2007 en els vols espacials
Llançaments orbitals | |
---|---|
Primer | 10 de gener |
Últim | 25 de desembre |
Total | 68 |
Èxits | 63 |
Fracassos | 3 |
Fracassos parcials | 2 |
Catalogat | 65 |
Primícies nacionals | |
Satèl·lit | Colòmbia Maurici |
Viatger espacial | Malàisia |
Coets | |
Vols de prova | Atlas V 421 Llarga Marxa 3B/E Proton-M Enhanced PSLV-CA Shavit-2 Zenit-2M |
Jubilacions | H-IIA 2022 |
Vols tripulats | |
Orbital | 5 |
Total dels viatgers | 27 |
Aquest article és una llista d'esdeveniments de vols espacials relacionats que es van produir el 2007. En aquest any es van realitzar diversos esdeveniments importants dels quals s'inclou una prova d'ASAT xinesa, els llançaments de les missions americanes Phoenix i Dawn per estudiar Mart i el cinturó d'asteroides respectivament, l'orbitador lunar japonès Kaguya, i la primera sonda lunar, el Chang'e 1.
La definició acceptada internacionalment d'un vol espacial, no és més que qualsevol vol que travessa la línia de Kármán, 100 quilòmetres sobre el nivell del mar. El primer llançament de vol espacial registrat de l'any va tenir lloc el 10 de gener, quan un PSLV, va ser llançat des del Satish Dhawan Space Centre, situant quatre naus espacials en òrbita terrestre baixa. Una d'aquestes naus va ser el SRE-1, que va tornar a la Terra dotze dies després, com a primer intent de recuperar un satèl·lit després de la reentrada per part de l'Índia.
En aquest any, diversos coets transportadors van realitzar els seus vols inaugurals; el PSLV-CA, Llarga Marxa 3B/E, Shavit-2, Zenit-2M i el Proton-M Enhanced. Aquests es deriven de versions modernitzades i actualitzades de tots els sistemes existents. El míssil RS-24 va conduir el primer llançament, i l'Atlas V va realitzar el primer vol en configuració 421. Els primers satèl·lits colombians i mauricians, Libertad 1 i Rascom-QAF 1 respectivament, van ser llançats el 2007, encara que una fuga d'heli va reduir la vida operacional del Rascom per tretze anys.
Exploració espacial
[modifica]Es van llançar diverses sondes per explorar la Lluna. L'orbitador japonès Kaguya, juntament amb els petits Okina i Ouna, van ser llançats el 14 de setembre. El vehicle espacial va entrar en òrbita selenocèntrica el 3 d'octubre. La Xina va llançar la seva primera sonda lunar, el Chang'e 1, el 24 d'octubre, entrant en òrbita selenocèntrica el 5 de novembre. El 2007, es van llançar dos satèl·lits en òrbites terrestres altament el·líptiques com a part de la missió THEMIS que també es van enviar a la Lluna. Van realitzar sobrevols lunars a principis del 2011.
A l'agost, la sonda Phoenix de la NASA va ser llançada cap a Mart, seguit de la missió Dawn cap al cinturó d'asteroides al setembre. La Cassini va continuar fent sobrevols a les llunes de Saturn, sobretot centrant-se en Tità. En novembre, Rosetta va sobrevolar la Terra, on es va confondre amb un asteroide, i se'n va donar la designació provisional de 2007 VN84.
Vol espacial tripulat
[modifica]En aquest any hi va haver cinc vols espacials tripulats, dos per Rússia i tres pels Estats Units. Rússia va realitzar dos missions Soiuz a l'Estació Espacial Internacional per l'intercanvi de tripulació. El Soiuz TMA-10, llançat el 7 d'abril, va transportar la tripulació de l'Expedition 15 a l'estació. En aquest vol també va viatjar el turista espacial Charles Simonyi que va tornar a bord del Soiuz TMA-9, dies després. Quan el TMA-10 va tornar a la Terra a l'octubre, es va realitzar la segona reentrada balística consecutiva dels Soiuz, a causa de problemes amb els cargols de separació. El Soiuz TMA-11, llançat el 10 d'octubre, va transportar la tripulació de l'Expedition 16, juntament amb el primer malaisi a l'espai, Sheikh Muszaphar Shukor, que va ser seleccionat per al vol en el programa Angkasawan. Va tornar a bord del Soiuz TMA-10. Quan el TMA-11 va aterrar el 2008, també va fer un descens balístic.
També es van veure tot un seguit d'activitats continuades en l'Estació Espacial Internacional, pels vols del transbordador espacial americà. En el 8 de juny, el transbordador espacial Atlantis va realitzar el primer llançament del transbordador de l'any, amb el STS-117, amb set astronautes, i el segment S3/4 de l'ISS. Va ser el primer transbordador a enlairar-se des del Complex 39A al Kennedy Space Center des del STS-107 el 2003. El llançament havia estat retardat des del febrer a causa de danys de la calamarsa al tanc extern, que va requierir reparar-lo en el Vehicle Assembly Building. A l'agost, el transbordador espacial Endeavour va ser llançat en la seva primera missió des del 2002, el STS-118. Es transportava el segment del S5, i va marcar el vol final del mòdul Spacehab, que es va utilitzar per portar els subministraments. La primera astronauta educadora de la NASA, Barbara Morgan, va volar a bord del STS-118. Morgan havia estat prèviament una substituta de Christa McAuliffe, que va morir en l'accident del Challenger en el 1986. El STS-120, es va llançar el 23 d'octubre usant el transbordador espacial Discovery, que transportava el node Harmony, el primer component pressuritzat de l'Estació espacial internacional a ser llançat des del Pirs al setembre del 2001. Es van realitzar diversos intents de llançament del Atlantis en desembre durant el STS-122 però van ser retardats fins al 2008, ja que els sensors ECO van fallar en el tanc extern.
Errors de llançament
[modifica]El 2007 hi va haver tres llançaments orbitals, que van implicar un Zenit, un Falcon 1 i un Proton que va fracassar, i dos més, un Atlas V i un GSLV, van resultar en errors parcials. El 30 de gener, un Zenit-3SL de Sea Launch va explotar en la plataforma de llançament Ocean Odyssey, segons després de la ignició. L'error va destruir el satèl·lit NSS-8, i va causar danys considerables a la plataforma Odyssey. Més tard es va determinar que l'error havia estat causada per les deixalles en la turbobomba. Com a resultat del temps d'inactivitat per dur a terme les reparacions, i les males condicions del mar a final d'any, Sea Launch no va dur a terme cap altre llançament fins al 2008.
El 21 de març, SpaceX va llançar el segon Falcon 1. A causa de l'error del vol inaugural, el llançament es va fer com un vol de demostració, sense una càrrega funcional. El llançament no va poder arribar a l'òrbita a causa d'una cadena d'esdeveniments, començant amb un error en l'establiment de la relació de mescla de combustible, el que va resultar un baix rendiment en la primera etapa, i el coet estava massa baix en el moment de la separació de la primera etapa. Les condicions atmosfèriques en aquella altitud van causar un recontacte entre etapes, creant una pèrdua de combustible de la segona etapa. Això va donar com a resultat una separació prematura de la segona etapa, i el coet no va poder arribar a l'òrbita. Aquest va ser l'últim llançament del Falcon 1 amb el motor Merlin-1A amb refrigeració ablativa, que es va reemplaçar amb la refrigeració regenerativa del Merlin-1C per a vols subsegüents, a partir de l'agost del 2008. Com que es van completar les proves de diversos objectius, SpaceX va afirmar que el llançament va ser un èxit total, i va declarar que el Falcon 1 era operacional.
Va finalitzar la família Atlas amb una ratxa consecutiva de vuitanta llançaments amb èxit en catorze anys, després d'un error parcial de l'Atlas V llançat el 15 de juny. Una vàlvula defectuosa va provocar una fuita de combustible al tram superior Centaur, resultant en una separació prematura al final de la seva segona ignició. Això va resultar que el satèl·lit USA-194 fou lliurat en una òrbita més baixa del previst. La nau espacial van ser capaç de corregir l'òrbita utilitzant els seus motors de maniobra.
El cinquè GSLV va ser llançat el 2 de setembre, amb el satèl·lit INSAT-4CR. Aquest va ser el primer llançament de GSLV des de l'error del del juliol del 2006. El coet va realitzar un rendiment inferior, i va col·locar el satèl·lit en una òrbita amb un menor apogeu i una inclinació més gran del previst. Això suposava que la nau espacial havia d'utilitzar el combustible reservat per l'ús estacionari per elevar-se a l'òrbita correcta, a costa de la seva vida operacional.
El 5 de setembre, un Proton-M amb el tram superior del Briz-M, va fallar en situar el JCSAT-11 a l'òrbita, després de la segona etapa del coet transportador es va fracassar en separar-se del primer. Més tard, es va informar que hi havia un malfuncionament en el cablejat.
Resum de llançaments
[modifica]En total, en aquest any es van realitzar seixanta-vuit llançaments orbitals, amb seixanta-cinc assolint l'òrbita, i tres fracassos rotunds. Aquest va ser un increment de dos intents de llançaments orbitals respecte al 2006, amb un de més assolint l'òrbita. L'últim llançament de l'any va ser en el 25 de desembre, amb un Proton-M amb tres satèl·lits de navegació GLONASS per al govern rus.
En el 2007 es van veure un gran nombre de llançaments de coets sonda i míssils. L'11 de gener, l'Exèrcit Popular d'Alliberament xinès va utilitzar un Dong-Feng 21 derivat a una arma anti-satèl·lit per destruir el Feng Yun 1C, un satèl·lit climàtic inactiu. Rússia també va començar les proves amb el míssil RS-24 Iars.
En aquest any la Xina va conduir deu llançaments orbitals, utilitzant la família de coets Llarga Marxa, mentre que Europa en va realitzar cinc utilitzant l'Ariane 5. L'Índia va realitzar tres intents de llançaments orbitals, utilitzant coets PSLV-C, PSLV-CA i GSLV, però el llançament del GSLV va resultar en error parcial. Israel va conduir un sol llançament amb èxit utilitzant el primer coet Shavit-2. El Japó va llançar amb èxit dos coets H-IIA. Rússia i l'antiga Unió Soviètica va conduir vint-i-sis llançaments, incloen-t'hi un error, però sense incloure el programa internacional de Sea Launch, l'únic intent de llançament fracassat. Els Estats Units van realitzar dinou llançaments, tot i que s'havien anunciat originalment en els seus plans de llançar molts més, però els problemes tècnics amb l'Atlas V, el Delta IV i el Falcon 1, havien causat una sèrie de retards. Dos dels sis llançaments planificats del transbordador espacial van ser retardats fins al 2008, el STS-123 a causa dels retards en cadena de la missió STS-117, i STS-122 a causa de problemes amb els sensors del motor.
