Vés al contingut

Anià d'Alexandria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaAnià d'Alexandria

Sant Anià reparant la sandàlia de Marc, per Arnau Bassa, 1346 (Manresa, Seu)
Nom original(grc) Αννιανός Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementΑνιανός (Anianós, Anianus, "consagrat a Anna Perenna", deessa lunar)
p. segle I Modifica el valor a Wikidata
Alexandria (Egipte) Modifica el valor a Wikidata
Mort82 dC ↔ 86 dC Modifica el valor a Wikidata
Alexandria (Egipte) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Sant Marc (Alexandria) 
2n Patriarca d'Alexandria
61 dC – 83 dC
← MarcAbili d'Alexandria → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ResidènciaCatedral de Sant Marc Modifica el valor a Wikidata
ReligióCristianisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Bisbe
CelebracióTota la cristiandat
Festivitat25 d'abril; 16 de novembre (coptes)
Patró deSabaters

Anià d'Alexandria (Egipte, s. I - Alexandria, 82-85) va ser un deixeble de l'evangelista Marc, segon patriarca d'Alexandria. És venerat com a sant per totes les confessions cristianes.

Hagiografia

[modifica]

La seva vida és narrada als Actes de Sant Marc, apòcrifes, i per Eusebi de Cesarea, sense que es pugui esbrinar la versemblança del relat. Diuen que Marc, després del seu viatge a la Cirenaica, va arribar a Alexandria, entrant pel barri de Rakotis. Hi cercà un sabater, ja que tenia una sandàlia trencada i anà a l'obrador d'Anià. Mentre reparava el calçat, Anià es punxà amb l'agulla i renegà enrabiat "Heis ho Theos!" (literalment, "Déu és un").[1] Marc aprofità l'ocasió i, alhora que li guaria miraculosament la ferida, li predicà l'evangeli. Anià convidà Marc a casa seva, on continuà predicant a ell i la seva família i on els batejà, juntament amb l'amo de la casa. Altres persones van ésser també convertides i batejades.

La moderna historiografia dubta de la historicitat d'aquestes fonts i pensa que Anià hauria estat un noble alexandrí, convertit al cristianisme per Marc.

Ordenació d'Anià

[modifica]

Quan Marc va deixar la ciutat, va ordenar Anià com a cap de la comunitat cristiana o bisbe, a més d'ordenar tres preveres i set diaques que l'ajudarien.[2] Quan tornà, dos anys després, va trobar que l'església alexandrina s'havia consolidat i estès, edificant un temple a Bucalis, a l'est del port. Marc hi fou martiritzat i Anià continuà dirigint la comunitat durant un total de disset anys i mig.

Anià morí de mort natural i fou sebollit a la vora de Marc, a l'església de Bucalis. És venerat juntament a Sant Marc el 25 d'abril, llevat de l'Església Copta, que el celebra el 16 de novembre.

Iconografia

[modifica]

Obresː

Referències

[modifica]
  1. Potser Anià era hebreu o un pagà convertit al judaisme.
  2. Existeix una controvèrsia sobre si s'ha de considerar com el primer o el segon patriarca d'Alexandria: l'Església catòlica i l'Església Ortodoxa el consideren el primer, però l'Església Ortodoxa Copta pensa que el primer va ésser Marc i Anià només n'era el segon.
  3. «Fitxa del retaule de Sant Marc i Sant Anià de la Seu de Manresa». Arxivat de l'original el 27 de gener 2016. [Consulta: 13 gener 2016].

Bibliografia

[modifica]