Vés al contingut

Astro Boy (anime)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula animanga Astro Boy (anime)
(ja) 鉄腕アトム

Sèrie manga Anime News Network: 1343 Modifica el valor a Wikidata
CreadorOsamu Tezuka
Gèneremanga i anime d'acció, manga i anime de ciència-ficció, manga i anime d'aventures
EditorialKobunsha
Demografiashonen
Publicacióabril 1952
Obra derivada
Astro Boy
Anime Nombre d'episodis193 Anime News Network: 422 IMDB: tt0056739 Modifica el valor a Wikidata
CanalNippon Television
Emissió1r gener 1963 - 31 desembre 1966
Astro Boy
Anime Nombre d'episodis52 Anime News Network: 388 IMDB: tt0124228 Modifica el valor a Wikidata
CanalCartoon Network
Emissió1r octubre 1980 - 23 desembre 1981
Astro Boy
Astro Boy
Pel·lícula d'animació Durada93 min IMDB: tt0375568 Modifica el valor a Wikidata
GuionistaOsamu Tezuka, David Bowers i Timothy Harris
CompositorJohn Ottman
DireccióDavid Bowers
ProductorTimothy Harris
Gènerecinema de ciència-ficció, cinema d'aventures, cinema d'acció, cinema infantil
EstudiSaturn Films, Imagi Animation Studios i Tezuka Productions
Emissió5 octubre 2009

Astroboy (鉄腕アトム, Tetsuwan Atomu) és un anime, creat per Osamu Tezuka en la dècada dels 60, que va tenir molt d'èxit i va esdevenir una de les produccions model de l'anime nipó dirigit per Rintaro (Hayashi Shigeyuki). El primer episodi va ser emès el 1963, després d'haver obtingut un enorme èxit en la seua versió en paper, tot i que en arribar als Estats Units va ser censurat per la cadena de televisió NBC per considerar-lo inhumà i degradant amb els animals i de pèssim gust per als xiquets que podrien veure'l, ja que tractava bàsicament de com un científic segrestava gossos i els convertia en soldats Cyborg, i a l'NBC allò en un principi no li va acabar de convèncer, cosa que Osamu Tezuka no els va perdonar mai i els va retreure en la seua reedició dels Còmics d'Astroboy del 1980.

Astroboy és un robot creació del professor Ochonomizu (literalment: Aigua de Te; en les versions americanes va ser anomenat: Dr. Elephant per l'exagerada proporció del seu nas), un científic de l'Institut de Ciències del Japó, que aconseguix crear a un robot amb cos de xiquet i sentiments d'humà. La seua creació té vista de rajos X, superoïda, una intel·ligència artificial notable, coets a les botes i braços, i 100.000 cavalls de potència, a la qual cosa s'afig la possibilitat de disparar contra els seus enemics amb dues xicotetes armes instal·lades al darrere.

Però Astroboy també necessita recarregar les seues bateries, i en aquestes situacions es desenvolupa la trama, que incorpora personatges de la seua família, persecucions on els roïns de sempre intentaran capturar Astroboy per a desarmar-lo i copiar-lo, a més altres coses semblants. L'anime original es va realitzar el 1963 (Mushi Productions) i va ser la primera sèrie regular d'anime emesa al Japó, va ser filmat en blanc i negre, després vindrien dues revisions més, una als anys 80 (Tezuka Productions) més curta en episodis, però aquesta vegada ja en color, i una nova versió el 2003 (Fuji TV) coincidint amb el doble aniversari del naixement fictici del personatge, i el 40è aniversari de l'obra de Tezuka, aquesta versió va ser filmada en color barrejant l'animació tradicional amb les últimes tècniques animació i color digital.

Manga

[modifica]

El manga d'Astroboy va ser seriat en la revista Shonen de Kodansha entre 1951 i 1968 i recopilat en 32 toms.[1] Va ser reeditat per Akita Shoten (Sunday Còmics) i després per Kodansha.