Llançaments
[modifica]← Gen · Feb · Mar · Abr · Mai · Jun · Jul · Aug · Set · Oct · Nov · Des → |
Data i hora (UTC) | Coet | Plataforma de llançament | LSP | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Càrrega útil | Operador | Òrbita | Funció | Deteriorament (UTC) | Resultat | ||
Comentaris | |||||||
Gener[modifica] | |||||||
10 de gener 03:53[1] |
Índia - PSLV-C | Índia - Satish Dhawan FLP | Índia - ISRO | ||||
Índia - Cartosat-2 | ISRO | Heliosíncrona | Imatgeria | En òrbita | En curs | ||
Índia - SRE-1 | ISRO | Òrbita baixa (polar) | Tecnologia | 22 de gener 04:16[2] |
Reeixit | ||
Indonèsia Alemanya - Lapan-TUBsat | LAPAN/TU Berlin | Òrbita baixa (polar) | Imatgeria | En òrbita | En curs | ||
Argentina - Pehuensat-1 | AATE | Òrbita baixa (polar) | Tecnologia | En òrbita | En curs | ||
SRE va ser la primera nau espacial índia a ser recuperada després d'un reentrada, el Pehuensat va romandre intencionadament enganxat a l'adaptardor de càrrega | |||||||
11 de gener 22:28[3][4] |
Xina - DF-21 | Xina - Xichang[5] | Xina - PLA | ||||
Xina - ASAT | PLA | Suborbital | Prova d'ASAT | 11 de gener | Reeixit | ||
Va destruir el satèl·lit Feng Yun 1C | |||||||
16 de gener 02:20[4] |
Japó - S-310 | Japó - Uchinoura | Japó - JAXA | ||||
JAXA | Suborbital | Ionosfèric | 16 de gener | Reeixit | |||
18 de gener 02:12[5] |
Rússia - Soiuz-U | Kazakhstan - Baikonur Site 1/5 | Japó - Roskosmos | ||||
Rússia - Progress M-59 | Roskosmos | Òrbita baixa (ISS) | Logística | 1 d'agost 19:26 |
Reeixit | ||
Vol de la ISS 24P | |||||||
19 de gener 12:29[4] |
Canadà - Black Brant VB | Estats Units - Poker Flat | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - JOULE II | Clemson | Suborbital | Auroral | 19 de gener | Reeixit | ||
19 de gener 12:30[4] |
Canadà - Black Brant IX | Estats Units - Poker Flat | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - JOULE II | Clemson | Suborbital | Aurores | 19 de gener | Reeixit | ||
19 de gener 12:44[4] |
Estats Units - Terrier-Orion | Estats Units - Poker Flat | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - JOULE II | Clemson | Suborbital | Aurores | 19 de gener | Reeixit | ||
19 de gener 12:45[4] |
Estats Units - Terrier-Orion | Estats Units - Poker Flat | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - JOULE II | Clemson | Suborbital | Aurores | 19 de gener | Reeixit | ||
27 de gener 05:20[4] |
Rússia - R-17 Elbrus | Estats Units - Barking Sands | Estats Units - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Estats Units - FFT-6 FMA | MDA | Suborbital | Objectiu | 27 de gener | Reeixit | ||
Interceptat per THAAD | |||||||
27 de gener[4] | Estats Units - THAAD | Estats Units - Barking Sands | Estats Units - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Estats Units - FFT-6 | MDA | Suborbital | Prova d'ABM | 27 de gener | Reeixit | ||
30 de gener 23:22[5] |
Ucraïna - Zenit-3SL | Noruega - Ocean Odyssey | Nacions Unides - Sea Launch | ||||
Països Baixos - NSS-8 | SES New Skies | Destinat: Geosíncrona | Comunicacions | T-0 | Error de llançament | ||
El primer tram del motor a causa de brutícia a la turbobomba,[6] el coet va explotar al coet | |||||||
30 de gener[4] | Rússia - R-17 Elbrus | Síria - Syria | Síria - Exèrcit sirià | ||||
Exèrcit de síria | Suborbital | Prova de míssils | 30 de gener | Reeixit | |||
Febrer[modifica] | |||||||
2 de febrer 16:28[7] |
Xina - Llarga Marxa 3A | Xina - Xichang LA-2 | Xina - CNSA | ||||
Xina - Beidou-1D | CNSA | Geoestacionària | Navegació | En òrbita | Error parcial del vehicle Operacional | ||
Hi va haver problemes en el desplegament dels panells solars, eventualment corregit des de terra | |||||||
7 de febrer 08:15[4] |
Estats Units - LGM-30G Minuteman III | Estats Units - Vandenberg LF-10 | Estats Units - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Estats Units - GT-193GM | Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica | Suborbital | Prova de míssils | 7 de febrer | Reeixit | ||
Va impactar al Reagan Test Site | |||||||
12 de febrer 12:45[4] |
Canadà - Black Brant XII | Estats Units - Poker Flat | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - ROPA[8] | Dartmouth | Suborbital | Aurores | 12 de febrer | Reeixit | ||
14 de febrer 09:22[4] |
Estats Units - Terrier-Orion | Estats Units - Poker Flat | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - HEX 2 | Alaska | Suborbital | Termosfèric | 14 de febrer | Reeixit | ||
14 de febrer 09:27[4] |
Canadà - Black Brant X | Estats Units - Poker Flat | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - HEX 2 | Alaska | Suborbital | Termosfèric | 14 de febrer | Reeixit | ||
14 de febrer 09:36[4] |
Estats Units - Terrier-Orion | Estats Units - Poker Flat | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - HEX 2 | Alaska | Suborbital | Termosfèric | 14 de febrer | Reeixit | ||
14 de febrer 09:38[4] |
Estats Units - Terrier-Orion | Estats Units - Poker Flat | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - HEX 2 | Alaska | Suborbital | Termosfèric | 14 de febrer | Reeixit | ||
17 de febrer 23:01[7] |
Estats Units - Delta II 7925-10C | Estats Units - Cape Canaveral SLC-17B | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Estats Units - THEMIS A | NASA | Altament el·líptica | Aurores | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - THEMIS B (2007–2009) Estats Units - Artemis P1 (2009—) |
NASA | Altament el·líptica Selenocèntrica (planificat) |
Aurores | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - THEMIS C (2007–2009) Estats Units - Artemis P2 (2009—) |
NASA | Altament el·líptica Selenocèntrica (planned) |
Aurores | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - THEMIS D | NASA | Altament el·líptica | Aurores | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - THEMIS E | NASA | Altament el·líptica | Aurores | En òrbita | Operacional | ||
Es va completar la missió THEMIS en el 2009. Van romandre tres naus espacials per a l'ús d'una ampliació de la mateixa missió, mentre que els altres dos van fer camí cap a la Lluna per la missió Artemis. | |||||||
24 de febrer 04:41[7] |
Japó - H-IIA 2024 | Japó - Tanegashima LA-Y1 | Japó - JAXA | ||||
Japó - IGS-Radar 2[7] | CSICE | Heliosíncrona | Reconeixement | En òrbita | Error parcial del vehicle | ||
Japó - IGS-Òptic 3V[7] | CSICE | Heliosíncrona | Reconeixement Tecnologia |
En òrbita | Operacional | ||
Va fallar el IGS-Radar 2 en el 29 d'agost del 2010 a causa de problemes amb les bateries[9] | |||||||
25 de febrer[7] | Iran - Shahab-3 | Iran - Iran | Iran - IARI | ||||
Iran - Kavesh | INSA | Suborbital | Científic | 25 de febrer | Reeixit | ||
Primer llançament científic iranià amb èxit | |||||||
28 de febrer 08:39[4] |
Canadà - Black Brant XII | Estats Units - Poker Flat | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - CHARM | Dartmouth | Suborbital | Científic | 28 de febrer | Reeixit | ||
Març[modifica] | |||||||
1 de març | Índia - RH-200SV | Noruega - Andøya | Noruega - Andøya | ||||
Noruega - Mini-DUSTY 13 | Andøya | Suborbital | Tecnologia | 1 de març | Error parcial de llançament | ||
El coet va tenir un rendiment inferior i no va poder aconseguir l'apogeu correcte | |||||||
6 de març 00:30[4] |
Estats Units - SR-19 | Estats Units - C-17, Kauai | Estats Units - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica/MDA | Suborbital | Objectiu | 6 de març | Reeixit | |||
9 de març 03:10[10] |
Estats Units - Atlas V 401 | Estats Units - Cape Canaveral SLC-41 | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Estats Units - ASTRO | DARPA | Òrbita baixa | Tecnologia | En òrbita | Reeixit | ||
Estats Units - NEXTSat | DARPA | Òrbita baixa | Tecnologia | En òrbita | Reeixit | ||
Estats Units - MidSTAR-1 | US Naval Academy | Òrbita baixa | Radiació Tecnologia |
En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - FalconSAT-3 | Acadèmia de la Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica | Òrbita baixa | Ionosfèric Plasma |
En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - STPSat-1 | Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica/STP | Òrbita baixa | Atmosfèric Tecnologia |
En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - CFESat | LANL | Òrbita baixa | Ionosfèric | En òrbita | Operacional | ||
L'ASTRO i el NEXTSat van ser utilitzats en el programa de proves Orbital Express, com a últim proveïment i servei Llançament designat com a STP-1 | |||||||
11 de març 22:03[10] |
Europa - Ariane 5ECA | França - Kourou ELA-3 | França - Arianespace | ||||
Regne Unit - Skynet 5A | Paradigm/MoD | Geoestacionari | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Índia - INSAT 4B | ISRO | Geoestacionari | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
21 de març 01:10[11] |
Estats Units - Falcon 1 | Illes Marshall - Omelek | Estats Units - SpaceX | ||||
Estats Units - DemoSat (LCT2/AFSS) | SpaceX/DARPA/NASA | Destinat: Òrbita baixa | Tecnologia | 21 de març | Error de llançament | ||
Pèrdua de senyal després de problemes de control, es va fallar en assolir l'òrbita, es van aconseguir diversos objectius de proves | |||||||
21 de març 04:27[4] |
Estats Units - Chimera (Minuteman/Minotaur II) | Estats Units - Vandenberg LF-06 | Estats Units - Orbital Sciences | ||||
Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica | Suborbital | Objectiu | 21 de març | Reeixit | |||
Demostració de traça | |||||||
Abril[modifica] | |||||||
6 d'abril 06:42[4] |
Rússia - R-17 Elbrus | Estats Units - Kauai | Estats Units - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica | ||||
MDA | Suborbital | Objectiu | 6 d'abril | Reeixit | |||
Demostració de traça | |||||||
7 d'abril 17:31[11] |
Rússia - Soiuz-FG | Kazakhstan - Baikonur Site 1/5 | Rússia - Roskosmos | ||||
