = groc pàl·lid; E = groc canari a groc taronja
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1825
SímbolCac Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La cacoxenita és un mineral de la classe dels fosfats. Va ser descobert el 1825 i rep el seu nom del grec kakos (dolent) i xenos (hoste), en al·lusió al fet que el contingut en fòsfor dels jaciments de cacoxenita malmeten la qualitat del ferro que conté a l'hora d'extreure'n aquest metall en mineria.

Característiques

[modifica]

Cristal·litza en el sistema hexagonal. Els cristalls poden ser aciculars {0001}, amb una secció transversal hexagonal en moments i cares piramidals indistintes. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 3 i 4 i presenta una lluentor sedosa. El groc varia entre diferents tonalitats de groc, i la seva ratlla és blanca. És freqüent que tingui una abundància excessiva d'alumini com a impuresa.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la cacoxenita pertany a «08.DC: Fosfats, etc, només amb cations de mida mitjana, (OH, etc.):RO₄ = 1:1 i < 2:1» juntament amb els següents minerals: nissonita, eucroïta, legrandita, strashimirita, arthurita, earlshannonita, ojuelaita, whitmoreita, cobaltarthurita, bendadaita, kunatita, kleemanita, bermanita, coralloita, kovdorskita, ferristrunzita, ferrostrunzita, metavauxita, metavivianita, strunzita, beraunita, gordonita, laueita, mangangordonita, paravauxita, pseudolaueita, sigloita, stewartita, ushkovita, ferrolaueita, kastningita, maghrebita, nordgauita, tinticita, vauxita, vantasselita, gormanita, souzalita, kingita, wavel·lita, allanpringita, kribergita, mapimita, ogdensburgita, nevadaita i cloncurryita.

Formació i jaciments

[modifica]

Aquest és un mineral secundari trobat en zones d'oxidació dels dipòsits de magnetita fosfatada, en pegmatites enriquides en fòsfor, així com més rarament en sediments i sòls rics en ferro. Acostuma a trobar-se associada a: wavel·lita, strengita, magnetita, limonita, rockbridgeïta, dufrenita o beraunita. Als territoris de parla catalana ha estat descrita als camps de pegmatites de Cotlliure i d'Argelers, totes dues localitats al Rosselló.[2] També ha estat trobada a la mina Elvira (Gavà, Baix Llobregat).[3]

Referències

[modifica]
  1. «Cacoxenite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 5 abril 2014].
  2. BERBAIN. C, RILEY. T, FAVREAU. G,. hosphates des pegmatites du massif des Albères. Ed Association française de Microminéralogie, 2012 [Consulta: 21 novembre 2023]. 
  3. Bareche, Eugeni. Els minerals de Catalunya: segle XX. Barcelona: Grup Mineralògic Català, 2006, p. 269. ISBN 84-609-9071-0 [Consulta: 21 novembre 2023].