Anime

[modifica]

Sobre Astroboy existeixen tres sèries

  • 1r - Tetsuwan Atom (1 de gener de 1963 fins al 31 de desembre de 1966 emesos en Fuji Terebi amb un total de 193 episodis)
  • 2n - Tetsuwan Atom (1 d'octubre de 1980 fins a 23 de desembre de 1981 emesos en Nippon Terebi amb un total de 52 episodis))
  • 3r - Astroboy: Tetsuwan Atom (6 d'abril de 2006 fins a 28 de març de 2004 emesos en Fuji Terebi amb un total de 50 episodis)

Guia d'episodis original

[modifica]

Astroboy (1963)

[modifica]
  • Primera sèrie, en blanc i negre
Episodi Títol
Kana/kanji Rōmaji Traducció
001 アトム誕生 Atom Tanjou Apareix Àtom
002 フランケン Furaken Franken
003 火星探検 kasei tanken Expedició a Mart
004 ゲルニカ Gerunika El Guernica
005 スフィンクス Sufinkusu L'esfinx
006 電光人間 Denkô ningen L'home elèctric
007 アトム大使 Atom taishi Àtom, l'ambaixador
008 幽霊製造機 yuurei seizou ki Fantasma, l'enginyeria de producció
009 ブラックルックス Black Lux Llum Negra
010 イワンの馬鹿 Iwan no baka El ximple d'Iwan
011 タイムマシン Taimu mashin La màquina del temps
012 十字架島 Juujika tou L'Illa de la Creu
013 キリストの眼 Kirisuto no me Els Ulls de Crist
014 人工太陽 Jinko Taiyo El Sol artificial
015 植物人間 Shokobutsu ningen L'home planta
016 白い惑星号 Shiroi wakusei gou Planeta blanc número
017 ロボットランド Robotto Rando Robotlàndia
018 ガデム Gademu Gadem
019 アトム対魔神 Atom tai maijin Àtom contra el déu malèvol
020 気体人間 Kitai ningen L'home gas
021 人工衛星R-45 Jinkou eisei R - 45 Satèl·lit artificial R-45
022 海蛇島 Umihebi tou L'Illa de la Serp Marina
023 ミュータント Myuutanto Mutant
024 海底王国 Kaitei oukoku El regne del mar
025 地底戦車 chitei sensha El botó del tanc
026 アトラス Atoras Atlas

Astroboy, Tezuka i les preocupacions que sorgeixen de la robòtica

[modifica]
Isaac Asimov en 1965

Durant tota la saga d'Astroboy, sorgeix per part de Tezuka una preocupació sobre la interacció de les màquines amb les persones, i les implicacions que aquestes podrien tenir per al bé de la humanitat, i arriba a desenvolupar idees i conceptes extremadament pròxims als proposats amb les Tres Lleis de la Robòtica d'Isaac Asimov les quals semblen anar guiades per les mateixes preocupacions, a pesar que Tezuka no va formular cap llei pròpiament dita, si va arribar a formular una espècie de senzilles regles ètiques de sentit comú que regixen l'existència i la coexistència dels robots amb els sers humans, i estes regles són al final prou semblants a les tres lleis formulades per Asimov, tot i que desenvolupades d'una manera més senzilla i més intuïtiva i, a diferència d'Asimov, els personatges robòtics de Tezuka no tracten de buscar maneres de circumval·lar les regles, ja que en l'univers de Tezuka els robots tenen un lliure albir intel·lectual i moral de què no disposen els personatges de l'univers Asimov i arriben de vegades a vertaders assajos filosòfics com els desenvolupats pel robot Andrew Martin en L'home bicentenari.

A pesar de la similitud de pensament entre Tezuka i Asimov, no hi ha constància en l'obra de Tezuka o en la d'Asimov de referències entre ells, per tant, sembla que van arribar des de punts d'inici diferents a conclusions semblants sobre el tema.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Schodt, Frederik L. The Astro Boy Essays: Osamu Tezuka, Mighty Atom, and the Manga/Anime Revolution. Berkeley, CA: Stone Bridge Press, 2007. ISBN 1933330546.