Rússia - Soiuz TMA-10 | Roskosmos | Òrbita baixa (ISS) | ISS Expedition 15 | 21 d'octubre 10:36 |
Reeixit | ||
Vol tripulat amb tres cosmonautes, incloent-hi un turista espacial pagant | |||||||
9 d'abril 22:54[11] |
Rússia - Proton-M/Briz-M | Kazakhstan - Baikonur Site 200/39 | Rússia Estats Units - ILS | ||||
Canadà - Anik F3 | Telesat | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Error parcial del vehicle | ||
Malfuncionament en el transmissor de banda Ka | |||||||
11 d'abril 03:27[11] |
Xina - Llarga Marxa 2C-III | Xina - Taiyuan LC-1 | Xina - CNSA | ||||
Xina - Haiyang-1B | CAST | Heliosíncrona | Oceanografia | En òrbita | Operacional | ||
12 d'abril 05:32[4] |
Índia - Agni-III | Índia - Integrated Test Range | Índia - IDRDL | ||||
Índia - Vehicle de reentrada | IDRDL | Suborbital | Prova de míssils | 12 d'abril | Reeixit | ||
13 d'abril 20:11[11] |
Xina - Llarga Marxa 3A | Xina - Xichang LA-3 | Xina - CNSA | ||||
Xina - Compass-M1 (Beidou-2A) | CNSA | Òrbita mitjana | Navegació | En òrbita | Operacional | ||
17 d'abril 06:46:34[11] |
Ucraïna - Dnepr-1 | Kazakhstan - Baikonur Site 109/95 | Rússia - ISC Kosmotras | ||||
Egipte - EgyptSat 1 | NARS | Heliosíncrona | Observació | En òrbita | Operacional | ||
Aràbia Saudita - Saudisat-3 | RSRI | Heliosíncrona | Científic | En òrbita | Operacional | ||
Aràbia Saudita - SaudiComsat-3 | RSRI | Heliosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Aràbia Saudita - SaudiComsat-4 | RSRI | Heliosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Aràbia Saudita - SaudiComsat-5 | RSRI | Heliosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Aràbia Saudita - SaudiComsat-6 | RSRI | Heliosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Aràbia Saudita - SaudiComsat-7 | RSRI | Heliosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - CP-3 | CalPoly | Heliosíncrona | Tecnologia | En òrbita | Error parcial del vehicle Operacional | ||
Estats Units - CP-4 | CalPoly | Heliosíncrona | Tecnologia | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - CAPE-1 | Lafayette | Heliosíncrona | Tecnologia | En òrbita | Error parcial del vehicle | ||
Colòmbia - Libertad 1 | Sergio Arboleda | Heliosíncrona | Tecnologia | En òrbita | Reeixit | ||
Estats Units - AeroCube 2 | Aerospace Corporation | Heliosíncrona | Tecnologia | En òrbita | Error del vehicle | ||
Estats Units - CSTB-1 | Boeing | Heliosíncrona | Tecnologia | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - MAST | Tethers Unlimited | Heliosíncrona | Tecnologia | En òrbita | Operacional | ||
Els CP-3, CP-4, CAPE-1, Libertad 1, AeroCube 2, CSTB-1, i MAST estaven als contenidors del P-POD, però va haver problemes amb la font d'alimentació de CAPE-1; el Libertad 1 va ser desactivat després de la finalització de la missió; l'AeroCube 2 va patir un malfuncionament del panell/convertidor solar;[12] La missió del CP-3 va ser afectat per problemes amb el sistema de comunicacions[13] | |||||||
23 d'abril 10:00[11] |
Índia - PSLV-CA | Índia - Satish Dhawan SLP | Índia - ISRO | ||||
Itàlia - AGILE | ASI | Òrbita baixa | Astronomia RG | En òrbita | Operacional | ||
Índia - AAM | ISRO | Òrbita baixa | Tecnologia | En òrbita | Operacional | ||
Vol inaugural del PSLV-CA | |||||||
24 d'abril 06:48[14] |
Estats Units - Minotaur I | Estats Units - MARS Pad 0B | Estats Units - Orbital Sciences | ||||
Estats Units - NFIRE | MDA | Òrbita baixa | Defensa de míssils | En òrbita | Operacional | ||
25 d'abril 20:26:00[14] |
Estats Units - Pegasus-XL | Estats Units - L-1011, Vandenberg | Estats Units - Orbital Sciences | ||||
Estats Units - AIM (SMEX 9) | NASA | Òrbita baixa | Aeronomia | En òrbita | Operacional | ||
26 d'abril 21:31[4] |
Estats Units - Terrier-Orion | Estats Units - Kauai | Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Objectiu | Marina dels Estats Units d'Amèrica | Suborbital | Objectiu | 26 d'abril | Reeixit | ||
Interceptat per SM-3 | |||||||
26 d'abril 21:32[4] |
Estats Units - RIM-161 Standard Missile 3 | Estats Units - USS Lake Erie, Kauai | Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Interceptor | Marina dels Estats Units d'Amèrica | Suborbital | Prova ABM | 26 d'abril | Reeixit | ||
Interceptat per Terrier-Orion | |||||||
28 d'abril 14:56[4] |
Estats Units - SpaceLoft XL | Estats Units - Spaceport America | Estats Units - UP Aerospace | ||||
Estats Units - Legacy | Celestis | Suborbital | Sepultura espacial | 28 d'abril | Reeixit | ||
Estats Units - LaunchQuest | CCAT/NALI | Suborbital | Investigació estudiantil | 28 d'abril | Reeixit | ||
Estats Units - RocketSat II | NASA/Colorado | Suborbital | Tecnologia | 28 d'abril | Reeixit | ||
Estats Units - Seeds | Epsori Space Systems | Suborbital | Biològic | 28 d'abril | Reeixit | ||
Estats Units - Antimatter/Space²O | MEI | Suborbital | Ingredients de la beguda | 28 d'abril | Reeixit | ||
Estats Units - Objectes comemoratius | Astrata RocketFoto Astrax |
Suborbital | 28 d'abril | Reeixit | |||
Llançament de sonda recuperable a un apogeu de 117 quilòmetres, el Legacy va incloure restes de l'astronauta Gordon Cooper i l'actor James Doohan, el mal temps va retardar la recuperació | |||||||
Maig[modifica] | |||||||
4 de maig 22:29[14] |
Europa - Ariane 5ECA | França - Kourou ELA-3 | França - Arianespace | ||||
Luxemburg - Astra 1L | SES Astra | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - Galaxy 17 | Intelsat | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
12 de maig 03:25:38[14] |
Rússia - Soiuz-U | Kazakhstan - Baikonur Site 1/5 | Rússia - Roskosmos | ||||
Rússia - Progress M-60 | Roskosmos | Òrbita baixa (ISS) | Logística | 25 de setembre 19:48 |
Reeixit | ||
Vol de la ISS 25P | |||||||
13 de maig 16:01[14] |
Xina - Llarga Marxa 3B/E | Xina - Xichang LA-2 | Xina - CNSA | ||||
Nigèria - NigComSat-1 | NASRDA | Servei: Geosíncrona Actualment: Cementiri |
Comunicacions | En òrbita | Error del vehicle | ||
Vol inaugural del Llarga Marxa 3B/E, el primer satèl·lit de comunicacions geosíncron africà, es va retirar a causa d'un mal funcionament del sistema elèctric en el novembre del 2008.[15] | |||||||
15 de maig[4] | Estats Units - UGM-133 Trident II | Estats Units - ETR, USS Tennessee | Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Estats Units - FCET-37 | Marina dels Estats Units d'Amèrica | Suborbital | SLBM test | 15 de maig | Reeixit | ||
15 de maig[4] | Estats Units - UGM-133 Trident II | Estats Units - ETR, USS Tennessee | Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Estats Units - FCET-37 | Marina dels Estats Units d'Amèrica | Suborbital | Prova de SLBM | 15 de maig | Reeixit | ||
25 de maig 07:12[17] |
Xina - Llarga Marxa 2D | Xina - Jiuquan LA-4/SLS-2 | Xina - CNSA | ||||
Xina - Yaogan 2 | CNSA | Heliosíncrona | Imatgeria de la Terra | En òrbita | Operacional | ||
Xina - Zheda PiXing-1 (MEMS-Pico) | Zhejiang University | Heliosíncrona | Tecnologia | En òrbita | Operacional | ||
Llançament orbital xinès amb èxit número 100,[16] El MEMS-Pico està destinat a la investigació microelectrònica | |||||||
25 de maig 13:15 |
Estats Units - UGM-27 Polaris (STARS) | Estats Units - Kodiak | Estats Units - Sandia | ||||
FTG-03 Objectiu | MDA | Suborbital | Prova ABM | 25 de maig | Error | ||
No va arribar a l'altitud correcta, no es va llançar l'interceptador GMD-OBV[18] | |||||||
29 de maig 10:20[4] |
Rússia - RS-24 | Rússia - Plesetsk | Rússia - RVSN | ||||
RVSN | Suborbital | Prova de míssils | 29 de maig | Reeixit | |||
Vol inaugural del míssil RS-24 | |||||||
29 de maig 20:31:30[17] |
Rússia - Soiuz-FG/Fregat | Kazakhstan - Baikonur Site 31/6 | Europa Rússia - Starsem | ||||
Estats Units - Globalstar 65 | Globalstar | Òrbita baixa | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - Globalstar 69 | Globalstar | Òrbita baixa | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - Globalstar 71 | Globalstar | Òrbita baixa | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - Globalstar 72 | Globalstar | Òrbita baixa | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
31 de maig 16:08[17] |
Xina - Llarga Marxa 3A | Xina - Xichang LA-2 | Xina - CNSA | ||||
Xina - Sinosat-3 | Sinosat | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Vol número 100 del coet transportador Llarga Marxa | |||||||
Juny[modifica] | |||||||
7 de juny 18:00[17] |
Rússia - Soiuz-U | Rússia - Plesetsk Site 16/2 | Rússia - VKS | ||||
Rússia - Kosmos 2427 (Kobal't-M) | VKS | Òrbita baixa | Reconeixement | 22 d'agost 21:00 |
Reeixit | ||
8 de juny 02:34:01[17] |
Estats Units - Delta II 7420-10 | Estats Units - Vandenberg SLC-2W | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Itàlia - COSMO-1 | ASI[19] | Heliosíncrona | Imatgeria | En òrbita | Operacional | ||
8 de juny 23:38:04[17] |
Estats UnitsTransbordador espacial Atlantis | Estats Units - Kennedy Space Center LC-39A | Estats Units - United Space Alliance | ||||
Estats Units - STS-117 | NASA | Òrbita baixa (ISS) | Acoblament de la ISS | 22 de juny 19:49:38 |
Reeixit | ||
Nacions Unides - ITS S3/4 Truss | NASA | Òrbita baixa (ISS) | Component de la ISS (Estació espacial internacional) | En òrbita | Operacional | ||
Vol espacial orbital tripulat amb 7 astronautes, intercanvi de tripulació de l'ISS | |||||||
10 de juny | Israel - Shavit-2 | Israel - Palmachim | Israel - Israel Aerospace Industries | ||||
Israel - Ofeq-7 | IAI/Forces de Defensa d'Israel | Òrbita baixa (retrògrada) | Reconeixement | En òrbita | Operacional[20] | ||
Vol inaugural del Shavit-2 | |||||||
15 de juny 02:14[17] |
Ucraïna - Dnepr-1 | Kazakhstan - Baikonur Site 109/95 | Rússia - ISC Kosmotras | ||||
Alemanya - TerraSAR-X | DLR | Òrbita baixa | Radar Imatgeria | En òrbita | Operacional | ||
15 de juny 02:45[4] |
Estats Units - Talos-Castor | Austràlia - Woomera | Austràlia - DSTO | ||||
Austràlia - HyShot/HYCAUSE | DSTO | Suborbital | Investigació hipersònica | 15 de juny | Reeixit | ||
15 de juny 15:04[17] |
Estats Units - Atlas V 401 | Estats Units - Cape Canaveral SLC-41 | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Estats Units - USA-194 (NOSS-3-4A) | NRO | Òrbita baixa | Ocean surveillance | En òrbita | Error parcial de llançament Operacional | ||
Estats Units - USA-194 (NOSS-3-4B) | NRO | Òrbita baixa | Ocean surveillance | En òrbita | Error parcial de llançament Operacional | ||
El llançament del NRO núm. 30R, va ser situat en una òrbita incorrecta a acusa d'una separació prematura del tram superior del Centaur,[21] la nau espacial va corregir utilitzant els seus propis propulsors, el que va reduir la vida útil | |||||||
15 de juny[4] | Estats Units - Terrier-Orion | Estats Units - Kauai | Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Estats Units - ARAV | Marina dels Estats Units d'Amèrica | Suborbital | Objectiu | 15 de juny | Reeixit | ||
15 de juny[4] | Estats Units - Terrier-Orion | Estats Units - Kauai | Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Estats Units - ARAV | Marina dels Estats Units d'Amèrica | Suborbital | Objectiu | 15 de juny | Reeixit | ||
20 de juny | Estats Units - MEI-F3 | Estats Units - Las Cruces | Estats Units - MEI | ||||
Estats Units - RocketSat III | NASA/Colorado | Suborbital | Tecnologia | 20 de juny | Reeixit | ||
Estats Units - Antimatter/Space²O | MEI | Suborbital | Ingredients de la beguda | 20 de juny | Reeixit | ||
21 de juny[4] | Estats Units - Terrier-Orion | Estats Units - White Sands | NASA | ||||
Estats Units - ST-5000/CACS | NASA/NSROC | Suborbital | Prova de coet | 21 de juny | Reeixit | ||
21 de juny[4] | França - M51 | França - Biscarrosse, submarí | França - FOST | ||||
FOST | Suborbital | Prova de míssils | 21 de juny | Reeixit | |||
23 de juny 02:40[4] |
Estats Units - Castor 4B | Estats Units - Kauai | Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Marina dels Estats Units d'Amèrica | Suborbital | Objectiu | 23 de juny | Reeixit | |||
Interceptat per SM-3 | |||||||
23 de juny 02:44[4] |
Estats Units - RIM-161 Standard Missile 3 | Estats Units - USS Decatur, Kauai | Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Marina dels Estats Units d'Amèrica | Suborbital | Prova ABM | 23 de juny | Reeixit | |||
Interceptat per Castor 4B | |||||||
28 de juny[4] | Rússia - RSM-56 Bulava | Rússia - Mar Blanc, Submarí | Rússia - VMF | ||||
VMF | Suborbital | Prova de míssils | 28 de juny | Reeixit | |||
28 de juny 15:02[22] |
Ucraïna - Dnepr-1 | Rússia - Dombarovskiy | Rússia - ISC Kosmotras | ||||
Estats Units - Genesis II | Bigelow Aerospace | Òrbita baixa | Tecnologia | En òrbita | Operacional | ||
Mòdul inflable experimental | |||||||
29 de juny 10:00[22] |
Ucraïna - Zenit-2M | Kazakhstan - Baikonur Site 45/1 | Rússia - VKS | ||||
Rússia - Kosmos 2428 (Tselina-2) | VKS | Òrbita baixa | ELINT | En òrbita | Operacional | ||
Vol inaugural del Zenit-2M | |||||||
Juliol[modifica] | |||||||
2 de juliol 19:38[22] |
Rússia - Kosmos-3M | Rússia - Plesetsk Site 132/1 | Rússia - COSMOS International | ||||
Alemanya - SAR-Lupe-2 | Bundeswehr | Òrbita baixa (Polar) | Radar Reconeixement | En òrbita | Operacional | ||
5 de juliol 12:08[22] |
Xina - Llarga Marxa 3B | Xina - Xichang LA-2 | Xina - CNSA | ||||
Xina - Chinasat-6B | ChinaSatcom | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
7 de juliol 01:16:00[22] |
Rússia - Proton-M/Briz-M Enhanced | Kazakhstan - Baikonur Site 200/39 | Rússia Estats Units - International Launch Services | ||||
Estats Units - DirecTV-10 | DirecTV | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Vol inaugural del Proton-M Enhanced[23] | |||||||
19 de juliol[4] | Brasil - VSB-30 (306) | Brasil - Alcântara | Brasil - AEB | ||||
Brasil - Cuma II | INPE | Suborbital | Microgravetat | 19 de juliol | Error parcial del vehicle | ||
Un malfuncionament del paracaigudes o el sistema de flotació va impedir la recuperació | |||||||
Agost[modifica] | |||||||
2 d'agost 17:33:48[24] |
Rússia - Soiuz-U | Kazakhstan - Baikonur Site 1/5 | Rússia - Roskosmos | ||||
Rússia - Progress M-61 | Roskosmos | Òrbita baixa (ISS) | Logística Tecnologia |
22 de gener 2008 19:52 |
Reeixit | ||
Vol de la ISS 26P, va romandre en òrbita després de desacoblar-se per dur a terme experiments tecnològics | |||||||
3 d'agost 22:51:20[4] |
Estats Units - Terrier-Orion | Noruega - Andøya | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - MASS 1 | NASA/Colorado | Suborbital | Atmosfèric | 3 d'agost | Reeixit | ||
3 d'agost 23:22[4] |
Estats Units - Nike Orion | Noruega - Andøya | Alemanya - DLR | ||||
Noruega Alemanya França - ECOMA 3 | ARR, DLR, IAP | Suborbital | Atmosfèric | 3 d'agost | Reeixit | ||
Apogeu: 126.5 km | |||||||
4 d'agost 09:26:34[24] |
Estats Units - Delta II 7925 | Estats Units - Cape Canaveral SLC-17A | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Estats Units - Phoenix | NASA | Heliocèntrica | Mòdul de descens a Mart | 25 de maig 2008 23:38 |
Reeixit | ||
Va aterrar a Mart, en va descobrir aigua, es va rebre l'últim senyal de la nau el 2 de novembre del 2008 | |||||||
6 d'agost 22:56[4] |
Estats Units - Terrier-Orion | Noruega - Andøya | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - MASS 2 | NASA/Colorado | Suborbital | Atmosfèric | 6 d'agost | Reeixit | ||
7 d'agost[4] | Rússia - R-29R Volna | Rússia - Oceà Pacífic, submarí Delta III | Rússia - VMF | ||||
VMF | Suborbital | Prova de míssils | 7 d'agost | Reeixit | |||
8 d'agost 22:36:42[25] |
Estats UnitsTransbordador espacial Endeavour - | Estats Units - Kennedy Space Center LC-39A | Estats Units - United Space Alliance | ||||
Estats Units - STS-118 | NASA | Òrbita baixa (ISS) | Acoblament de la ISS | 21 d'agost 16:32 |
Reeixit | ||
Estats Units - SpaceHab LSM | NASA/SpaceHab | Òrbita baixa (STS) | Logística | Reeixit | |||
Nacions Unides - S5 Truss | NASA | Òrbita baixa (ISS) | Component de la ISS (Estació espacial internacional) | En òrbita | Operacional | ||
Vol espacial orbital tripulat amb set astronautes, vol final del mòdul SpaceHab | |||||||
13 d'agost 05:45[4] |
Canadà - Black Brant IX | Estats Units - White Sands LC-36 | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - LIDOS 2 | NASA/JHU | Suborbital | Astronomia ultraviolada | 13 d'agost | Reeixit | ||
14 d'agost 23:44[25] |
Europa - Ariane 5ECA | França - Kourou ELA-3 | Europa - Arianespace | ||||
Estats Units - Spaceway 3 | Hughes | Geoestacionària | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Japó - BSat 3a | BSAT | Geoestacionària | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
23 d'agost 08:31[4] |
Estats Units - Chimera (Minuteman/Minotaur II) | Estats Units - Vandenberg LF-06 | Estats Units - Orbital Sciences | ||||
Estats Units - NFIRE 2a | MDA | Suborbital | Objectiu | 23 d'agost 09:01 |
Reeixit | ||
Objectiu de traça per la nau espacial NFIRE | |||||||
Setembre[modifica] | |||||||
2 de setembre 10:20 |
Japó - S-520 | Japó - Uchinoura | Japó - JAXA | ||||
Japó - WIND | JAXA/Kochi | Suborbital | Termosfèric | 2 de setembre | Reeixit | ||
2 de setembre 12:51[4] |
Índia - GSLV | Índia - Satish Dhawan SLP | Índia - ISRO | ||||
Índia - INSAT-4CR | ISRO | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Error parcial de llançament Error parcial del vehicle Operacional | ||
Es va situar a un apogeu més baix i una inclinació més gran que la prevista, a causa del baix rendiment coet portador,[26] la vida útil es va veure reduïda encara més per l'error de seguiment. 5 anys de vida operacional perduts.[27] | |||||||
5 de setembre 22:43[4] |
Rússia - Proton-M/Briz-M | Kazakhstan - Baikonur Site 200/39 | Rússia Estats Units - International Launch Services | ||||
Japó - JCSAT-11 | JSAT | Destinat: Geoestacionària | Comunicacions | ~+135 segons | Error de llançament | ||
La segona etapa va fallar en separar-se a causa de cablejat danyat.[28] | |||||||
6 de setembre 21:09 |
Estats Units - Terrier-Orion | Estats Units - Wallops Flight Facility | Estats Units - NASA | ||||
11 de setembre 13:05[4] |
Rússia - Kosmos-3M | Rússia - Plesetsk Site 132/1 | Rússia - VKS | ||||
Rússia - Kosmos 2429 (Parus) | VKS | Òrbita baixa | Navegació | En òrbita | Operacional | ||
14 de setembre 01:31:01[4] |
Japó - H-IIA 2022 | Japó - Tanegashima LA-Y1 | Japó - Mitsubishi | ||||
Japó - Kaguya (SELENE) | JAXA | Selenocèntrica | Orbitador lunar | En òrbita | Operacional | ||
Japó - Okina (RStar) | JAXA | Selenocèntrica | Orbitador lunar | 12 de febrer 2009 08:46 |
Reeixit | ||
Japó - Ouna (VStar) | JAXA | Selenocèntrica | Orbitador lunar | En òrbita | Operacional | ||
14 de setembre 11:00[4] |
Rússia - Soiuz-U | Kazakhstan - Baikonur Site 1/5 | Rússia - Roskosmos | ||||
Europa Rússia - Foton-M3 | Roskosmos/ESA | Òrbita baixa | Científic | 26 de setembre | Reeixit | ||
Europa - YES2 | Òrbita baixa | Desenvolupament tecnològic | Unknown | Error del vehicle | |||
El cable del YES2 no es va desplegar totalment. Es va fracassar en recuperar el satèl·lit.[29] | |||||||
18 de setembre 18:35[4] |
Estats Units - Delta II 7920-10C | Estats Units - Vandenberg SLC-2W | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Estats Units - WorldView-1 | DigitalGlobe | Òrbita baixa | Imatgeria | En òrbita | Operacional | ||
75è llançament consecutiu amb èxit del Delta II. | |||||||
19 de setembre 03:26[4] |
Xina - Llarga Marxa 4B | Xina - Taiyuan LC-1 | Xina - CNSA | ||||
Xina Brasil - CBERS-2B (Ziyuan 1-02B) | CASC/INPE | Syn-synchronous | Teledetecció | En òrbita | Operacional | ||
27 de setembre 11:34[30] |
Estats Units - Delta II 7925H | Estats Units - Cape Canaveral SLC-17B | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Estats Units - Dawn | NASA | Heliocèntrica Aleshores: Òrbita de Ceres Aleshores: Òrbita de Vesta |
Investigació d'asteroides | En òrbita | Operacional | ||
Va explorar el planeta nan Ceres i l'asteroide 4 Vesta, Ceres va ser designat com un asteroide durant la planificació de la missió | |||||||
28 de setembre 20:16 |
Estats Units - Polaris (STARS) | Estats Units - Kodiak | Estats Units - Sandia | ||||
FTG-03a | MDA | Suborbital | Objectiu | 28 de setembre | Reeixit | ||
Interceptat per THAAD | |||||||
28 de setembre 20:18 |
Estats Units - THAAD | Estats Units - Vandenberg LF-23 | Estats Units - MDA | ||||
FTG-03a | MDA | Suborbital | Prova ABM | 28 de setembre | Reeixit | ||
Interceptat pel Polaris (STARS) | |||||||
Octubre[modifica] | |||||||
5 d'octubre 05:50 |
Índia - Agni-I | Índia - Integrated Test Range | Índia - IDRDL | ||||
IDRDL | Suborbital | Prova de míssils | 5 d'octubre | Reeixit | |||
5 d'octubre 22:02:26[30] |
Europa - Ariane 5GS | França - Kourou ELA-3 | Europa - Arianespace | ||||
Estats Units - Intelsat 11 | Intelsat | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Austràlia - Optus D2 | Optus | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
10 d'octubre 13:22:39[30] |
Rússia - Soiuz-FG | Kazakhstan - Baikonur Site 1/5 | Rússia - Roskosmos | ||||
Rússia - Soiuz TMA-11 | Roskosmos | Òrbita baixa (ISS) | ISS Expedition 16 | 19 d'abril 2008 | Reeixit | ||
Vol espacial orbital tripulat amb 3 cosmonautes, primer malaisi a l'espai | |||||||
11 d'octubre 00:22[30] |
Estats Units - Atlas V 421 | Estats Units - Cape Canaveral SLC-41 | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Estats Units - USA-195 (WGS-1) | Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Vol inaugural de l'Atlas V 421 | |||||||
17 d'octubre 12:23:00[31] |
Estats Units - Delta II 7925-9.5 | Estats Units - Cape Canaveral SLC-17A | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Estats Units - USA-196 (GPS 2R-17/M4) | Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica | Òrbita mitjana | Navegació | En òrbita | Operacional | ||
Vol número 700 del coet Thor rocket (variant utilitzada com a primera etapa). | |||||||
20 d'octubre 20:12:25[31] |
Rússia - Soiuz-FG/Fregat | Kazakhstan - Baikonur Site 31/6 | Europa Rússia - Starsem | ||||
Estats Units - Globalstar 66 | Globalstar | Òrbita baixa | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - Globalstar 67 | Globalstar | Òrbita baixa | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - Globalstar 68 | Globalstar | Òrbita baixa | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Estats Units - Globalstar 70 | Globalstar | Òrbita baixa | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
23 d'octubre 04:39[31] |
Rússia - Molniya-M/2BL | Rússia - Plesetsk | Rússia - VKS | ||||
Rússia - Kosmos 2430 (Oko) | VKS | Molniya | Sistema d'alertes | En òrbita | Operacional | ||
23 d'octubre 15:38:19[31] |
Estats UnitsTransbordador espacial Discovery | Estats Units - Kennedy Space Center LC-39A | Estats Units - United Space Alliance | ||||
Estats Units - STS-120 | NASA | Òrbita baixa (ISS) | Acoblament de la ISS | 7 de novembre 18:01 |
Reeixit | ||
Nacions Unides - Harmony (Node 2) | NASA | Òrbita baixa (ISS) | Component de la ISS (Estació espacial internacional) | En òrbita | Operacional | ||
Vol espacial orbital tripulat amb 7 astronautes, intercanvi de tripulació | |||||||
24 d'octubre 10:05[31] |
Xina - Llarga Marxa 3A | Xina - Xichang LA-3 | Xina - CNSA | ||||
Xina - Chang'e 1 | CNSA | Selenocèntrica | Orbitador lunar | 1 de març 2009 08:13[32] |
Reeixit | ||
Primera sonda lunar xinesa | |||||||
26 d'octubre 07:35:24[31] |
Rússia - Proton-K/DM-2 | Kazakhstan - Baikonur Site 81/24 | Rússia - VKS | ||||
Rússia - Kosmos 2431 (GLONASS-M) | VKS | Òrbita mitjana | Navegació | En òrbita | Operacional | ||
Rússia - Kosmos 2432 (GLONASS-M) | VKS | Òrbita mitjana | Navegació | En òrbita | Operacional | ||
Rússia - Kosmos 2433 (GLONASS-M) | VKS | Òrbita mitjana | Navegació | En òrbita | Operacional | ||
29 d'octubre | Rússia - RS-18 UR-100N | Kazakhstan - Baikonur | Rússia - RVSN | ||||
RVSN | Suborbital | Prova de míssils | 29 d'octubre | Reeixit | |||
30 d'octubre 04:12:52 |
Canadà - Black Brant IX | Estats Units - Wallops Flight Facility Pad 1 | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - EARLE | NASA/Texas | Suborbital | Ionosfèric | 30 d'octubre 04:26:17 |
Reeixit | ||
Novembre[modifica] | |||||||
1 de novembre 00:51:44[33] |
Rússia - Kosmos-3M | Rússia - Plesetsk Site 132/1 | Rússia - COSMOS International | ||||
Alemanya - SAR-Lupe 3 | Bundeswehr | Òrbita baixa (polar) | Reconeixement de radar | En òrbita | Operacional | ||
Alemanya - Rubin-7 | OHB System | Òrbita baixa (polar) | Tecnologia | En òrbita | Operacional | ||
6 de novembre 18:00 |
Canadà - Black Brant IX | Estats Units - White Sands LC-36 | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - EUNIS | NASA | Suborbital | Solar | 6 de novembre | Reeixit | ||
11 de novembre 01:50[33] |
Estats Units - Delta IV-H 9250H | Estats Units - Cape Canaveral SLC-37B | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Estats Units - USA-197 (DSP-23) | DoD | Geosíncrona | Defensa de míssils | En òrbita | Error del vehicle[34] | ||
Satèl·lit final DSP No van haver més transmissions des del setembre del 2008[34] | |||||||
11 de novembre 22:48[33] |
Xina - Llarga Marxa 4C (4B-II) | Xina - Taiyuan LC-1 | Xina - CNSA | ||||
Xina - Yaogan 3 | CNSA | Heliosíncrona | Teledetecció | En òrbita | Operacional | ||
Primer llançament del Llarga Marxa 4C després de la reclassificació | |||||||
14 de novembre 22:06[33] |
Europa - Ariane 5ECA | França - Kourou ELA-3 | Europa - Arianespace | ||||
Regne Unit - Skynet 5B | Paradigm/MoD | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Brasil - Star One C1 | Star One | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Massa rècord en GTO – 9535 kg[35] | |||||||
17 de novembre 22:39:47[33] |
Rússia - Proton-M/Briz-M | Kazakhstan - Baikonur Site 200/39 | Rússia Estats Units - International Launch Services | ||||
Suècia - Sirius 4 | SES Sirius | Geoestacionària | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Desembre[modifica] | |||||||
8 de desembre | Rússia - RT-2UTTH Topol-M | Rússia - Kapustin Iar | Rússia - RVSN | ||||
RVSN | Suborbital | Prova de míssils | 8 de desembre | Reeixit | |||
9 de desembre 00:16[36] |
Rússia - Proton-M/Briz-M | Kazakhstan - Baikonur Site 81/24 | Rússia - VKS | ||||
Rússia - Globus-1M #11L (Raduga-1M 1) | VKS | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
9 de desembre 02:31:42[36] |
Estats Units - Delta II 7420-10 | Estats Units - Vandenberg SLC-2W | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Itàlia - COSMO-2 | ASI[19] | Heliosíncrona | Reconeixement | En òrbita | Operacional | ||
10 de desembre 09:00:00 |
Canadà - Black Brant XII | Noruega - Andøya | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - TRICE-High | NASA/UoI | Suborbital | Electrodinàmica | 10 de desembre | Reeixit | ||
10 de desembre 09:02:00 |
Canadà - Black Brant XII | Noruega - Andøya | Estats Units - NASA | ||||
Estats Units - TRICE-Low | NASA/UoI | Suborbital | Electrodinàmica | 10 de desembre | Reeixit | ||
10 de desembre 22:05[36] |
Estats Units - Atlas V 401 | Estats Units - Cape Canaveral SLC-41 | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Estats Units - USA-198 (SDS-3-5) | NRO | Molniya | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Llançament del NRO núm. 24 | |||||||
14 de desembre 13:17:34[36] |
Rússia - Soiuz-FG/Fregat | Kazakhstan - Baikonur Site 31/6 | Europa Rússia - Starsem | ||||
Canadà - RADARSAT 2 | MDA Corporation | Heliosíncrona | Radar Imatgeria | En òrbita | Operacional | ||
17 de desembre 22:05[37] |
Estats Units - Castor 4B | Estats Units - Kauai | Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica | ||||
Estats Units - Mock warhead | Marina dels Estats Units d'Amèrica | Suborbital | Objectiu | 17 de desembre | Reeixit | ||
Interceptat pel SM-3 | |||||||
17 de desembre 22:08[37] |
Estats Units - RIM-161 Standard Missile 3 | Japó - JDS Kongo | Japó - JMSDF | ||||
JMSDF | Suborbital | Prova ABM | 17 de desembre | Reeixit | |||
Interceptat pel Castor 4B, primera prova japonesa d'ABM (utilitzant tecnologia americana) | |||||||
17 de desembre | Rússia - R-29RM Sineva (RSM-54) | Rússia - Mar de Barentsz, K-114 | Rússia - VMF | ||||
Rússia - Vehicles de reentrada | VMF | Suborbital | Prova de míssils | 17 de desembre | Reeixit | ||
Diversos vehicles de reentrada, van impactar al Kura Test Range | |||||||
17 de desembre | Brasil - VS-30 | Brasil - Barreira do Inferno | Brasil - AEB | ||||
Brasil Argentina - Angicos | AEB/CONAE | Suborbital | Microgravetat | 17 de desembre | Reeixit | ||
20 de desembre 20:04:00[36] |
Estats Units - Delta II 7925-9.5 | Estats Units - Cape Canaveral SLC-17A | Estats Units - United Launch Alliance | ||||
Estats Units - USA-199 (GPS 2R-18/M5) | Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica | Òrbita mitjana | Navegació | En òrbita | Operacional | ||
21 de desembre 21:41:55[36] |
Europa - Ariane 5GS | França - Kourou ELA-3 | Europa - Arianespace | ||||
Estats Units Japó - Horizons-2 | Intelsat/JSAT | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Operacional | ||
Maurici - Rascom-QAF 1 | RascomSTAR-QAF | Geosíncrona | Comunicacions | En òrbita | Error parcial del vehicle Operacional | ||
Una fuita d'heli va afectar les primeres operacions del Rascom-QAF 1,[38] va reduir la seva vida operacional en 13 anys. | |||||||
23 de desembre 07:12:41[39] |
Rússia - Soiuz-U | Kazakhstan - Baikonur Site 1/5 | Rússia - Roskosmos | ||||
Rússia - Progress M-62 | Roskosmos | Òrbita baixa (ISS) | Logística | 15 de febrer 2008 10:29 |
Reeixit | ||
Vol de la ISS 27P | |||||||
25 de desembre 10:00 |
Rússia - R-29RM Sineva (RSM-54) | Rússia - Mar de Barentsz, K-114 | Rússia - VMF | ||||
Rússia - Vehicles de reentrada | VMF | Suborbital | Prova de míssils | 25 de desembre | Reeixit | ||
Diversos vehicles de reentrada, van impactar al Kura Test Range | |||||||
25 de desembre 13:10 |
Rússia - RS-24 | Rússia - Plesetsk | Rússia - RVSN | ||||
Rússia - Vehicles de reentrada | RVSN | Suborbital | Prova de míssils | 25 de desembre | Reeixit | ||
Diversos vehicles de reentrada | |||||||
25 de desembre 19:32[39] |
Rússia - Proton-M/DM-2 | Kazakhstan - Baikonur Site 81/24 | Rússia - VKS | ||||
Rússia - Kosmos 2434 (GLONASS-M) | VKS | Òrbita mitjana | Navegació | En òrbita | Operacional | ||
Rússia - Kosmos 2435 (GLONASS-M) | VKS | Òrbita mitjana | Navegació | En òrbita | Operacional | ||
Rússia - Kosmos 2436 (GLONASS-M) | VKS | Òrbita mitjana | Navegació | En òrbita | Operacional | ||
Vol inaugural del Proton-M/DM-2 |
← Gen · Feb · Mar · Abr · Mai · Jun · Jul · Aug · Set · Oct · Nov · Des → |
Encontres espacials
[modifica]Data (GMT) | Nau espacial | Esdeveniment | Comentaris |
---|---|---|---|
13 de gener | Cassini | 23è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 950 km |
29 de gener | Cassini | 24è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 2775 km |
22 de febrer | Cassini | 25è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 953 km |
25 de febrer | Rosetta | Sobrevol de Mart | Assistència gravitacional |
28 de febrer | New Horizons | Sobrevol de Júpiter | Assistència gravitacional |
10 de març | Cassini | 26è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 956 km |
26 de març | Cassini | 27è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 953 km |
10 d'abril | Cassini | 28è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 951 km |
26 d'abril | Cassini | 29è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 951 km |
12 de maig | Cassini | 30è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 950 km |
28 de maig | Cassini | 31è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 2425 km |
5 de juny | MESSENGER | 2n sobrevol de Venus | Assistència gravitacional; Apropament màxim: 338 km |
13 de juny | Cassini | 32è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 950 km |
29 de juny | Cassini | 33è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 1942 km |
19 de juliol | Cassini | 34è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 1302 km |
30 d'agost | Cassini | Sobrevol de Rea | Apropament màxim: 5100 km |
31 d'agost | Cassini | 35è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 3227 km |
10 de setembre | Cassini | Sobrevol de Jàpet | Apropament màxim: 1000 km |
2 d'octubre | Cassini | 36è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 950 km |
3 d'octubre[40] | Kaguya | Inserció en òrbita selenocèntrica | |
5 de novembre | Chang'e 1 | Inserció en òrbita selenocèntrica | |
13 de novembre | Rosetta | 2n sobrevol de la Terra | Confós amb un asteroide, tenint en compte la designació 2007 VN84 |
19 de novembre | Cassini | 37è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 950 km |
5 de desembre | Cassini | 38è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 1300 km |
20 de desembre | Cassini | 39è sobrevol de Tità | Apropament màxim: 953 km |
31 de desembre | Deep Impact (EPOXI) | Sobrevol de la Terra | Apropament màxim: 15566 km |
- Els sobrevols distant i involuntaris de Dione, Encèlad, Mimes, Tetis i Tità per la Cassini van tenir lloc al llarg de l'any.
Inici Data/Hora | Duració | Hora Fi | Nau espacial | Tripulació | Funció | Comentaris |
---|---|---|---|---|---|---|
31 de gener 15:14 |
7 hores 55 minuts |
23:09 | Expedition 14 ISS Quest |
Estats Units - Michael Lopez-Alegria Estats Units - Sunita Williams |
Es va reconfigurar el sistema de refrigeració del Destiny, es va connectar el SSPTS, es va assegurar el radiador d'estribord del P6, es va desconnectar l'EAS.[41] | |
4 de febrer 13:38 |
7 hores 11 minuts |
20:49 | Expedition 14 ISS Quest |
Estats Units - Michael Lopez-Alegria Estats Units - Sunita Williams |
Es va completar la reconfiguració el sistema de refrigeració del Destiny i la desconnexió de l'EAS, es va fotografiar els panells sonars a l'interior del P6, es va continuar la instal·lació del SSPTS.[42] | |
8 de febrer 13:26 |
6 hores 40 minuts |
20:06 | Expedition 14 ISS Quest |
Estats Units - Michael Lopez-Alegria Estats Units - Sunita Williams |
Es va treure i llançar les cobertes tèrmiques del P3, es va instal·lar el punt d'enganxament del P3, es va treure els elements de llançament del P5 i es va continuar la instal·lació del SSPTS.[43] | |
22 de febrer 10:27 |
6 hores 18 minuts |
16:45 | Expedition 14 ISS Pirs |
Rússia - Mikhaïl Tiurin Estats Units - Michael Lopez-Alegria |
Es va treure una antena al port de popa del Zvezda, es va fotografiar l'antena del satèl·lit de navegació, i es va substituir l'experiment de materials rus, inspeccionat i fotografiat una antena per a la ATV, es va fotografiar a un experiment de robòtica alemanya, i inspeccionats, com també es va fotografiats els reblons i connectors de maquinari.[44] | |
30 de maig 19:05 |
5 hores 25 minuts |
31 de maig 00:30 |
Expedition 15 ISS Pirs |
Rússia - Fiódor Iurtxikhin Rússia - Oleg Kótov |
Es va instal·lar els panells del Service Module Debris Protection (SMDP) i es va redirigir el cable de l'antena del Global Positioning System[45] | |
6 de juny 14:23 |
5 hores 37 minuts |
20:00 | Expedition 15 ISS Pirs |
Rússia - Fiódor Iurtxikhin Rússia - Oleg Kótov |
Es va instal·lar una secció del cable d'ethernet en el mòdul Zarià, es va instal·lar els panells addicionals del Service Module Debris Protection (SMDP) en el Zvezda, i es va desplegar un experiment científic rus.[46] | |
11 de juny 20:02 |
6 hores 15 minuts |
12 de juny 02:17 |
STS-117 ISS Quest |
Estats Units - James F. Reilly Estats Units - John D. Olivas |
Es va començar la instal·lació del S3/S4 Truss.[47] | |
13 de juny 18:28 |
7 hores 16 minuts |
14 de juny 01:44 |
STS-117 ISS Quest |
Estats Units - Patrick G. Forrester Estats Units - Steven Swanson |
Es va assistir a una retracció dels panells solars en la carcassa del P6. Es va completar la instal·lació de la carcassa del S3/S4. Error parcial a causa que els cables dels circuits de control del motor del SARJ en el S3/S4 estaven al revés, com també es van treure elements de llançament per evitar la possibilitat de rotació no desitjada.[48] | |
15 de juny 17:24 |
7 hores 58 minuts |
16 de juny 01:22 |
STS-117 ISS Quest |
Estats Units - James F. Reilly Estats Units - John D. Olivas |
Es va reparar la coberta termal del Orbital Maneuvering System (OMS), es va finalitzar la retracció dels panells solars del P6, i es va instal·lar una vàlvula de ventilació d'hidrogen en el Destiny.[49] | |
17 de juny 16:25 |
6 hores 29 minuts |
22:54 | STS-117 ISS Quest |
Estats Units - Patrick G. Forrester Estats Units - Steven Swanson |
Es va moure la càmera de televisió i la seva estructura de suport del ESP enganxat al Quest, i es va instal·lar en la carcassa del S3, es va comprovar la configuració del Drive Lock Assembly (DLA) 2 i es va treure l'últim dels sis elements de llançament del SARJ. Es va instal·lar un cable de xarxa d'ordinador en el Unity, es va obrir la vàlvula de ventilació d'hidrogen sobre el Destiny, i es va col·locar els dos panells de blindatge contra deixalles orbitals en el Zvezda.[50] | |
23 de juliol 10:25 |
7 hores 41 minuts |
18:06 | Expedition 15 ISS Quest |
Estats Units - Clayton Anderson Rússia - Fiódor Iurtxikhin |
Es van substituir els components pel sistema d'alimentació rendundant del Mobile Transporter, es va eliminar un tanc d'amoníac i l'equip de suport de vol, i netejar el Common Berthing Mechanism (CBM)al port nadir del Unity.[51][52] | |
11 d'agost 16:28 |
6 hores 17 minuts |
23:45 | STS-118 ISS Quest |
Estats Units - Richard Mastracchio Canadà - Dafydd Williams |
S'adjunta el segment del Starboard 5 (S5) de l'armadura de l'estació, i es va retractar del seu avanç a la calor del radiador de rebuig en la carcassa del Port 6 (P6) de l'estació.[53] | |
13 d'agost 15:32 |
6 hores 28 minuts |
22:00 | STS-118 ISS Quest |
Estats Units - Richard Mastracchio Canadà - Dafydd Williams |
Es va eliminar el nou Control Moment Gyroscope (CMG) de la badia de càrrega útil del transbordador i instal·lar a l'armadura del Z1. Es va instal·lar el CMG fracassat en el External Stowage Platform (ESP-2).[54] | |
15 d'agost 14:38 |
5 hores 28 minuts |
20:05 | STS-118 ISS Quest |
Estats Units - Richard Mastracchio Estats Units - Clayton Anderson |
Reubicació de dos carros al voltant del CETA Mobile Transporter i una base de l'antena de l'armadura P6 al P1, i instal·lar un nou transponedor i processador de senyal per a una actualització de banda S de comunicacions.[55] | Mastracchio va observar un forat en el polze del seu guant esquerre i va tornar a l'escotilla d'aire com a mesura de precaució. |
18 d'agost 14:17 |
5 hores 2 minuts |
19:02 | STS-118 ISS Quest |
Canadà - Dafydd Williams Estats Units - Clayton Anderson |
Es van moure els contenidor Materials Estació Espacial Internacional Experiment (MISSE) 3 i 4, es va instal·lar el peu de l'Orbiter Boom Sensor System (OBSS), es va instal·lar una antena del External Wireless Instrumentation System (EWIS), i es van assegurar els panys del Z1.[56] | |
26 d'octubre 10:02 |
6 hores 14 minuts |
16:16 | STS-120 ISS Quest |
Estats Units - Scott E. Parazynski Estats Units - Douglas H. Wheelock |
Es va instal·lar el nou mòdul Harmony en la seva ubicació temporal, es va moure l'antena de ràdio del Support Assembly, i es va preparar per la reubicació de la carcassa del P6 desconnectant les línies de fluids en els segments del P6/Z1.[57] | |
28 d'octubre 09:32 |
6 hores 33 minuts |
16:05 | STS-120 ISS Quest |
Estats Units - Scott E. Parazysnki Estats Units - Daniel M. Tani |
Es va desconnectar els enllaços Z1-al-P6, desenganxat del P6 des del Z1, es configura el radiador del S1, es van instal·lar el passamans del Harmony, i es van inspeccionar l'estribord del S4 i el Solar Alpha Rotary Joint (SARJ).[58] | |
30 d'octubre 08:45 |
7 hores 8 minuts |
15:53 | STS-120 ISS Quest |
Estats Units - Scott E. Parazysnki Estats Units - Douglas H. Wheelock |
Es va enganxar del P6 al P5, es van enllaçar les connexions del P6/P5, es va reconfiguració del S1 després de la seva redistribució, i es va inspeccionar el port SARJ.[59] | |
3 de novembre 10:03 |
7 hores 19 minuts |
17:22 | STS-120 ISS Quest |
Estats Units - Scott E. Parazysnki Estats Units - Douglas H. Wheelock |
Inspecció i reparació dels panells solars del P6.[60] | |
9 de novembre 09:54 |
6 hores 55 minuts |
16:49 | Expedition 16 ISS Quest |
Estats Units - Peggy Whitson Rússia - Iuri Malentxenko |
Desconnectat i emmagatzematge dels cables del Station-to-Shuttle Power Transfer System, gurdats els enllaços del PMA-2, i estibats els enllaços aviònics del node Harmony en la posició temporal.[61][62] | |
20 de novembre 10:10 |
7 hores 16 minuts |
17:26 | Expedition 16 ISS Quest |
Estats Units - Peggy Whitson Estats Units - Daniel M. Tani |
Configuració externa de les línies aviòniques i les línies de dades/elèctriques i de fluids del PMA-2 i el Harmony.[63] | |
24 de novembre 09:50 |
7 hores 4 minuts |
16:54 | Expedition 16 ISS Quest |
Estats Units - Peggy Whitson Estats Units - Daniel M. Tani |
Finalització de les línies de dades/elèctrics i de fluids en el PMA-2 i el Harmony. El Loop B Fluid Tray connectat amb el costat de babord del laboratori del Destiny. Inspeccionat i fotografiat l'estribord del Solar Alpha Rotary Joint (SARJ) per ajudar en la solució de problemes a terra.[64] | |
18 de desembre 09:50 |
6 hores 56 minuts |
16:46 | Expedition 16 ISS Quest |
Estats Units - Peggy Whitson Estats Units - Daniel M. Tani |
Es va inspeccionar a l'estribord del S4 el Solar Alpha Rotary Joint (SARJ), i el Beta Gimbal Assembly (BGA).[65][66] | EVA número 100 en suport de l'ISS. Whitson became the female astronaut with the most EVAs and the most time spent in EVA.[67][68] |
Resum de llançaments orbitals
[modifica]Per país
[modifica]
| ||||||||||||||||
Intents de llançaments orbitals per país el 2007 |
País | Llançaments | Reeixits | Errors | Errors parcials | Comentaris |
---|---|---|---|---|---|
Europa - Europa | 6 | 6 | 0 | 0 | |
Índia | 3 | 2 | 0 | 1 | |
Nacions Unides - Internacional | 1 | 0 | 1 | 0 | Sea Launch |
Israel | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Japó | 2 | 2 | 0 | 0 | |
República Popular de la Xina | 10 | 10 | 0 | 0 | |
Rússia/ CEI - CIS | 26 | 25 | 1 | 0 | |
Estats Units | 19 | 17 | 1 | 1 |
Per coet
[modifica]Per família
[modifica]Família | País | Llançaments | Reeixits | Errors | Errors parcials | Comentaris |
---|---|---|---|---|---|---|
Ariane | Europa | 6 | 6 | 0 | 0 | |
Atlas | Estats Units | 4 | 3 | 0 | 1 | |
Delta | Estats Units | 9 | 9 | 0 | 0 | |
Energia | Ucraïna | 2 | 1 | 1 | 0 | |
Falcon | Estats Units | 1 | 0 | 1 | 0 | |
H-II | Japó | 2 | 2 | 0 | 0 | |
Llarga Marxa | República Popular de la Xina | 10 | 10 | 0 | 0 | |
Jericho | França Israel |
1 | 1 | 0 | 0 | |
Minotaur | Estats Units | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Pegasus | Estats Units | 1 | 1 | 0 | 0 | |
R-7 | Rússia | 12 | 12 | 0 | 0 | |
R-14 | Rússia | 3 | 3 | 0 | 0 | |
R-36 | Ucraïna | 3 | 3 | 0 | 0 | |
SLV | Índia | 3 | 2 | 0 | 1 | |
Transbordador espacial | Estats Units | 4 | 4 | 0 | 0 | |
Universal Rocket | Rússia | 7 | 6 | 1 | 0 |
Per tipus
[modifica]Coet | País | Família | Llançaments | Reeixits | Errors | Errors parcials | Comentaris |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ariane 5 | Europa | Ariane | 6 | 6 | 0 | 0 | |
Atlas V | Estats Units | Atlas | 4 | 3 | 0 | 1 | |
Delta II | Estats Units | Delta | 8 | 8 | 0 | 0 | |
Delta IV | Estats Units | Delta | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Dnepr | Ucraïna | R-36 | 3 | 3 | 0 | 0 | |
Falcon 1 | Estats Units | Falcon | 1 | 0 | 1 | 0 | |
GSLV | Índia | SLV | 1 | 0 | 0 | 1 | |
H-IIA | Japó | H-II | 2 | 2 | 0 | 0 | |
Kosmos | Rússia | R-12/R-14 | 3 | 3 | 0 | 0 | |
Llarga Marxa 2 | República Popular de la Xina | Llarga Marxa | 2 | 2 | 0 | 0 | |
Llarga Marxa 3 | República Popular de la Xina | Llarga Marxa | 6 | 6 | 0 | 0 | |
Llarga Marxa 4 | República Popular de la Xina | Llarga Marxa | 2 | 2 | 0 | 0 | |
Minotaur I | Estats Units | Minotaur | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Molniya | Rússia | R-7 | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Pegasus | Estats Units | Pegasus | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Proton | Rússia | Universal Rocket | 7 | 6 | 1 | 0 | |
PSLV | Índia | SLV | 2 | 2 | 0 | 0 | |
Shavit | Israel | Jericho | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Soiuz | Rússia | R-7 | 11 | 11 | 0 | 0 | |
Transbordador espacial | Estats Units | Transbordador espacial | 3 | 3 | 0 | 0 | |
Zenit | Ucraïna | Energia | 2 | 1 | 1 | 0 |
Per configuració
[modifica]Coet | País | Tipus | Llançaments | Reeixits | Errors | Errors parcials | Comentaris |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ariane 5ECA | Europe | Ariane 5 | 4 | 4 | 0 | 0 | |
Ariane 5GS | Europe | Ariane 5 | 2 | 2 | 0 | 0 | |
Atlas V 401 | Estats Units | Atlas V | 3 | 2 | 0 | 1 | |
Atlas V 421 | Estats Units | Atlas V | 1 | 1 | 0 | 0 | Vol inaugural |
Delta II 7420 | Estats Units | Delta II | 2 | 2 | 0 | 0 | |
Delta II 7920 | Estats Units | Delta II | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Delta II 7925 | Estats Units | Delta II | 4 | 4 | 0 | 0 | |
Delta II 7925H | Estats Units | Delta II | 1 | 1 | 0 | 0 | Retirat |
Delta IV-H | Estats Units | Delta IV | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Dnepr-1 | Ucraïna | Dnepr | 3 | 3 | 0 | 0 | |
Falcon 1 | Estats Units | Falcon 1 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
GSLV Mk.I | Índia | GSLV | 1 | 0 | 0 | 1 | |
H-IIA 2022 | Japó | H-IIA | 1 | 1 | 0 | 0 | |
H-IIA 2024 | Japó | H-IIA | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Kosmos-3M | Rússia | Kosmos | 3 | 3 | 0 | 0 | |
Llarga Marxa 2C | República Popular de la Xina | Llarga Marxa 2 | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Llarga Marxa 2D | República Popular de la Xina | Llarga Marxa 2 | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Llarga Marxa 3A | República Popular de la Xina | Llarga Marxa 3 | 4 | 4 | 0 | 0 | |
Llarga Marxa 3B | República Popular de la Xina | Llarga Marxa 3 | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Llarga Marxa 3B/E | República Popular de la Xina | Llarga Marxa 3 | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Llarga Marxa 4B | República Popular de la Xina | Llarga Marxa 4 | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Llarga Marxa 4C | República Popular de la Xina | Llarga Marxa 4 | 1 | 1 | 0 | 0 | Llarga Marxa 4B-II |
Minotaur I | Estats Units | Minotaur I | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Molniya-M/2BL | Rússia | Molniya | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Pegasus-XL | Estats Units | Pegasus | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Proton-K/DM-2 | Rússia | Proton | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Proton-M/DM-2 | Rússia | Proton | 1 | 1 | 0 | 0 | Vol inaugural |
Proton-M/Briz-M | Rússia | Proton | 5 | 4 | 1 | 0 | |
PSLV-C | Índia | PSLV | 1 | 1 | 0 | 0 | |
PSLV-CA | Índia | PSLV | 1 | 1 | 0 | 0 | Vol inaugural |
Shavit-2 | Israel | Shavit | 1 | 1 | 0 | 0 | Vol inaugural |
Soiuz-FG | Rússia | Soiuz | 2 | 2 | 0 | 0 | |
Soiuz-FG/Fregat | Rússia | Soiuz | 3 | 3 | 0 | 0 | |
Soiuz-U | Rússia | Soiuz | 6 | 6 | 0 | 0 | |
Transbordador espacial | Estats Units | Transbordador espacial | 3 | 3 | 0 | 0 | |
Zenit-2M | Ucraïna | Zenit | 1 | 1 | 0 | 0 | Vol inaugural |
Zenit-3SL | Ucraïna | Zenit | 1 | 0 | 1 | 0 |
Per zona de llançament
[modifica]Lloc | País | Llançaments | Reeixits | Errors | Errors parcials | Comentaris |
---|---|---|---|---|---|---|
Baikonur | Kazakhstan | 20 | 19 | 1 | 0 | |
Cape Canaveral | Estats Units | 10 | 9 | 0 | 1 | |
Dombarovsky | Rússia | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Jiuquan | República Popular de la Xina | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Kennedy | Estats Units | 3 | 3 | 0 | 0 | |
Kwajalein Atoll | Illes Marshall | 1 | 0 | 1 | 0 | |
Kourou | França | 6 | 6 | 0 | 0 | |
MARS | Estats Units | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Ocean Odyssey | Nacions Unides - Internacional | 1 | 0 | 1 | 0 | Danyat en l'explosió |
Palmachim | Israel | 1 | 1 | 0 | 0 | |
Plesetsk | Rússia | 5 | 5 | 0 | 0 | |
Satish Dhawan | Índia | 3 | 2 | 0 | 1 | |
Taiyuan | República Popular de la Xina | 3 | 3 | 0 | 0 | |
Tanegashima | Japó | 2 | 2 | 0 | 0 | |
Vandenberg | Estats Units | 4 | 4 | 0 | 0 | Un llançament utilitzant l'avió Stargazer |
Xichang | República Popular de la Xina | 6 | 6 | 0 | 0 |
Per òrbita
[modifica]Règim orbital | Llançaments | Reeixits | Errors | Aconseguits Accidentalment |
Comentaris |
---|---|---|---|---|---|
Òrbita terrestre baixa | 37 | 36 | 1 | 0 | 9 cap a l'ISS |
Òrbita terrestre mitjana | 5 | 5 | 0 | 0 | |
Geosíncrona/transferència | 19 | 17 | 2 | 0 | |
Òrbita terrestre alta | 5 | 5 | 0 | 0 | Incloent les òrbites de transferències lunars i molnia |
Òrbita heliocèntrica | 2 | 2 | 0 | 0 | Incloent les òrbites planetàries de transferència |
Vegeu també
[modifica]Referències
[modifica]
|
Referències genèriques:
|
Notes
[modifica]- ↑ Rohit, T. K. «All 4 PSLV-C7 satellites launched into orbit». Rediff, 10-01-2007. [Consulta: 29 març 2008].
- ↑ «Space Capsule Reeixitly Recovered». ISRO, 22-01-2007. Arxivat de l'original el 2008-05-14. [Consulta: 29 març 2008].
- ↑ Covault, Craig. «Chinese Test Anti-Satellite Weapon». Aviation Week, 17-01-2007. Arxivat de l'original el 2007-10-13. [Consulta: 29 març 2008].
- ↑ 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 4,25 4,26 4,27 4,28 4,29 4,30 4,31 4,32 4,33 4,34 4,35 4,36 4,37 4,38 4,39 4,40 4,41 4,42 4,43 4,44 4,45 4,46 4,47 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 585». Jonathan's Space Report, 19-09-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ 5,0 5,1 5,2 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 576». Jonathan's Space Report, 02-02-2007. Arxivat de l'original el 2008-07-23. [Consulta: 29 març 2008].
- ↑ «Sea Launch Explosion Due To Engine Error». Space-Travel.com, 14-03-2007. Arxivat de l'original el 13 de febrer 2009. [Consulta: 4 febrer 2009].[Enllaç no actiu]
- ↑ 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 577». Jonathan's Space Report, 25-02-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 29 març 2008].
- ↑ Lynch Rocket Group. «ROPA». Dartmouth College, 08-03-2007. [Consulta: 31 gener 2009].
- ↑ «Japan's lone radar intelligence orbiter breaks down». The Daily Yomiuri, 29-08-2010. Arxivat de l'original el 31 d'agost 2010. [Consulta: 1r setembre 2010].
- ↑ 10,0 10,1 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 578». Jonathan's Space Report, 16-03-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 11,6 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 579». Jonathan's Space Report, 23-04-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ «CubeSat Community Website – Satellite Status (Dnepr Launch 2)». Arxivat de l'original el 2007-05-10. [Consulta: 27 març 2007].
- ↑ «CubeSats». TacSat-3 launch. NASA. Arxivat de l'original el 2009-07-09. [Consulta: 5 maig 2009].
- ↑ 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 580». Jonathan's Space Report, 16-05-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ Onuah, Felix «Nigerian satellite battery dead, not lost in space». Reuters, 12-11-2008 [Consulta: 13 novembre 2008].[Enllaç no actiu]
- ↑ Barbosa, Rui C. «China launch Yaogan-II satellite – 100th success». NASA Spaceflight.com, 25 maig. Arxivat de l'original el 2007-06-07. [Consulta: 27 maig 2007].
- ↑ 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 17,5 17,6 17,7 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 581». Jonathan's Space Report, 23-06-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ «Defensa de míssils Test A "No Test"» (PDF). MDA, 25-05-2007. Arxivat de l'original el 2007-06-05. [Consulta: 27 maig 2007].
- ↑ 19,0 19,1 «About COSMO-Skymed». Agència espacial italiana. Arxivat de l'original el 2007-09-15. [Consulta: 7 juliol 2012].
- ↑ «Israel Reeixitly launches Ofek 7 satellite». Israel Ministry of Foreign Affairs, 11-06-2007. [Consulta: 31 gener 2009].
- ↑ «Atlas V (401)». Gunter's Space Page. Arxivat de l'original el 15 d'octubre 2010. [Consulta: 7 octubre 2010].
- ↑ 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 582». Jonathan's Space Report, 07-07-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ «DirecTV-10 Mission Overview» (PDF). Khrunichev. Arxivat de l'original el 2008-06-26. [Consulta: 31 gener 2009].
- ↑ 24,0 24,1 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 583». Jonathan's Space Report, 04-08-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ 25,0 25,1 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 584». Jonathan's Space Report, 19-08-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ Clark, Stephen. «India's large satellite launcher returns to flight». Spaceflight Now, 02-09-2007. Arxivat de l'original el 2009-12-23. [Consulta: 31 gener 2009].
- ↑ Ram, Arun. «Isro satellite ‘disappears', loses five years of life». DNA-India, 15-12-2007. [Consulta: 31 gener 2009].
- ↑ Clark, Stephen. «Damaged cable blamed for downing Proton rocket». Spaceflight Now, 11-10-2007. Arxivat de l'original el 14 d'octubre 2007. [Consulta: 13 octubre 2007].
- ↑ «YES2 student payload released from Foton-M3». European Space Agency, 25-09-2007. [Consulta: 31 gener 2009].
- ↑ 30,0 30,1 30,2 30,3 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 586». Jonathan's Space Report, 14-10-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ 31,0 31,1 31,2 31,3 31,4 31,5 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 587». Jonathan's Space Report, 30-10-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ Guodong, Du. «China's lunar probe Chang'e-1 impacts moon». Xinhua, 01-03-2009. Arxivat de l'original el 2 de març 2009. [Consulta: 1r març 2009].
- ↑ 33,0 33,1 33,2 33,3 33,4 McDowell, Dr. Jonathan. «Issue 588». Jonathan's Space Report, 19-09-2007. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ 34,0 34,1 Shalal-Esa, Andrea «U.S. missile-warning satellite fails». Reuters, 24-11-2008 [Consulta: 25 novembre 2008].
- ↑ Bergin, Chris. «Ariane 5 ECA launches with Skynet 5B and Star One C1». NASASpaceflight.com, 14-11-2007. Arxivat de l'original el 2008-01-17. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ 36,0 36,1 36,2 36,3 36,4 36,5 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 589». Jonathan's Space Report, 21-12-2007. Arxivat de l'original el 2008-03-27. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ 37,0 37,1 «Japan/U.S. Missile Defense Prova de vol Reeixit» (PDF). Missile Defense Agency, 17-12-2007. Arxivat de l'original el 2008-04-11. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ «RASCOM-QAF1’s Launch Early Operation Procedures have been stopped». Thales Alenia Space, 29-12-2007. Arxivat de l'original el 2008-01-09. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ 39,0 39,1 Dr. Jonathan McDowell. «Issue 590». Jonathan's Space Report, 16-01-2008. Arxivat de l'original el 2011-05-19. [Consulta: 3 abril 2008].
- ↑ Lakdawalla, Emily. «Kaguya Rockets Toward the Moon». The Planetary Society, 14-09-2007. Arxivat de l'original el 2009-01-07. [Consulta: 31 gener 2009].
- ↑ NASA. «Station Crew Members Wind Up Reeixit Spacewalk». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-09-24. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «Crew Completes Scheduled Spacewalk Tasks, and More». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-07. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «Spacewalkers Reeixitly Wrap Up Record Series». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-09-24. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «Spacewalkers Reeixitly Retract Progress Antenna». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-09-24. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «Spacewalk Complete, Debris Panels Installed». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-09. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «Cosmonauts Wrap Up Debris-Panel Spacewalk». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-14. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «STS-117 MCC Status Report No. 07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2017-06-25. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «STS-117 MCC Status Report #11». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-19. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ Chris Bergin. «Success filled day for STS-117’s EVA-3». NASA SpaceFlight.com, 2007. Arxivat de l'original el 31 de gener 2009. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «STS-117 MCC Status Report #19». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-19. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «Station Crew Winds Up Ammonia Reservoir Jettison Spacewalk». NASA. Arxivat de l'original el 2020-02-25. [Consulta: 23 juliol 2007].
- ↑ Spaceflightnow.com. «Shuttle Endeavour readied for rollout to launch pad». Spaceflight Now. Arxivat de l'original el 2007-09-26. [Consulta: 23 juliol 2007].
- ↑ NASA. «STS-118 MCC Status Report No. 07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2017-06-17. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «STS-118 MCC Status Report No. 11». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-20. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «STS-118 MCC Status Report No. 15». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-20. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «STS-118 MCC Status Report No. 21». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-20. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «STS-120 MCC Status Report No. 8». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-13. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «STS-120 MCC Status Report No. 12». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-11. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «STS-120 MCC Status Report No. 16». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-19. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «STS-120 MCC Status Report No. 24». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-10-19. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «Expedition 16 EVA Mission Status Briefing Materials». NASA, 2008. Arxivat de l'original el 2008-09-21. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «ISS On-Orbit Status 11/09/07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2009-07-30. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «ISS On-Orbit Status 11/20/07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2009-02-13. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «ISS On-Orbit Status 11/24/07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2008-04-20. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ «astronautes Take Spacewalk to Inspect Defective Solar Wing Mechanisms». Associated Press. Fox News, 18-12-2007 [Consulta: 18 desembre 2007].
- ↑ NASA. «ISS On-Orbit Status 12/18/07». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2009-01-09. [Consulta: 6 octubre 2008].
- ↑ NASA. «Spacewalkers Find No Solar Wing Smoking Gun». NASA, 2007. Arxivat de l'original el 2007-12-17. [Consulta: 18 desembre 2007].
- ↑ Tariq Malik. «Space Station Commander Breaks Spacewalking Record». Space.com, 2007. Arxivat de l'original el 13 de juny 2007. [Consulta: 18 desembre 2007].